DEX economic: Ce înseamnă un ecosistem de start-up?

09 Feb. 2022, 15:37
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  MD Bani
09 Feb. 2022, 15:37 // Bani și Afaceri //  MD Bani

Un ecosistem de start-up este format din oameni, startupuri aflate în diferite stadii de dezvoltare și diverse tipuri de organizații care interacționează între ele cu scopul de a crea noi startupuri.

Aceste organizații pot fi împărțite în continuare în categorii: universități, organizații de finanțare, organizații de sprijin (cum ar fi incubatoare, acceleratoare, spații de co-working etc.), organizații de cercetare, organizații prestatoare de servicii (cum ar fi juridice, servicii financiare etc.) și corporații mari.

Elemente unui ecosistem de start-up:

  • Idei de start-up, startupuri în diferite stadii;
  • Invenții și cercetări;
  • Antreprenori, startupperi şi membri ai echipei;
  • Business angels;
  • Start-up mentori/consilieri.

Silicon Valley este cel mai mare ecosistem de startup-uri în 2021. Acesta găzduiește 7.894 scaleups. În altă parte, este nevoie de un întreg continent sau țară, cum ar fi Europa sau China, pentru a furniza cifre similare.

Silicon Valley are de aproximativ 5 ori mai multe scaleups decât Israelul (așa-numita „Startup Nation”), fiind punctul de plecare al companiilor tehnologice celebre ca Apple, Google, HP, Intel, Adobe, eBay.

Sursa: Telegram/antreprenor.md

Realitatea Live

03 Mai 2024, 17:01
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
03 Mai 2024, 17:01 // Actual //  Lupu Eduard

Republica Moldova a înregistrat un volum semnificativ de exporturi de semințe de floarea soarelui în luna aprilie, cu un total de 73 de mii de tone, în timp ce, într-un gest surprinzător, Comisia de licențiere a decis să permită importul de răsărită pentru prima dată, acordând dreptul exclusiv companiei Trans Oil. Reprezentantul Forței Fermierilor, Alexandr Slusari, a declarat că este vorba despre o cantitate de aproximativ 70 de mii de tone de răsărită.

Potrivit datelor publicate de Iurie Rija de la Asociația Exportatorilor și Importatorilor de Produse Agricole și Cerealiere, în luna aprilie, cele mai mari cantități de semințe de floarea soarelui au fost exportate de către RUSAGRO-PRIM, cu un total de 14,5 mii de tone. Rusagro-Prim SRL din Cupcini, Edineț, deținută de Savvelii Russu. Compania deține un elevator la Cupcini, dar și un terminal cerealier, în portul Reni din Ucraina. Pe locul doi la exportul de floarea soarelui este OROM-IMEXPO, cu 13,5 mii tone, și VADALEX GRAINS, cu 6,2 mii de tone.

Iurie Rija a subliniat că, în perioada iulie 2023 – aprilie 2024, Moldova a exportat un total de 794 de mii de tone de semințe de floarea soarelui, sub formă de materie primă și prelucrată.

În ceea ce privește exportul de ulei și răsărită de floarea soarelui, în aceeași perioadă menționată anterior, au fost livrate pe piețele externe 190 de mii de tone de ulei și 435,2 mii de tone de răsărită.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău