Gigantul energetic din Moldova „cumpără vântul” din România

14 Dec. 2021, 09:23
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
14 Dec. 2021, 09:23 // Actual //  Lupu Eduard

Furnizorul şi distribuitorul de gaze naturale Premier Energy, controlat de fondul ceh de investiţii Emma Capital, care are afaceri pe piața energiei din Republica Moldova, intenţionează să preia producătorul de energie electrică din sursă eoliană Ecoenergia, din Braşov, precum şi furnizorul de energie electrică şi servicii integrate pentru piaţa de energie Alive Capital, potrivit informaţiilor transmise luni de Consiliul Concurenţei din România, care analizează cele două tranzacţii.

Premier Energy P.L.C, societate care desfăşoară doar activităţi de tip holding, deţine în mod direct şi indirect participaţii în diferite companii din România şi Republica Moldova. În România, Premier Energy P.L.C. deţine companiile Premier Energy S.R.L., Ligatne Gas S.R.L., B.E.R.G. Sistem Gaz S.A. şi Premier Energy Trading S.R.L.

Compania gestionează o reţea de 2.500 de kilometri de conducte de gaze pe plan local, în ultimii ani având un ritm de creş­tere de circa 200 de kilometri pe an.

Ecoenergia, producător de energie electrică din sursă eoliană, dezvoltă proiecte pentru producerea de energie din surse regenerabile, operând un parc eolian cu o capacitate de 34,5 MW, în Comuna Stejaru, judeţul Tulcea.

Alive Capital are o experienţă de aproape 9 ani în domeniul energiei. De la înfiinţare şi până în 2020, compania a derulat activităţi specifice de „assets management” specifice producătorilor de energie electrică din surse regenerabile.

Premier Energy a încheiat anul 2020 cu o cifră de afaceri de 219,6 milioane lei şi un profit net de 13,7 milioane lei. Veniturile companiei sunt generate din trei linii principale de activităţi: comercializarea energiei electrice generează 78,5% din venituri, gestionarea activelor 13%, iar furnizarea energiei electrice 7,5%. Alte două noi linii de business, furnizarea de gaze naturale şi monitorizarea centralelor electrice din surse regenerabile au generat 0,09%, respectiv 0,03% din venituri.

Premier Energy este unul dintre cei doi distribuitori de energie electrică din Republica Moldova și asigură cu energie două treimi din populația țării, inclusiv capitala Chișinău.

Premier Energy este cel mai mare vânzător de energie electrică din țară. Anul trecut compania avea peste 800.000 clienți și o cifră de afaceri de aproape 5 miliarde lei.

Premier Energy a  intrat pe piața Republicii Moldova după ce a achiziționat businessul de la GasNaturalFenosa în anul 2019.

Realitatea Live

30 Apr. 2024, 17:30
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
30 Apr. 2024, 17:30 // Actual //  Lupu Eduard

După ce Ucraina a restricționat mișcarea capitalului, în urma invaziei Rusiei din februarie 2022, Banca Națională (NBU) este în proces de finalizare a unui amplu pachet de liberalizare. Măsurile sunt menite să susțină companiile locale și să atragă noi investitori, costul estimat fiind de 5,5 miliarde de dolari. Oficialii nu au furnizat o dată certă pentru adoptarea măsurilor.

Mai mulți oficiali ai băncii centrale au vorbit cu Reuters despre relaxarea restricțiilor pe mișcările de capital, conform Agerpres. În urmă cu doi ani, NBU a impus restricţii dure asupra ieşirilor de capital şi a înăsprit controlul asupra schimburilor de valută, în ideea de a menţine stabilitatea financiară. În paralel, economia Ucrainei s-a contractat cu aproape o treime în primul an de război.

Pe măsură ce companiile ucrainene s-au adaptat la război au existat solicitări pentru relaxarea restricţiilor vizând mişcările de capital. Graţie ajutoarelor financiare, în valoare de mai multe miliarde de dolari, venite de la partenerii occidentali, economia ucraineană a înregistrat un avans de 5,3%, anul trecut, în timp ce prognozele pentru acest an arată un avans de 3%.

„Va fi cel mai mare pachet de liberalizare a mişcărilor de capital de la debutul invaziei”, a precizat departamentul de comunicare al Băncii Naţionale a Ucrainei.

Printre măsuri ar urma să se afle: acordarea permisiunii de a plăti, parţial, noi dividende non-rezidenţilor, autorizarea plăţilor pentru importurile de servicii şi plata dobânzilor pentru vechile datorii.

O decizie este aşteptată să fie adoptată în curând, au precizat oficialii de la NBU, însă nu au furnizat şi o dată exactă, precizând că se mai lucrează încă la ultimele detalii care vor fi discutate şi cu Fondul Monetar Internaţional, un important susţinător financiar al Ucrainei.

Banca Naţională a Ucrainei a început anul trecut să relaxeze restricţiile impuse mişcărilor de capital. Unul din primii paşi a fost introducerea unui curs de schimb mai flexibil, relaxând cursul de schimb fix pentru hrivna ucraineană. De asemenea, banca centrală a publicat o foaie de parcurs pentru noi măsuri de relaxare, atunci când războiul şi situaţia economică o vor permite.

Printre restricţiile cu care se confruntă, în prezent, companiile din Ucraina se regăseşte atât accesul limitat la achiziţiile de valută, cât şi limite la derularea anumitor plăţi operaţionale.

Guvernatorul Băncii Naţionale a Ucrainei, Andri Pişni, a afirmat anterior că banca centrală este aproape de a finaliza prima etapă a liberalizării, în condiţiile în care ajutorul financiar extern vital pentru acest an a fost asigurat.

La data de 1 aprilie 2024, rezervele valutare ale NBU au atins un nivel-record de 43,76 miliarde de dolari. Banca centrală estimează costul noilor măsuri de liberalizare la aproximativ 5,5 miliarde de dolari.

Una dintre cele mai cerute măsuri este posibilitatea firmelor de a plăti pentru importurile de servicii, precum marketing, publicitate şi consultanţă de business, în contextul în care companiile ucrainene încearcă să intre pe noi pieţe şi să urmărească noi oportunităţi de creştere, pentru a contracara pierderile suferite acasă din cauza războiului.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău