Războiul Natașei din Regatul Unit. Sturza: Maia Sandu riscă să rămână așa cum este, singură

03 Ian. 2022, 13:06
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
03 Ian. 2022, 13:06 // Actual //  bani.md

Fostul premier și actualul om de afaceri, Ion Sturza susține într-o postare pe facebook că de-a lungul „carierei” sale de afacerist, Slava Platon (Veaceslav Platon n.a) a făcut mai multe „achiziții” – deputați, miniștri, judecători, procurori, activiști, jurnaliști. Lista scurtă o puteți vedea în rechizitoriile lui Plaha. Cu sprijinul lor, el a devenit „faimos” – raiderul numărul unu, spălătorul de miliarde… Dar de departe cea mai valoroasă este „mama copilului” – Natalia Morari!

Natașa este infinit mai dotată și mai inteligentă pentru „scopuri mărețe”. Ambițioasă, orgolioasă, fără multe repere de orice gen, ea este mereu gata de acțiune. Și încă ce fel de acțiune?! Nu, nu de a-l salva pe „tatăl copilului”. Ea vrea să conducă lumea. Slava (ca și mulți alții) și banii lui sunt doar instrumente tranzitorii. Un pic umilită de opinia publică, dar neînfrântă, ea s-a pus deja pe treabă. Devenită subit foarte activă pe rețelele de socializare cu postări aparent lacrimogene, în realitate, Natașa creează alternative, PR fin și subtil, dar și trolling de duzină. E impresionantă lista celor care comentează și dau like-uri la aceste „mesaje” – de la naivi la cei supărați, frustrați și puțin invidioși că au rămas pe dinafară. Armata perfectă”, explică Sturza

Potrivit lui, actualul primar al Capitalei, Iv. Ceban & Co sunt doar instrumente pentru ea. Faima unui nou păpușar este scopul ei final.

Așa că unii prematur s-au bucurat că fața opoziției guvernării actuale va fi una de „MAN” fără multe șanse. Nu, va fi una de „Femeie”. Cu șanse. Și aceste șanse vor crește pe măsură ce va trece timpul, iar schimbările spre bine vor fi în întârziere din partea guvernării”, mai spune Sturza.

În opinia omului de afaceri, Natalia Morari știe să taxeze.

Maia Sandu? Riscă să rămână așa cum este, singură cu o redută în jur de 10-15 soldați fideli, deveniți peste noapte generali, dar fără trupe și mare pricepere la război. Epurările și filtrele nu prea încurajează pe nimeni să se înroleze. Mai rămâne mandatul popular. E nuclear, dar are și el termen de valabilitate. Așa că ne așteaptă în anul 2022 un război de uzură: toți „clientii” contracandidatului – împotriva Maiei Sandu. Poate e timpul „dracilor” ca să trecem podul?”, se întreabă retoric Sturza.

Omul de afaceri a enumerat un șir de provocări cu care urmează să se confrunte guvernarea în anul 2022:

– ne așteaptă un al cincilea val de pandemie extrem de virulent în condițiile unei lipse totale de strategie de vaccinare și măsuri elementare de protecție;

– în societate se acumulează multiple tensiuni, care vor degenera în proteste;

– facturile la energie și gaze sunt exorbitante;

– creștere exponențială a prețurilor și inflației;

– reforma justiției s-a împotmolit;

– trimiterea în judecată a arestărilor televizate va fi o provocare majoră. Cazul Stoianoglo – cel mai mare test al guvernării;

– sistemul cleptocratic din justiție va contraataca;

– granturile și finanțările externe nu sunt o certitudine. Pentru ele va trebui de luptat;

– autoritățile locale dau dovadă de nerăbdare;

– separatiștii presați de ucraineni vor contraataca spre malul drept, amplificând provocările;

– în guvern vor trebui făcute remanieri serioase;

– unii „generali” vor trebui trimiși înapoi în cazarmă;

– prietenii Moldovei în extern se vor confrunta cu alegeri cu un rezultat incert.

 

Realitatea Live

10 Apr. 2025, 16:44
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
10 Apr. 2025, 16:44 // Actual //  bani.md

Elveția își reafirmă angajamentul de susținere a Republicii Moldova prin lansarea oficială a Programului de cooperare 2025–2028, cu un buget total de 104 milioane de franci elvețieni (echivalentul a circa 2,1 miliarde lei moldovenești). Noul program are o durată de patru ani și va menține un nivel al finanțării mai mult decât dublu față de perioada premergătoare războiului din Ucraina.

Evenimentul de lansare a avut loc pe 10 aprilie la Chișinău, reunind peste 200 de participanți – oficiali guvernamentali, reprezentanți ai autorităților locale, organizații ale societății civile și parteneri de dezvoltare.

„Elveția va continua să coopereze cu Moldova pentru a promova dezvoltarea durabilă, prosperitatea și stabilitatea, într-un context regional complicat”, a declarat Didier Chassot, Director general adjunct al Agenției Elvețiene pentru Dezvoltare și Cooperare.

Programul este structurat în jurul a trei domenii prioritare:

Guvernare și coeziune socială (30 milioane CHF): Sprijin pentru democrație, stat de drept, implicare civică și autorități locale eficiente.
Dezvoltare și reziliență economică (35,5 milioane CHF): Suport pentru IMM-uri, agricultori, integrarea refugiaților, formare profesională și emanciparea economică a femeilor.

Sănătate și servicii publice locale (36,5 milioane CHF): Acces îmbunătățit la sănătate, apă, servicii de salubrizare și reziliență a sistemului medical.

De asemenea, Programul include un fond de granturi mici de 2 milioane CHF, destinat inițiativelor culturale și proiectelor societății civile.

Elveția va continua să sprijine reformele interne ale Republicii Moldova, răspunzând totodată efectelor indirecte ale agresiunii ruse împotriva Ucrainei. Accentul va fi pus pe incluziunea socială, schimbările climatice și consolidarea capacităților de reacție în fața crizelor.

Programul actual vine în continuarea eforturilor anterioare: între 2018–2024, Elveția a oferit peste 133 milioane CHF în sprijin pentru sănătate, dezvoltare locală, ocuparea forței de muncă și ajutor umanitar în contexte de criză (COVID-19, criza energetică, refugiați).

 

 
NO COMMENT | CHIȘINĂUL, ÎN PREGĂTIRI PENTRU SĂRBĂTORILE PASCALE
NO COMMENT | CHIȘINĂUL, ÎN PREGĂTIRI PENTRU SĂRBĂTORILE PASCALE
NO COMMENT | Agențiile Teritoriale dotate cu 55 de mașini noi
NO COMMENT | Agențiile Teritoriale dotate cu 55 de mașini noi
NO COMMENT | 16 ANI DE LA REVOLUŢIA DIN APRILIE 2009
NO COMMENT | 16 ANI DE LA REVOLUŢIA DIN APRILIE 2009
NO COMMENT | IGSU a primit 19 autospeciale de intervenție, donate de Guvernul Japoniei
NO COMMENT | IGSU a primit 19 autospeciale de intervenție, donate de Guvernul Japoniei
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU