Vine o criză economică după pandemie? Inflaţia a crescut în SUA cu 7% în ultimul an, cea mai mare din 1982 încoace

13 Ian. 2022, 11:36
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
13 Ian. 2022, 11:36 // Actual //  bani.md

În luna decembrie, inflaţia a înregistrat în SUA cel mai rapid ritm din ultimii aproape 40 de ani, potrivit unui indicator atent monitorizat, publicat miercuri de Departamentul Muncii, anunţă CNBC, citat de mediafax.ro.

Indicele preţurilor de consum, un indicator care măsoară costurile pentru zeci de articole, a crescut cu 7%, potrivit Biroului de Statistică a Muncii din cadrul departamentului. Pe o bază lunară, IPC a crescut cu 0,5%.

Aceasta este cea mai rapidă creştere din iunie 1982.

În ciuda creşterii puternice, contractele futures ale bursei au crescut în apariţiei ştirii, în timp ce randamentele obligaţiunilor guvernamentale au fost în mare parte negative.

Raportul IPC din decembrie, care indică o creştere de 7% în ultimele 12 luni, va fi şocant pentru unii investitori, deoarece nu am mai văzut o cifră atât de mare de aproape 30 de ani”, a declarat Brian Price, şeful departamentului de gestionare a investiţiilor de la Commonwealth Financial Network. „Cu toate acestea, acest tipar a fost anticipat în mare măsură de mulţi şi putem vedea această reacţie pe piaţa obligaţiunilor, deoarece ratele dobânzilor pe termen lung sunt în scădere până acum în această dimineaţă.”

Oficialii Rezervei Federale urmăresc îndeaproape datele privind inflaţia şi se aşteaptă în general să majoreze ratele dobânzilor în acest an, în încercarea de a combate creşterea preţurilor.

Preţurile la alimente au crescut în general cu 0,5% pentru luna decembrie şi au crescut cu 6,3% pe 12 luni, cea mai mare creştere din octombrie 2008.

Realitatea Live

03 Apr. 2025, 16:17
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
03 Apr. 2025, 16:17 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Ministra Finanțelor, Victoria Belous, a declarat că Bugetul  PLUS+, în valoare de 8 miliarde de lei, reprezintă un efort substanțial de susținere a măsurilor economice și sociale asumate de Guvern, dar vine cu un preț: creșterea deficitului bugetar estimat la 5,1% din PIB.

„Această rectificare influențează veniturile, cheltuielile și, evident, deficitul. Sunt ajustări atât în bugetul de stat, cât și în bugetul asigurărilor sociale. În acest proiect deja sunt reflectate granturile din partea Uniunii Europene și alte surse externe, precum și domeniile în care vor fi investiți acești bani”, a precizat ministra.

Potrivit ministrei, după rectificare veniturile bugetare ajustate vor fi de 75 miliarde lei și cheltuieli totale de93 miliarde lei. Deficitul bugetar estimat va fi de până la 5,1% din PIB, în condițiile unei implementări complete a tuturor programelor.

Ministra Belous a subliniat că transparența bugetară este asigurată, iar datele privind evoluția deficitului și execuția bugetului sunt publice și disponibile trimestrial pe site-ul Ministerului Finanțelor.

„Dacă până acum invocam lipsa banilor ca obstacol pentru reforme, acum nu mai avem această scuză. Avem suficiente resurse și lichiditate. Este momentul să livrăm rezultate și să onorăm angajamentele asumate”, a declarat Belous.

Ministra a adresat un apel direct agenților economici, încurajându-i să aplice la programele de susținere lansate prin Bugetul PLUS+.

„Invit toți agenții economici să aplice la aceste măsuri. Ministerul Finanțelor își va onora obligațiile. Scopul nostru este să implementăm reformele până la capăt”.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!