Statul care își schimbă capitala în acest an, într-un oraș grandios, construit de la zero (VIDEO)

18 Mart. 2021, 16:05
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
18 Mart. 2021, 16:05 // Actual //  MD Bani

Egiptul se luptă pentru a pregăti o nouă capitală grandioasă în deșertul situal la est de Cairo. Primii funcționari publici urmează să se mute în noul oraș, construit practic de la zero, deja în această vară.

Potrivit Reuters, acesta este unul dintre cele mai importante proiecte ale președintelui egiptean Abdel Fattah al-Sisi, dar care se derulează cu întârziere.

În inima orașului, pe ultima sută se metri, se află construcția unui bulevard de ministere – un ecou al arhitecturii templelor faraonice, care se învecinează cu un complex islamic înalt, două clădiri parlamentare cu cupole și un complex prezidențial întins.

Va exista și o linie de tren care va trece prin cartierul de afaceri, unde turnul central de 385 de metri este tot mai aproape de finalizare. În continuare va fi construit iun parc de 10 kilometri, care se întinde până la o moschee uriașă.

Orașul, cunoscut pur și simplu ca Noua Capitală Administrativă, este proiectat să funcționeze cu tehnologie inteligentă pe terenuri virgine, departe de dezordinea și haosul din Cairo. Se va lăuda cu universități, facilități de agrement și un cartier diplomatic.

 

Au fost realizate progrese opritoare și, după ce finanțarea emirațională a scăzut la scurt timp după ce a fost anunțată în 2015, armata și guvernul au preluat costul estimat la 25 de miliarde de dolari pentru prima fază, injectând investiții suplimentare bugetului preconizat.

Împrumuturi și finanțări externe

De asemenea, pandemia de coronavirus a încetinit progresul, iar prima dintre cele trei faze planificate, acoperind 168 de kilometri pătrați, nu va fi finalizată în momentul în care guvernul va începe să se mute în noua metropolă.

„Rata de finalizare a primei faze a trecut de 60% în toate proiectele”, a declarat Khaled el-Husseiny, purtătorul de cuvânt al noii capitale.

El a adăugat că transferul întârziat al funcționarilor publici va începe în iulie, înainte de o deschidere oficială planificată pentru sfârșitul anului 2021.

Tehnologie înaltă

Orașul este conceput ca un model de înaltă tehnologie pentru viitorul Egiptului.

Centrele de control vor monitoriza electronic infrastructura și securitatea, acoperișurile vor fi acoperite cu panouri solare, plățile vor fi fără numerar și pentru fiecare locuyitor vor fi alocați câte 15 metri pătrați de spațiu verde, declară oficiialii.

„În noua capitală încercăm să rezolvăm toate problemele pe care le-am avut în trecut”, a spus Husseiny.

Se așteaptă ca orașul finalizat să găzduiască cel puțin 6 milioane de locuitori, a doua și a treia fază de construcții fiind dedicată, în mare parte, complexelor rezidențiale.

Va dura zeci de ani până orașul va fi ridicat în totalitate. Totodată, Guvernul va putea funcționa normal în timp ce construcțiile vor continua, a declarat Amr Khattab, purtătorul de cuvânt al Ministerului Locuințelor, care este responsabil cu executarea unor părți ale orașului.

Nu este clar cât de departe și cât de repede se îndepărtează centrul Egiptului, de la Cairo la noua capitală, la 45 km de Nil. Deocamdată, mii de blocuri rezidențiale stau goale de ambele părți ale unei autostrăzi care duce în noul oraș.

Vânzarea terenurilor

Oficialii spun că orașul va include în cele din urmă locuințe sociale și este menit să se finanțeze prin vânzarea de terenuri, deși nu este clar cât de multe venituri vor genera aceste acțiuni.

Din costul de 25 de miliarde de dolari pentru prima fază, aproximativ 3 miliarde de dolari sunt cheltuiți pentru districtul guvernamental, a spus Husseiny.

Unele finanțări internaționale au fost asigurate pentru căile feroviare, iar un împrumut chinez de 3 miliarde de dolari a ajutat la finanțarea construcției districtului de afaceri, construit de China State Construction Engineering Corp (CSCEC).

Sisi, care s-a angajat în multiple mega-proiecte de infrastructură și scheme naționale de dezvoltare, spune că alte regiuni nu vor fi neglijate.

„Nu părăsim Cairo, Alexandria, Port Said sau alte provincii. Mergem înainte, atât cu vechiul, cât și cu noul”, a declarat președintele egiptean săptămâna trecută. Deschiderea capitalei va marca „nașterea unui nou stat”, a adăugat el.

Deși există sprijin pentru argumentul Guvernului potrivit căruia noua capitală poate reduce aglomerația din Cairo, există, de asemenea, îngrijorarea că noua regiune va fi prea scumpă și inaccesibilă pentru mulți.

„Unele clase vor putea locui acolo, altele nu”, a spus Alaa Ibrahim, un electrician în vârstă de 39 de ani, din districtul sărăcit Imbaba din Cairo.

Realitatea Live

27 Apr. 2024, 08:24
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Lupu Eduard
27 Apr. 2024, 08:24 // Bani și Afaceri //  Lupu Eduard

Inteligenţa artificială va duce la o nevoie „minimă” de call center-uri în cel mult un an, progresele rapide ale inteligenţei artificiale urmând să schimbe o industrie întreagă, spune directorul companiei indiene de IT Tata Consultancy Services, citat de FT.

K Krithivasan, directorul general al TCS, a declarat pentru Financial Times că, deşi „nu am văzut nicio reducere a locurilor de muncă” până acum, adoptarea pe scară mai largă a inteligenţei artificiale generative în rândul clienţilor multinaţionali va revizui tipul de centre de asistenţă pentru clienţi care au creat locuri de muncă în masă în ţări precum India şi Filipine.

„Într-o fază ideală, dacă mă întrebaţi pe mine, ar trebui să existe un număr foarte mic de centre de apeluri primite care să aibă deloc apeluri primite”, a spus el. „Suntem într-o situaţie în care tehnologia ar trebui să fie capabilă să prevadă un apel care vine şi apoi să abordeze proactiv punctul de durere al clientului.”

El a spus că chatbots vor putea în curând să analizeze istoricul tranzacţiilor unui client şi să facă o mare parte din munca depusă de agenţii din centrele de apeluri. „Acolo ne îndreptăm … . Nu cred că suntem acolo astăzi – poate peste un an sau cam aşa ceva”, a spus el.

Perspectiva ca instrumentele de inteligenţă artificială generativă care avansează rapid să înlocuiască multe tipuri de lucrători cu guler alb, inclusiv agenţii din centrele de apeluri şi dezvoltatorii de software, a alarmat factorii de decizie din întreaga lume.

În India – un centru global pentru serviciile de back-office – peste 5 milioane de persoane lucrează în domeniul IT şi al externalizării proceselor de afaceri, potrivit grupului industrial Nasscom.

TCS, o ramură a conglomeratului indian Tata care lucrează cu multinaţionalele pentru a le dezvolta sistemele IT, are peste 600.000 de angajaţi proprii şi venituri anuale de aproape 30 de miliarde de dolari.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău