Scurgeri dintr-un document confidențial american: SUA și Rusia un posibil aranjament militar de anvergură

02 Feb. 2022, 21:22
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
02 Feb. 2022, 21:22 // Actual //  Lupu Eduard

Presa americană care citează un document confidențial divulgat de un ziar spaniol, afirmă că în curând s-ar putea ajunge la un posibil aranjament între Statele Unite și Rusia, în care Washingtonul ar fi dispus să încheie un acord cu Moscova pentru a atenua tensiunile legate de desfășurarea de rachete în Europa, dacă Kremlinul își va retrage trupele de la granița cu Ucraina.

Cotidianul El Pais a publicat săptămâna trecută două documente pretinse a fi răspunsurile scrise ale Statelor unite și NATO la propunerile Rusiei, pentru o înțelegere de securitate în Europa, potrivit USA Today.
Oficialii americani nu au putut fi contactați imediat pentru a confirma că documentul este autentic, susține sursa citată. Referitor la cel de-al doilea document, NATO a spus că nu comentează niciodată ”presupuse scurgeri”.

Dar textul reflectă îndeaproape declarațiile făcute de secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, cu privire la cererile Rusiei.
Documentul american, marcat drept ”confidențial”, afirmă că Statele Unite ar fi dispuse să discute, în consultare cu aliații săi din NATO, ”un mecanism de transparență pentru a confirma absența rachetelor de croazieră Tomahawk din România și Polonia”, din cadrul sistemelor Aegis.
Vladimir Putin rupe tăcerea după 40 de zile: Statele Unite încearcă să atragă Rusia în război.

Acest lucru s-ar putea întâmpla, cu condiția ca Rusia ”să ofere măsuri de transparență reciprocă la două baze de rachete, alese de noi din Rusia”.

Aegis este un sistem de apărare împotriva rachetelor cu rază scurtă de acțiune sau intermediară. Dar Rusia a susținut în trecut că Statele Unite ar putea ataca cu rachete Tomahawk cu rază medie de acțiune din bazele cu sisteme Aegis din România și Polonia.

Documentul american spune că Washington-ul va trebui să se consulte cu aliații NATO cu privire la potențiala ofertă făcută Rusiei, în special cu România și Polonia.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a refuzat să comenteze documentele aparute în presă pe surse, spunând doar că ”nu am publicat nimic”. În declarațiile date agenției de presă de stat RIA Novosti, el a refuzat să confirme sau să infirme că documentele publicat de El Pais din Spania sunt autentice.

Realitatea Live

03 Mai 2024, 15:41
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
03 Mai 2024, 15:41 // Actual //  Lupu Eduard

Comisia de licențiere a importului cerealelor și a răsăritei ia-r fi acordat licență de import companiei Trans Oil, controlată de milionarul Vaja Jhashi.

„În Vinerea Mare după masă și în forma online a fost convocată comisia de licențiere a importului cerealelor și floarei soarelui. Nu cred că data și ora au fost selectate întâmplător, când toată lumea este concentrată mai mult pe Sărbători Sfinte. Companiile din grupul Trans Oil au primit licențe pentru a aduce din Ucraina aproape 70 mii tone de răsărită. Am prezis acest lucru două săptămâni în urmă și mă tem că nu este ultima decizie cu permisiunea importului”, scrie reprezentantul Forței Fermierilor, într-o postare pe Facebook.

Slusari afirmă că cei, care au distrus în toamna 2023 cu prețuri derizorii sute de fermierii autohtoni și oricum nu au făcut stocuri suficiente pentru fabricile de procesare, acum vor importa materia primă la prețuri mai scumpe de la traderi străini. „Cei de la ministerul agriculturii, care ar trebui să intervină cu mecanismul de licențiere încă în primăvară 2023 sincron cu România și Bulgaria și care au permis dezastru pe piața internă și falimentarea agricultorilor mici, azi au acceptat importul”.

„Nimeni nu-și asumă responsabilitate pentru un dezmăț de proporție și tragedia social-economică a miilor de oameni de la sate. Trans Oil și Vaja rămân stăpânii agriculturii și ministerului acesteia”, conchide reprezentantul Forței Fermierilor.

În septembrie 2023, prețurile achizițiilor la floarea soarelui au atins minimele din ultimii 5 ani, afectând în special fermierii mici, care au fost nevoiți să vândă producția la prețuri deficitar de scăzute.  A fost perioada când unii fermieri mici, care nu sunt plătitori de TVA , erau nevoiți să comercializeze răsărita sub 5 lei per kg. Prețul de cost al semințelor de floarea soarelui anul trecut în medie a fost de 7,3 lei

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău