Miliardarul nepalez care controlează Moldcell cumpără un renumit jucător de pe piața fast-food din Rusia

03 Ian. 2022, 19:00
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  bani.md
03 Ian. 2022, 19:00 // Bani și Afaceri //  bani.md

Miliardarul nepalez Binod Chaudhary, care controlează al doilea operator de telefonie mobilă din Republica Moldova, Moldcell urmează să cumpere unul dintre cei mai renumiți jucători de pe piața de fast-food din Rusia, Gallina Blanca, prin intermediul companiei CG Foods din Nepal.

GBFoods, un important producător de produse alimentare instant sub marca Gallina Blanca, a decis să părăsească Rusia. Întreprinderea companiei din regiunea Nijni Novgorod va fi cumpărată de compania nepaleză  CG Foods, care produce tăiței Wai Wai. Valoarea tranzacției poate fi în intervalul 1–1,5 miliarde de ruble (aproximativ 178 mil. de euro). Vânzările de tăiței instant în Rusia sunt în creștere, dar CG Foods va trebui să investească în promovarea unui nou brand pentru țară și în dezvoltarea producției.

Serviciul Federal Antimonopol (FAS) a aprobat petiția CG Foods LLC de a achiziționa 100% din CJSC Europe Foods GB. FAS a raportat acest lucru pe 30 decembrie. Europe Foods GB este structura rusă a GBFoods din familia spaniolă Caruglia, care produce produse alimentare instant sub marca Gallina Blanca. Din 1998, Europe Foods GB operează o fabrică în regiunea Nijnii Novgorod, unde produce cuburi de bulion, bulion liber, condimente și paste.

În 2020, veniturile Europe Foods GB au scăzut cu 6%, la 1,52 miliarde de ruble, profitul net a crescut cu 33%, la 133 de milioane de ruble. Aproximativ 70% din produse sunt vândute în Rusia, restul este exportat în țările CSI.

CG Foods din Nepal este controlată de miliardarul nepalez Binod Chaudhary, care în anul 2020 a achiziționat compania de telefonie mobilă din Republica Moldova, Moldcell.

Prezent în topul Forbes al celor mai bogați oameni ai planetei, cu o avere de1,7 miliarde de dolari, Binod Chaudhary controlează CG Corp Global și este singurul miliardar al Nepalului. Cele mai mari active ale sale sunt o participație de control la Nabil Bank și CG Foods din Nepal, producătorul popularului tip de taitei Wai Wai.

Realitatea Live

22 Nov. 2024, 12:32
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
22 Nov. 2024, 12:32 // Actual //  Ursu Victor

Deși sistemul bancar din Republica Moldova oferă dobânzi competitive, 90% din creditele noi accesate de agenții economici sunt destinate să acopere datoriile anterioare, iar doar 10% reprezintă finanțări noi. Mai mult, valoarea acestora este semnificativ mai mică decât depozitele bancare ale acestora, ceea ce indică o problemă economică profundă.

În cadrul emisiunii „Analize economice cu Veaceslav Ioniță”, expertul în politici economice a explicat că agenții economici au mai multe depozite decât credite, ceea ce este un semnal îngrijorător pentru economia țării. „Acest fenomen nu a mai fost înregistrat vreodată și reflectă o temere profundă a mediului de afaceri față de investiții”, a declarat Ioniță.

Analizând evoluția creditelor accesate, expertul a menționat că, deși volumul acestora a crescut semnificativ în ultimii ani, creditarea reală a fost extrem de scăzută. Astfel, din 2020 până în prezent, agenții economici au luat credite noi de 157,5 miliarde de lei, dar au întors datoriile vechi în valoare de 141,3 miliarde de lei, ceea ce face ca creditarea reală să fie de doar 16,2 miliarde de lei.

În ceea ce privește creditarea netă, Ioniță a subliniat faptul că în 2024, în primele trei trimestre, agenții economici au efectuat depozite bancare de 2,8 miliarde de lei, ceea ce a făcut ca creditarea netă să devină negativă, adică agenții economici au depozitat mai mulți bani în bănci decât au luat sub formă de credite.

„Această tendință de creditare netă negativă a persistat în 12 trimestre consecutive din 2020 până în prezent, ceea ce reflectă o fragilitate a mediului de afaceri și o lipsă de încredere în economia locală”, a adăugat expertul.

Veaceslav Ioniță a subliniat că acest fenomen este un semn clar al unei economii vulnerabile, în care agenții economici nu sunt dispuși să facă investiții, iar acest lucru se reflectă în creditarea netă scăzută și volumul în creștere al depozitelor bancare. În acest context, Ioniță a avansat prognoza că este nevoie de cel puțin zece ani pentru ca economia Moldovei să se restabilească la nivelul înregistrat înainte de criza bancară din 2014.

„În ciuda creșterii creditării, situația nu va începe să se îmbunătățească semnificativ până când creditarea netă nu va deveni pozitivă, ceea ce poate să se întâmple abia în 2025, dar cu o tendință clară de însănătoșire a economiei”, a concluzionat Ioniță.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău