Igor Dodon, după consultările la Președinție: A vorbi despre scenarii politice ar fi inuman. Discutăm diferite scenarii

16 Mart. 2021, 17:39
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
16 Mart. 2021, 17:39 // Actual //  MD Bani

Partidul Socialiștilor din Republica Moldova rămâne și în continuare pe poziția înaintării Marianei Durleșteanu la funcția de prim-ministru. Declarația a fost făcută de președintele PSRM, Igor Dodon, după consultările cu șeful statului, deja după anunțul Marianei Durleșteanu că nu-și mai dorește desemnarea la funcția de prim-ministru. Prins pe picior greșit, Igor Dodon a spus că discută cu Mariana Durleșteanu „diferite scenarii, inclusiv politice”, iar asta chiar dacă, la începutul intervenției sale a menționat că „șa această etapă, să vorbim despre scenarii politice în condiții de pandemie, ar fi inuman și incorect”.

Ieșit după consultările președintelui Maia Sandu cu „grupurile și fracțiunile parlamentare”, Igor Dodon nefiind parte a fracțiunii PSRM în condițiile în care nu are mandatul de deputat, acesta a menționat că „în sfârșit, a început un dialog între principalii lideri politici din Republica Moldova, care de fapt, trebuiau să inițieze acest dialog mai devreme”„Mă bucur că astăzi a avut loc această întrevedere pentru a încerca să găsim soluții din crizele politice, constituționale, epidemiologice din Republica Moldova”, a opinat Dodon.

Astfel, acesta a spus că, din punctul său de vedere, „la această etapă, să vorbim despre scenarii politice în condiții de pandemie, când zeci de oameni pleacă din viață zilnic din cauza COVID-ului, ar fi inuman, incorect și sunt ferm convins că cetățenii așteaptă de la noi în primul rând să prioritizăm agenda noastră a celor care conduc statul, fie din instituția prezidențială, fie că sunt în Parlament”.

„Noi am înaintat o candidatură la funcția de prim-ministru și rămân pe poziția că numirea unui guvern cu funcții depline ar putea să facem față pandemiei mai eficient. Candidatura are susținerea în continuare. Dacă vor fi alte candidaturi propuse de partidele parlamentare sau de către instituția prezidențială, noi suntem gata să le examinăm. Scenarii politice, alegeri parlamentare anticipate, ar fi un compromis așa cum și l-ar dori și instituția prezidențială și Partidul Socialiștilor. Evident că nu așa cum și le dorea cineva în luna aprilie sau mai. Aceste scenarii nu sunt valabile. Mai târziu, în toamnă, putem să discutăm, dar doar după ce suntem siguri că facem față crizei pandemice”, a mai spus președintele PSRM, precizând că ar vedea posibilitatea de a intra în campania electorală doar după vaccinarea a 300-400 mii de cetățeni, scrie realitatea.md.

„Tot ceea ce ține de scenariile politice, alegeri anticipate, da, noi suntem consecvenți, dar după ce suntem siguri că cei care strănută sunt sănătoși, sunt vaccinați și nu prezintă un pericol pentru cei din jur”, a mai spus Dodon după ce a strănutat cineva din preajmă.

Cât ține de anunțul făcut de Mariana Durleșteanu privind retragerea sa, Igor Dodon a spus că discută cu aceasta „diferite scenarii, inclusiv politice”, dar fără nu a dorit să deschidă parantezele. „De aceea, încă o dată vă spun, în Parlament există majoritate parlamentară și posibilitatea de a susține un candidat la funcția de prim-ministru”, a conchis fostul șef al statului.

 

Realitatea Live

22 Nov. 2024, 12:32
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
22 Nov. 2024, 12:32 // Actual //  Ursu Victor

Deși sistemul bancar din Republica Moldova oferă dobânzi competitive, 90% din creditele noi accesate de agenții economici sunt destinate să acopere datoriile anterioare, iar doar 10% reprezintă finanțări noi. Mai mult, valoarea acestora este semnificativ mai mică decât depozitele bancare ale acestora, ceea ce indică o problemă economică profundă.

În cadrul emisiunii „Analize economice cu Veaceslav Ioniță”, expertul în politici economice a explicat că agenții economici au mai multe depozite decât credite, ceea ce este un semnal îngrijorător pentru economia țării. „Acest fenomen nu a mai fost înregistrat vreodată și reflectă o temere profundă a mediului de afaceri față de investiții”, a declarat Ioniță.

Analizând evoluția creditelor accesate, expertul a menționat că, deși volumul acestora a crescut semnificativ în ultimii ani, creditarea reală a fost extrem de scăzută. Astfel, din 2020 până în prezent, agenții economici au luat credite noi de 157,5 miliarde de lei, dar au întors datoriile vechi în valoare de 141,3 miliarde de lei, ceea ce face ca creditarea reală să fie de doar 16,2 miliarde de lei.

În ceea ce privește creditarea netă, Ioniță a subliniat faptul că în 2024, în primele trei trimestre, agenții economici au efectuat depozite bancare de 2,8 miliarde de lei, ceea ce a făcut ca creditarea netă să devină negativă, adică agenții economici au depozitat mai mulți bani în bănci decât au luat sub formă de credite.

„Această tendință de creditare netă negativă a persistat în 12 trimestre consecutive din 2020 până în prezent, ceea ce reflectă o fragilitate a mediului de afaceri și o lipsă de încredere în economia locală”, a adăugat expertul.

Veaceslav Ioniță a subliniat că acest fenomen este un semn clar al unei economii vulnerabile, în care agenții economici nu sunt dispuși să facă investiții, iar acest lucru se reflectă în creditarea netă scăzută și volumul în creștere al depozitelor bancare. În acest context, Ioniță a avansat prognoza că este nevoie de cel puțin zece ani pentru ca economia Moldovei să se restabilească la nivelul înregistrat înainte de criza bancară din 2014.

„În ciuda creșterii creditării, situația nu va începe să se îmbunătățească semnificativ până când creditarea netă nu va deveni pozitivă, ceea ce poate să se întâmple abia în 2025, dar cu o tendință clară de însănătoșire a economiei”, a concluzionat Ioniță.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău