Mafia creditelor lovește din nou! Milioane de euro spălate de la BEM prin Panama – doi inculpați trimiși după gratii

06 Iun. 2025, 09:46
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  Ursu Victor
06 Iun. 2025, 09:46 // Bănci şi Finanţe //  Ursu Victor

Doi administratori de companii au fost condamnați la pedepse privative de libertate pentru implicarea într-o schemă de escrocherie și spălare de bani de proporții uriașe care viza fosta Banca de Economii. Potrivit unei decizii emise pe 5 iunie de Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani, inculpații au primit 15 ani, respectiv 8 ani și 6 luni de închisoare cu executare, fiind obligați să restituie instituției financiare un prejudiciu total de peste 85 de milioane de lei.

Instanța a stabilit că primul inculpat, administrator al unei companii din Republica Moldova, a acționat în complicitate cu reprezentanți ai unei firme nerezidente din Panama pentru a frauda Banca de Economii. Prin furnizarea unor date false privind activitatea companiei sale, inculpatul a obținut inițial un credit de 1,5 milioane de euro, sumă transferată imediat în contul firmei din Panama și însușită fraudulos.

Ulterior, inculpații au creat alte două companii fictive, prin intermediul cărora au fost obținute suplimentar peste 2,8 milioane de euro. Cel de-al doilea inculpat, care figura drept administrator al uneia dintre aceste companii, a fost implicat în obținerea și spălarea a 500.000 de euro.

În pofida faptului că ambii inculpați și-au susținut nevinovăția pe parcursul procesului, instanța a considerat probatoriul prezentat de Procuratura Anticorupție și Centrul Național Anticorupție drept concludent și i-a găsit vinovați de săvârșirea infracțiunilor prevăzute de art.190 alin.(5) și art.243 alin.(3) lit. b) din Codul penal – escrocherie și spălare de bani în proporții deosebit de mari.

Pe lângă condamnarea la închisoare, inculpații au fost privați de dreptul de a ocupa funcții legate de administrarea bunurilor pe o perioadă de 5 ani.

Instanța a admis parțial acțiunea civilă înaintată de SA „Banca de Economii”, obligându-i pe inculpați la plata a 73,7 milioane de lei din contul unuia dintre ei și 10,9 milioane de lei în mod solidar din contul ambilor.

Sentința nu este definitivă și poate fi atacată cu apel în termen de 15 zile la Curtea de Apel Chișinău.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

12 Iun. 2025, 16:11
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  Ursu Victor
12 Iun. 2025, 16:11 // Bănci şi Finanţe //  Ursu Victor

Acțiunile gigantului american Boeing s-au prăbușit cu 8% în timpul sesiunii de tranzacționare premergătoare deschiderii bursei din SUA, ca reacție la tragedia aviatică din India, unde un avion de tip Boeing 787 Dreamliner, aparținând companiei Air India, s-a prăbușit la scurt timp după decolare din orașul Ahmedabad, având la bord 242 de persoane.

Potrivit datelor preliminare, este prima catastrofă în care este implicat acest model de avion, considerat unul dintre cele mai moderne din lume. Presa indiană relatează că aeronava ar fi pierdut propulsia ambelor motoare, deși cauzele exacte ale accidentului rămân necunoscute.

Imaginile publicate de martori arată cum avionul s-a prăbușit peste o clădire de locuințe din apropierea aeroportului. Autoritățile locale au confirmat deja recuperarea a cel puțin 60 de cadavre, inclusiv zece victime aflate în căminul medical studențesc peste care s-a prăbușit aparatul. Poliția locală a declarat că nu există supraviețuitori.

Ca urmare a tragediei, acțiunile Boeing au coborât la 196,49 dolari – cel mai scăzut nivel din mai 2024. Și acțiunile companiei General Electric, producătoarea motoarelor folosite de avioanele Boeing, au suferit o scădere de 5,5%.

Premierul Indiei, Narendra Modi, a calificat evenimentul drept „o catastrofă sfâșietoare” și a transmis condoleanțe familiilor victimelor. Între timp, Direcția Generală a Aviației Civile din India (DGCA) a anunțat că va deschide o anchetă oficială în colaborare cu experți tehnici ai companiei Boeing.

Incidentul reaprinde atenția asupra problemelor de siguranță ale companiei americane. În 2021, Boeing a fost acuzată oficial că ar fi indus în eroare autoritățile americane privind sistemul MCAS, implicat în două alte accidente tragice. Deși compania a evitat urmărirea penală prin plata unei amenzi și monitorizare strictă timp de trei ani, în ianuarie 2024, un alt incident – desprinderea unei secțiuni din fuzelajul unui Boeing 737 MAX 9 – a determinat autoritățile să își revizuiască vigilența față de producătorul american.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO