Viața în puf a proprietarului Aeroportului Chișinău. Are patru imobile de lux la Londra

16 Dec. 2021, 17:35
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
16 Dec. 2021, 17:35 // Actual //  Lupu Eduard

Afaceristul rus Andrey Goncharenko, unul dintre beneficiarii finali ai companiei din Cipru care deține 95% din capitalul Avia Invest SRL – firma din Republica Moldova care a luat în concesiune Aeroportul Internațional Chișinău, a cumpărat, în anii 2012-2014, patru imobile de lux în Londra, în valoare totală de peste 240 milioane lire sterline, scrie rise.md, care citează studiul „The UK’s kleptocracy problem: How servicing post-Soviet elites weakens the rule of law”.

Potrivit studiului, realizat de centrul de studii de politică externe Chatham House, Goncharenko face parte dintr-un grup de cleptocrați din spațiul postsovietic care au achiziționat proprietăți imobiliare de lux în cele mai prestigioase cartiere din Londra.

Chatham House a alcătuit o listă cu 99 de astfel de proprietăți, a cărora valoare este estimată la 2 miliarde de lire sterline, iar printre proprietari sunt în special oligarhi sau membrii familiilor unor șefi de state din Rusia, Ucraina, Kazahstan și Azerbaidjan. Majoritatea tranzacțiilor au avut loc prin intermediul companiilor offshore.

În listă nu apare nicio persoană din Republica Moldova, dar în studiu este menționat cazul lui Luca Filat, feciorul ex-premierului Vlad Filat, care a închiriat un imobil de lux din Londra și care nu a putut demonstra proveniența legală a banilor folosiți în acest scop.

În schimb Andrey Goncharenko deține sau a deținut, prin intermediul unor firme din Gibraltar, patru imobile de lux în valoare totală de circa 246 de milioane de lire sterline (aproape 5,8 miliarde de lei, la cursul zilei).  Unul dintre ele este estimat la 120 de milioane de lire sterline, fiind al doilea cel mai scump imobil din lista alcătuită de Chatham House, după cel deținut de Ashraf Kamilov, un apropiat al familiei președintelui azer Ilham Aliyev, potrivit OCCRP.

Potrivit studiului, principalul motiv al succesului cleptocraților în achizițiile de imobile din Marea Britanie este faptul că majoritatea intermediarilor – 81% din 22 de asociații profesionale – avocați, agenți imobiliari, auditori, alții – nu au implementat încă practici de evaluare/verificare a originii fondurilor clienților lor.

Dacă Marea Britanie dorește să creeze un „mediu ostil pentru cleptocrații din lume”, este necesară o revizuire a legislației împotriva spălării banilor (AML) – inclusiv țintirea agenților profesioniști, precum avocații, susțin autorii studiului.

Goncharenko a devenit unul dintre beneficiarii finali ai Komaksavia Airport Invest LTD din Cipru, după ce, în decembrie 2019, s-a retras offshore-ului NR Investments LTD din Insula Guernsey, companie deținută de baronul Nathaniel Rothschild.

Realitatea Live

03 Mai 2024, 17:01
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
03 Mai 2024, 17:01 // Actual //  Lupu Eduard

Republica Moldova a înregistrat un volum semnificativ de exporturi de semințe de floarea soarelui în luna aprilie, cu un total de 73 de mii de tone, în timp ce, într-un gest surprinzător, Comisia de licențiere a decis să permită importul de răsărită pentru prima dată, acordând dreptul exclusiv companiei Trans Oil. Reprezentantul Forței Fermierilor, Alexandr Slusari, a declarat că este vorba despre o cantitate de aproximativ 70 de mii de tone de răsărită.

Potrivit datelor publicate de Iurie Rija de la Asociația Exportatorilor și Importatorilor de Produse Agricole și Cerealiere, în luna aprilie, cele mai mari cantități de semințe de floarea soarelui au fost exportate de către RUSAGRO-PRIM, cu un total de 14,5 mii de tone. Rusagro-Prim SRL din Cupcini, Edineț, deținută de Savvelii Russu. Compania deține un elevator la Cupcini, dar și un terminal cerealier, în portul Reni din Ucraina. Pe locul doi la exportul de floarea soarelui este OROM-IMEXPO, cu 13,5 mii tone, și VADALEX GRAINS, cu 6,2 mii de tone.

Iurie Rija a subliniat că, în perioada iulie 2023 – aprilie 2024, Moldova a exportat un total de 794 de mii de tone de semințe de floarea soarelui, sub formă de materie primă și prelucrată.

În ceea ce privește exportul de ulei și răsărită de floarea soarelui, în aceeași perioadă menționată anterior, au fost livrate pe piețele externe 190 de mii de tone de ulei și 435,2 mii de tone de răsărită.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău