Intră Moldova în război? Gavrilița, cu vocea tremurândă e cu mâna pe trăgaci

28 Ian. 2022, 13:07
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
28 Ian. 2022, 13:07 // Actual //  bani.md

La întrebarea sâcâitoare despre invazia rusească în Ucraina și problemele de securitate, doamna prim-ministru Gavrilița ne anunță cu glasul tremurând că vom mări cheltuielile militare. Super! De mult e timpul să dăm jos de pe postament  tancul de la Leușeni. Îi punem un motor de la un „Belarusi”, îl vopsim în galben și tulea, a comentat fostul premier și actualul om de afaceri, Ion Sturza deciziile autorităților de a majora cheltuielile pentru armată.

Omul de afaceri spune, soldații moldoveni nu sunat soluția pentru asigurarea securității Republicii Moldova

Cu toată stima și respectul față de militarii moldoveni, puțini la număr și prost echipați, dat bine intenționați, nu ei sunt soluția securității naționale la moldoveni. Soluția este „umbra” unui frate mai mare. Ne tot fâsâim  cu „neutralitatea”. De secole am fost „neutri”, dar asta nu a oprit pe nimeni să ne bântuie în drumul lor spre Istanbul, Moscova sau Berlin. Adevărul este că noi suntem în mijlocul „cordonului sanitar” pe care încearcă să-l construiască între ei Vestul (a se citi SUA) și Estul (a se citi Rusia). Doamne ferește de ceva, „malo ne pocajetsea”, a opina Sturza.

Locul nostru ar fi împreună cu Europa. „Numai că ea, sărmana, fiind „vegetariană”, este total desconsiderată de „carnivorii” mai mari”.

Sunt oare vinovați nemții, care au la nivel genetic teamă de o confruntare directă cu rușii care a dus deja la două războaie mondiale și pericolul pieirii lor ca națiune? Sau au dreptate americanii care consideră că o apropiere între nemți și ruși, ca de fapt și o Europă unită și puternică, poate să pună în pericol hegemonia lor mondială? Pot ucrainenii pe bune să se autoguverneze democratic, să elimine corupția si oligarhatul, care îi fac extrem de vulnerabili?”, se întreabă fostul premier.

Ion Sturza spune că așteaptă supărări de la Chișinău și un comunicat oficial

Ei, voi nu înțelegeți nimic”. Nu atingem regimul de la Tiraspol. Nu atingem schemele cu metalul. Nu dialogăm cu rebelii la nivel local. Nu schimbăm funcționarii care nu fac față. Nu începem să învățăm birocrație. Nu venim cu o perspectivă în energie, agricultură, ocrotirea sănătății, educație, cultură, sport. Nu progresăm în reforma justiției. Nu! Ce e da? Deocamdată, da e doar „ne supărăm”. Pe opoziție – că nu e constructivă, pe presă – că pune întrebări stupide, pe societatea civilă – că e civila. Pe… continuați voi”, a punctat ironic omul de afaceri.

Realitatea Live

04 Iul. 2025, 18:52
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
04 Iul. 2025, 18:52 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Sezonul 2025 al cireșelor aduce provocări și oportunități pentru producătorii moldoveni, în contextul unor fluctuații semnificative pe piața internațională, anunță Asociația Moldova Fruct.

Deși exporturile în volum au scăzut față de anul trecut – doar 8000 de tone față de 10.000 de tone în iunie 2024 – valoarea totală a exporturilor a crescut spectaculos, ajungând la 20 milioane de dolari, față de 13 milioane în aceeași perioadă a anului trecut. Creșterea cu 51,4% a prețului mediu de export a compensat pierderile cantitative.

Situația regională a influențat direct acest salt valoric. În timp ce Italia se bucură de un sezon bogat și o cerere crescută, alte țări importante producătoare, precum Grecia și Turcia, au fost afectate sever de condițiile meteo extreme din primăvară. Inclusiv recolta din Republica Moldova a fost influențată de acești factori, cu efecte asupra volumelor disponibile pentru export.

Pe lângă valoarea crescută, o schimbare notabilă este și în structura geografică a exporturilor. Dacă în 2024 84% din cireșe mergeau spre țările CSI, în 2025 ponderea a scăzut la 70%. În schimb, livrările către statele din Uniunea Europeană s-au majorat de la 16% la 28%. Printre noile piețe se numără Italia, Croația, Serbia, Bosnia și Danemarca.

Piața din România s-a remarcat printr-o evoluție spectaculoasă: în iunie 2025 au fost exportate 1666 tone de cireșe moldovenești, de aproape două ori mai mult decât în aceeași lună din 2024 (842 tone), iar valoarea acestora a crescut cu 65%.

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO