Ești din regiunea Cahul? Află de ce oportunități de formare profesională poți beneficia

17 Mart. 2021, 14:27
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  MD Bani
17 Mart. 2021, 14:27 // Bani și Afaceri //  MD Bani

Sectorul TIC din Moldova a înregistrat o creștere rapidă în ultimii ani, fiind unul dintre principalii catalizatori ai dezvoltării economice. Anul trecut, cca 10,5% din totalul exporturilor de servicii din Moldova au aparținut sectorului care integrează în câmpul muncii cca 18 mii de oameni.

Aflată în plină ascensiune, industria continuă să raporteze o necesitate stringentă de specialiști calificați în IT sau domenii conexe, care limitează creșterea competitivității afacerilor și accelerarea dezvoltării economice, în special la nivel regional. Pentru ca viitorii specialiști să dispună de abilități racordate la necesitățile actuale ale pieței muncii, în cadrul proiectului „EU4Moldova: Startup City Cahul” sunt dezvoltate mai multe programe educaționale. Acestea încurajează parteneriatele dintre sectorul privat, sectorul public și instituțiile de învățământ, promovează tehnologia ca soluție la problemele comunitare și studierea disciplinelor STEM, pentru ca IT-ul să devină mai atractiv pentru fiecare, indiferent de vârstă sau gen. Proiectul este implementat de ATIC, cu asistența financiară a Uniunii Europene în parteneriat cu Suedia.

Peter Michalko, Ambasadorul UE în Republica Moldova: „Unul dintre obiectivele-cheie ale politicilor Uniunii Europene, inclusiv pentru țările învecinate, este realizarea unei transformări digitale rezistente. Acest fapt va asigura crearea de locuri de muncă și dezvoltarea economiilor în această nouă eră digitală. Proiectul EU4Moldova: Startup City Cahul oferă sprijinul necesar în abordarea lacunelor de competențe digitale în partea de sud a țării. Finanțat de Uniunea Europeană și implementat în parteneriat cu Suedia, în spiritul echipei Europa, proiectul va sprijini și startup-urile digitale. Suntem încrezători că tinerii din regiunea Cahul vor profita de oportunitățile oferite prin intermediul acestui program inovator de sprijin al UE. ”

Anna Lyberg, Ambasadoarea Suediei în Moldova: „Provocările cu care se confruntă lumea întreagă fac ca schimbările în știință și tehnologie să se accelereze. Este imperativ să fie dezvoltate abilitățile de care au nevoie băieții și fetele pentru a reuși în secolul al XXI, pe de o parte, iar pe de altă parte – să fie dotați profesorii cu cunoștințe, experiență și instrumente adecvate pentru a menține standardele înalte de educație pentru elevii din toată Moldova. Credem că programele educaționale sinergice și inclusive, dezvoltate de ATIC în parteneriat cu Uniunea Europeană și Suedia vor genera rezultate tangibile, transformând Moldova într-un centru regional competitiv de inovare și tehnologie.”

Programe educaționale pentru orice vârstă

„EU4Moldova: Startup City Cahul” prevede un șir de programe destinate sporirii abilităților interpersonale și profesionale, pentru orice doritor de a-și dezvolta competențele sau de a profesa în IT. Printre cele mai importante inițiative implementate în anul curent sunt:

  • „Tekwill în fiecare școală” – cursuri pentru elevii care își doresc să învețe profesiile viitorului.Din 1 septembrie, elevii gimnaziilor și liceelor din regiunea Cahul sunt așteptați să studieze profesiile viitorului. Inteligența artificială, dezvoltarea de software, industria creativă și leadership-ul antreprenorial sunt cele 4 module pe care elevii din regiunea Cahul le vor studia la școală. Actualmente, mai mulți profesori din cele 31 de școli conectate la proiect participă la un program de formare continuă și mentorat pentru integrarea metodologilor inovative de predare și învățare în clasă. Cursurile sunt disponibile pentru tinerii cu vârste cuprinse între 13-18 ani și vor fi studiate opțional, în timpul orelor de clasă, pe platforma www. tekwill.online. Programul îi ajută pe elevi să-și dezvolte gândirea critică, competențele digitale sau abilitățile de comunicare. Proiectul reprezintă un parteneriatdintre USAID Moldova, Suedia, EU4Moldova și PNUD Moldova. În acest an, în cadrul aceleiași inițiative, vor fi dezvoltate laboratoare STEM în mai multe licee din regiunea Cahul.
  • „Startup UNI” – cursuri de antreprenoriat IT pentru studenți. Începând cu acest an academic, studenții Universității „Bogdan Petriceicu Hașdeu” din Cahul vor avea posibilitatea să studieze antreprenoriatul și să obțină abilitățile necesare pentru a putea să-și transforme ideile în afaceri de succes. În cadrul unui proiect pilot, participanții la cursuri vor studia management strategic, planificare financiară, marketing, pitch-ul, dar și cum pot să atragă potențiali investitori. La finalul sesiunilor de instruire tinerii vor fi încurajați să-și aplice cunoștințele pentru a dezvolta comunitatea din care fac parte. Câțiva profesori universitari participă în aceste zile un program de formare în domeniu pentru a putea preda studenților antreprenoriatul tehnologic.

Noi proiecte dedicate regiunii Cahul pentru dezvoltarea forței de muncă profesioniste și pregătirea tinerilor pentru a putea alege o carieră în IT, vor fi implementate și în următorii ani. Acestea au scopul de crește competitivitatea economică a țării, productivitatea și capacitatea de a înregistra progrese semnificative în următorii ani. Inițiativele vor viza programe dedicate: copiilor – cursuri de instruire pentru încurajarea celor mici ca, din fragedă copilărie, să-și dezvolte competențele digitale și să-și sporească imaginația și potențialul de creație; femeilor, tinerilor și profesioniștilor non-IT – burse, certificări internaționale și instruiri pentru a crește nivelul de pregătire și expertiză în programe precum Java, Programare în C#, Rețelistică, Web Development etc.; cadre didactice – certificări internaționale și cursuri de formare în cele mai solicitate domenii pe piața muncii etc.

Ana Chirița, directoare proiecte strategice, ATIC: „Până în anul 2024, ne-am propus ca beneficiari ai inițiativelor noastre să devină aproximativ 11.500 de elevi, 500 de cadre didactice și peste 300 de studenți din regiunea de sud a țării.  Ne dorim să transformăm Cahulul într-o regiune favorabilă pentru investiții, inovații și antreprenoriat, iar prin implementarea acestor inițiative, vom aduce tehnologia mai aproape de toți locuitorii.Pe termen lung, aceasta va pune în valoare capitalul uman al Republicii Moldova și va contribui la creșterea unei generații de oameni care să creeze acasă, în Moldova, produse și servicii care să răspundă provocărilor social-economice naționale și globale.” 

 Despre EU4Moldova: Startup City Cahul

„EU4Moldova: StartUp City Cahul” este implementat în perioada 2020-2024 de ATIC, cu asistența financiară a Uniunii Europene în parteneriat cu Suedia. Inițiativa abordează dezvoltarea socio-economică durabilă a municipiului Cahul și a localităților învecinate, care completează acoperirea regională a asistenței pentru dezvoltare acordată de Uniunea Europeană Republicii Moldova. Proiectul sprijină în special dezvoltarea economică prin inovare, antreprenoriatul, ocuparea forței de muncă pentru întreprinderile mici și mijlocii din afara capitalei, precum și oferă oportunități de studiu tinerilor, femeilor și fetelor în știință, tehnologie, inginerie și matematică (STEM). Ca parte a proiectului, la Cahul va fi creat un centru regional de inovare și tehnologie – EU4Innovation Center – iar un grup larg de localnici vor deveni beneficiarii săi. Obiectivul centrului este de a avea un efect de stimulare în orașul Cahul și alte zone de dezvoltare din regiune. Pentru dezvoltarea proiectului implementat de ATIC, UE investește 6,8 milioane EUR, fonduri oferite prin intermediul Suediei.

 

Realitatea Live

06 Mai 2024, 09:19
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
06 Mai 2024, 09:19 // Actual //  Lupu Eduard

Borge Brende, preşedintele Forumului Economic Mondial, nu vede cu ochi buni tabloul economiei mondiale, afirmând că lumea se va confrunta cu un deceniu de creştere în slow-motion dacă nu se aplică măsurile economice corecte.

El a subliniat pericolul pe care îl prezintă pentru economie datoria globală, aflată în continua creştere, şi care a ajuns la un nivel nemaivăzut din 1820, accelerând riscul de stagflaţie cu care s-ar putea confrunta economiile avansate, scrie CNCB.

„Trebuie să abordăm situaţia datoriilor la nivel mondial. Nu am mai văzut o asemenea datorie de la Războaiele Napoleoniene, suntem pe cale să acumulăm datorii cât tot PIB-ul la nivel global”, a avertizat Brende.
El este de părere că guvernele trebuie să se gândească cum să reducă această datorie şi să ia măsurile fiscale corecte fără a ajunge în situaţia de a declanşa o recesiune. De asemenea, a semnalat presiunile inflaţioniste persistente şi faptul că inteligenţa artificială generativă ar putea fi o oportunitate pentru ţările în curs de dezvoltare.

Avertismentul său se vine în continuarea unui raport recent al Fondului Monetar Internaţional, care a observat că datoria publică mondială a crescut la 93% din PIB anul trecut, fiind în continuare cu 9 puncte procentuale mai mare decât nivelurile anterioare pandemiei. FMI a estimat că datoria publică mondială s-ar putea apropia de 100% din PIB până la sfârşitul deceniului.
Fondul a evidenţiat, de asemenea, nivelurile ridicate ale datoriei din China şi Statele Unite, afirmând că politica fiscală relaxată din cele din urmă pune presiune asupra ratelor şi a dolarului care apoi împinge în sus costurile de finanţare în întreaga lume, exacerbând problemele care deja există.

La începutul acestei luni, Fondul Monetar Internaţional şi-a majorat uşor prognoza de creştere globală, afirmând că economia mondială s-a dovedit „surprinzător de rezistentă” în ciuda presiunilor inflaţioniste şi a schimbărilor de politică monetară. În prezent, acesta se aşteaptă la o creştere globală de 3,2% în 2024, în creştere cu un modest 0,1 puncte procentuale faţă de prognoza sa anterioară din ianuarie.

Brende de la WEF a declarat duminică că cel mai mare risc pentru economia globală este acum „recesiunea geopolitică cu care ne confruntăm”, subliniind recentele tensiuni dintre Iran şi Israel.

„Există atât de multă imprevizibilitate şi se poate scăpa uşor de sub control. Dacă Israelul şi Iranul ar fi agravat acest conflict, am fi putut vedea peste noapte un preţ al petrolului de 150 de dolari. Iar acest lucru ar fi fost, desigur, foarte dăunător pentru economia globală”, a spus el.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău