Bursele europene au închis joi în urcare. Sectorul tehnologiei a înregistrat cele mai mari creșteri

31 Dec. 2021, 13:12
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
31 Dec. 2021, 13:12 // Actual //  MD Bani

Indicele paneuropean STOXX 600 a urcat cu 0,3%, fiind în creştere pentru a doua săptămână consecutivă, cele mai mari creşteri fiind înregistrate de sectorul tehnologiei, asistenţa medicală şi acţiunile companiilor de călătorie.

Majoritatea burselor europene, inclusiv indicii DAX din Germania, CAC 40 din Franţa, IBEX din Spania şi FTSE 100 din Londra, sunt pe cale să înregistreze câştiguri pentru a doua săptămână consecutiv. Cu toate acestea, riscurile unor decizii ferme ale băncilor centrale cu privire la creşterea presiunilor inflaţioniste şi preocupările persistente cu privire la un salt recent al cazurilor globale Omicron au limitat câştigurile, scrie money.ro.

Banca Centrală Europeană este aproape de a-şi îndeplini ţinta de inflaţie de 2% pe termen mediu şi poate anula stimulentele mai repede decât era planificat, dacă creşterea preţurilor continuă să depăşească aşteptările, a declarat şeful băncii centrale olandeze, Klaas Knot, unui ziar german.

”Traderii continuă să ignore ştirile despre numărul în creştere al pacienţilor cu varianta Omicron… Este îngrijorător faptul că numărul de cazuri este mare, dar ratele scăzute de spitalizare determină starea de spirit pe pieţe”, a spus David Madden, analist la Equiti Capital.

Indicele spaniol IBEX a crescut cu 0,5%, chiar dacă datele semnal au arătat că preţurile de consum din Spania au crescut în decembrie cu 6,7% faţă de aceeaşi lună a anului trecut, cel mai rapid ritm anual al inflaţiei din 1989.

Indicele UBEX a consemnat performanţe inferioare regiunii în 2021, cu un avans de aproape 8%, în comparaţie cu creşterea de 22% a STOXX 600.

Indicele francez CAC 40 a crescut cu 29,2% până în prezent, eclipsând câştigurile STOXX 600, susţinut de speranţele unei redresări economice, care au stimulat acţiunile producătorilor de bunuri de lux, chiar dacă perspectiva pentru cererea din Asia rămâne sumbră în noul an.

Mai multe burse europene vor fi închise vineri, inclusiv cele din Italia, Germania şi Spania, în timp ce bursele din Paris şi Londra vor avea program scurt în ultima zi din an.

Realitatea Live

01 Mai 2024, 07:42
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
01 Mai 2024, 07:42 // Actual //  Lupu Eduard

Zona euro a ieşit din recesiune în primul trimestru, iar mai multe economii mari au evoluat peste aş­teptări în timp ce în aprilie infla­ţia a bătut pasul pe loc. Sunt veşti bune care i-au mulţumit pe analişti şi îi încurajează să creadă că Banca Centrală Europeană va da în iunie startul reducerilor de dobânzi.

Totuşi, au rămas şi câţiva nori în această atmosferă optimistă: în Germania, cea mai mare economie europeană, inflaţia, spaima BCE, a accelerat. De asemenea, în zona euro, inflaţia de bază, care nu ia în calcul elementele volatile precum preţurile energiei, a fost şi ea mai puternică decât s-au aşteptat analiştii, cum de altfel este şi în alte locuri, cum ar fi SUA. Dar, în general, economia zonei euro „înain­tează binişor“, după cum spune Neil Birrell, strateg de investiţii la Premier Miton Investors. „Perspectivele pentru zona euro se îmbunătă­ţesc în vremuri în care pesimismul se stre­coară în perspectivele altor econo­mii“, a afirmat el pentru The Guardian.
Pentru Europa de Est a­ces­te noi semne că zona euro îşi revine economic contează pentru că regiunea este cel mai mare partener comercial şi prima sursă de investiţii. Cererea din zona euro este un motor principal de creştere pentru economiile estice.

PIB-ul zonei euro a crescut cu 0,3% în primul trimestru, faţă de cel anterior, când a scăzut cu -0,1%. Economia Uniunii Europene a avansat în acelaşi ritm. Datele sunt de la Eurostat. Dintre greii Europei, Germania a făcut un salt de 0,2% după ce în ultimul trimestru al anului trecut a plonjat cu -0,5%.
În Germania se duce cea mai mare parte a exporturilor României, Poloniei, Ungariei şi Cehiei. Biroul de statistică german nu a pu­blicat încă cifre despre evoluţia componentelor PIB-ului, dar analiştii de la ING cred că avansul se da­torează mai ales secto­rului construcţiilor şi exporturilor nete. Acesta ar fi un lucru bun pentru est-europeni deoarece fa­bri­cile lor produc compo­nente pe care industria ger­mană le integrează în produse cu valoare adăugată mai mare pe care le exportă.

Pe est-europeni i-ar interesa şi consumul. Analizele despre încrederea consumatorilor sugerează că în următoarele luni şi consumul gospodăriilor germane va accelera. Pe de altă parte, estimările pentru inflaţia anualizată arată că aceasta a accelerat uşor în aprilie, de la 2,3% la 2,4%. Consumatorii germani au fobie de inflaţie. Încrederea lor din prezent reflectă aşteptările că veniturile le vor creşte.
Franţa, a doua economie ca mărime din zo­na euro, a ieşit din primul trimestru cu o surpri­ză: a rupt ritmul de creştere de 0,1% din cele două trimestre anterioare şi a accelerat la 0,2%. Inflaţia a stagnat la 2,5%. Italia s-a dus de la 0,1% la 0,2%, iar Spania şi-a menţinut viteza ame­ţitoare, în comparaţie cu cele ale parte­ne­rilor, de 0,7%. Inflaţia a accelerat uşor acolo şi a încetinit în Italia. În Franţa, creşterea eco­nomică a fost susţinută mai ales de consumul din gospodării, spun datele statisticii oficiale. Şi în Spania cea mai mare contribuţie a venit de la „consumul naţional“. Italia a fost ajutată de exporturi.

În general, preţurile mai mici ale energiei, retragerea inflaţiei, majorarea salariilor reale (raportate la inflaţie) şi posibilitatea ca BCE să reducă dobânzile au impulsionat activitatea economică a zonei euro în primul trimestru al acestui an după un 2023 slab, în care economia nu a crescut decât într-un trimestru, notează The Guardian. „În acest fel se termină recesiu­nea din zona euro. Acest lucru confirmă că 2024 marchează revenirea mult timp întâr­ziată“, scriu şi analiştii de la Moody’s Analytics. Ei se aşteaptă ca BCE să reducă dobânzile în iunie. Însă când o va face din nou după aceea nu mai este sigur. Aceasta pentru că revenirea nu este completă.

Consumul din zona euro este încă slab. Daniele Antonucci, director de investiţii la Quintet Private Bank, a remarcat şi ea partea goală a paharului. „Partea pesimistă a poveştii este că ritmul de creştere economică rămâne mai degrabă anemic, indicatorii anticipativi arătând condiţii economice moderat pozitive. Contrastul faţă de SUA, unde cererea internă pare că rezistă, iar creşterea PIB pare să accelereze din nou, este şocantă“, a spus ea.

Analiştii de la ING apreciază că economia zonei euro a intrat clar într-o „fază mai bună“, cu revenire economică, şomaj redus şi inflaţie mai moderată. Preţurile mai mici ale energiei, care urmează exploziei cotaţiilor petrolului şi gazelor naturale după ce Rusia a invadat Ucraina în 2022, ajută economia, au explicat ei. Prin urmare, zona euro este pe drumul cel bun, dar mai are mult până departe.

Iar Europa de Est o însoţeşte în această călătorie. Legat de economiile est-europene, cel mai recent raport al Eurostat despre evoluţia economică în UE conţine date doar despre Cehia şi Ungaria. Ambele au accelerat în ritm trimestrial în T1. Ungaria chiar semnificativ, cu 0,8%, faţă de stagnare în trimestrul anterior. În Polonia, indicatorii din industrie şi construcţii pentru martie au anunţat veşti neplăcute. Vânzările de retail nu au fost spectaculoase.

Analiştii de la ING şi-au diminuat estimarea de creştere a PIB în primul trimestru de la 2,3% la 1,5% în ritm anualizat. Dar revenirea economică există şi este de aşteptat îmbunătăţirea consumului gospodăriilor. Apoi, aşa cum marile economii vestice au întrecut aşteptările cu creşterea din primul trimestru, aşa şi economiile est-europene pot surprinde plăcut.

Analiştii de la Moody’s Analytics se aşteaptă ca BCE să reducă dobânzile în iunie. Însă când instituţia o va face din nou după aceea nu mai este sigur. Aceasta pentru că revenirea economiei zonei euro nu este completă, iar inflaţia nu se dezlipeşte uşor de regiune.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău