Cruda realitate loveşte Europa în faţă: fără gaze ruseşti nu se poate. Germania caută cu disperare alternative

02 Feb. 2022, 22:38
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
02 Feb. 2022, 22:38 // Actual //  Lupu Eduard

Ţări bogate în energie de la Qatar la Azerbaidjan au promis livrări de urgenţă de gaze către Europa, însă continentul realizează foarte repede că nu poate înlocui cel mai mare furnizor al său, Rusia, scrie Bloomberg.

Pentru a diminua riscul unei perturbări a livrărilor de gaze ruseşti în contextul crizei din Ucraina, europenii discută cu producători importanţi, căutând parteneriate sau chiar potenţiale schimburi de combustibili cu Asia. Încărcăturile de GNL sosite recent, ca şi vremea blândă, au contribuit la diminuarea temerilor privind criza de energie, însă Europa se bazează pe Rusia pentru mai mult de o treime din gazele folosite, iar obţinerea acestora din alte părţi ar putea propaga criza  către alte regiuni.

„Europa nu are nicio alternativă la gazele ruseşti“, arată Ron Smith, analist la BCS.
Volumul de gaze de care UE are nevoie nu poate fi înlocuit de niciun furnizor unilateral fără a perturba livrările către alte regiuni, a declarat ministrul energiei din Qatar, Saad Al-Kaabi. Prioritatea ţării sale este de a acoperi nevoile clienţilor existenţi mai întâi. Garantarea securităţii energetice a Europei ar necesita un efort colectiv din partea unui număr de furnizori diferiţi, potrivit oficialului.

SUA au fost cel mai mare furnizor de GNL pentru Europa luna trecută şi, împreună cu alte ţări, au ajutat la înlocuirea într-o anumită măsură a gazelor ruseşti în ianuarie, însă acest lucru nu este garantat să dureze. Asia este de obicei cea mai profitabilă regiune pentru livrările de GNL.

Pe radarul UE este şi Azerbaidjanul, însă Elin Suleymanov, ambasadorul ţării în UK, declara recent că volumele din această ţară nu sunt egale cu cele ruseşti.

Ideea că gazele ruseşti pot fi înlocuite cu GNL este greşită, susţine Ron Smith. „Este fizic imposibil, nu există suficient GNL pe lume pentru a face acest lucru“.

Pentru eventualitatea ca impor­turile din Rusia să fie perturbare de tensiunile din Ucraina, Germania a început să caute furnizori alternativi de gaze, potrivit Euractiv.

Gazele acoperă peste 25% din consumul de energie al ţării, acestea fiind importante în întregime din Norvegia şi Rusia.
Într-o inversare de poziţie, Berlinul analizează acum posibile importuri de GNL din SUA, Qatar şi alţi furnizori.

Totuşi, importurile „ar necesita infrastructură adecvată“, neexistând în prezent terminale pentru acestea în Germania, a declarat Robert Habeck, vice-cancelarul german.

În acest context, cancelarul german Olaf Scholz a anunţat că susţine planurile de construire a unuia sau mai multe terminale GNL în ţara sa, notează Reuters.

Germania ar putea importa GNL din Belgia (un terminal), Franţa (patru), Lituania (unu), Olanda (unu) şi Polonia (unu), conform Euractiv.

Poziţia Germaniei s-a schimbat în condiţiile în care stocurile de gaze au atins minime record, iar Gazprom pare să ezite să-şi umple capacitatea de stocare.

Realitatea Live

02 Mai 2024, 13:56
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
02 Mai 2024, 13:56 // Actual //  Lupu Eduard

Moldovagaz, compania fiică a gigantul rus Gazprom a contabilizat un profit de 1,282 miliarde de lei în 2023, față de pierderile de 961,5 milioane de lei în anul 2022, potrivit raportului companiei.

Totodată, datele companiei relevă că partea stângă a Nistrului are o datorie la gaz de 10,9 miliarde de dolari, aproape cât PIB-ul Republicii Moldova, care este de 14 miliarde de dolari. Creanțele regiunii din stânga Nistrului s-au majorat cu 1,4 miliarde de dolari în anul 2023.

Cei mai mari datornici sunt sectorul energetic – 110,6 milioane dolari, punctele termice locale de căldură – 191,6 milioane dolari, industria – 4,3 milioane dolari, iar populația – 0,4 milioane dolari.

Moldovagaz spune că partea dreaptă a Nistrului, datorează companiei 709 milioane dolari. Este  vorba de datoria istorică, pe care Chișinăul au auditat-o și pe care nu o recunoaște.

La sfârșitul anului 2023, plățile datorate Gazpromului, pentru metanul livrat, fără partea stângă a Nistrului, constituiau 433,4 milioane dolari.

Moldovagaz spune că anul trecut a cumpărat metan de la Energocom în sumă de 533,8 milioane dolari, iar de la Gazprom a importat 1,8 miliarde metri cubi, în sumă de 1,4 miliarde de dolari. Or, întreaga cantitate a fost livrată regiunii sin stânga Nistrului în schimbul livrărilor de energie electrică malului drept.

Moldovagaz este controlată de concernul rus Gazprom – 50%, Agenția Proprietății Publice – 35,3%, iar Tiraspoltransgaz – 13,14%.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău