Lovitură devastatoare pentru rușii de la Cuciurgan. Chișinăul și Kievul testează desprinderea energetică de Rusia

09 Feb. 2022, 15:41
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
09 Feb. 2022, 15:41 // Actual //  Lupu Eduard

Sistemul energetic național al Ucrainei, secondat de cel al Republicii Moldova, care depinde în măsură covârșitoare de primul, se va deconecta pentru 3 zile, în perioada 24-26 februarie, de cele cu care se învecinează direct, ale Rusiei și Belarusului la est și ale României, Ungariei și Slovaciei la vest, ca parte a unui test tehnic de operare în regim de izolare completă derulat în vederea sincronizării, de anul viitor, cu sistemele energetice din Europa de Vest și renunțării la sincronizarea actuală cu rețelele de electricitate rusă și bielorusă, care datează din epoca sovietică.

Este vorba de sincronizarea, din 2023, cu sistemele energetice administrate de operatorii de transport și sistem grupați în Asociația Europeană a Operatorilor de Sisteme de Transport al Electricității (European Network of Transmission System Operators for Electricity – ENTSO-E), ai cărei membri sunt operatorii de profil din statele membre UE, plus cei din Albania, Bosnia-Herțegovina, Elveția, Islanda, Macedonia, Muntenegru, Irlanda de Nord și Norvegia. Planul de sincronizare datează din 2017.

După efectuarea testului din 24-26 februarie, se așteaptă ca Ucraina să se reconecteze energetic cu țările vecine, până în iunie, când va avea un loc un alt test de funcționare în regim de izolare, a declarat, pentru publicația londoneză de specialitate ICIS, CEO-ul operatorului de transport ucrainean Ukrenergo, Volodymyr Kudrytskyi. Pe 4 februarie, testul a fost anunțat, fără precizarea intervalului de derulare, și de către operatorul de transport din Republica Moldova, Moldelectrica.

Următorul pas în cadrul integrării Ucrainei și Moldovei la sistemul ENTSO-E constă în efectuarea testelor de sistem ale blocului de control Ucraina/Moldova în mod izolat, adică independent de sistemele energetice ale Rusiei, Belarus și ENTSO-E. Este de așteptat ca acest mod de funcționare a sistemului energetic al Ucrainei și Republicii Moldova să dureze câteva zile în iarna 2022, respectiv în vara aceluiași an. În prezent, programul de efectuare a testelor de sistem ale blocului de control Ucraina/Moldova în regim izolat a fost elaborat și aprobat de ENTSO-E. Actualmente, sincronizarea cu drepturi depline este programată pentru anul 2023″, potrivit Moldelectrica.

De mai mulți ani, între Republica Moldova și România nu au loc schimburi transfrontaliere de energie, cele două sisteme energetice nefiind interconectate, deși există planuri vechi în acest sens. Asta pentru că sistemul românesc este parte a zonei sincrone ENTSO-E, iar cel basarabean – a zonei ex-sovietice.

Autoritățile de la Chișinău au transformat importul de energie electrică într-o formă de finanțare a separatismului de la Tiraspol – peste 70% din electricitatea importată, 2 miliarde Kwh, se cumpără de la centrala electrică de la Cuciurgan, aflată pe teritoriul transnistrean și controlată de concernul rus „Inter RAO EES”. Curentul electric este produs din gazul care nu este plătit, iar datoria în prezent este peste 7,4 miliarde USD. Periodic sunt pronunțate hotărâri ale instanțelor internaționale pentru legalizarea datoriile la gaz, puse în cârca Moldovagaz.

Realitatea Live

20 Sept. 2024, 09:54
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
20 Sept. 2024, 09:54 // Actual //  Lupu Eduard

Chișinăul pregătește o mișcare îndrăzneață în relația sa cu Gazprom, printr-o posibilă instituire a unei administrări speciale la Moldovagaz, potrivit memebriului Consiliului de Observatori de la Moldovaga, Sergiu Tofilat. Această decizie ar putea provoca reacții dure din partea gigantului rus, care deține majoritatea în companie.

„Ne uităm la structura Consiliului de Observatori al Moldovagaz, unde avem patru membri propuși de Ministerul Energiei. Doi reprezintă Republica Moldova și patru sunt din partea Federației Ruse. Majoritatea de voturi este de cinci, ceea ce înseamnă că nimeni nu deține controlul absolut. Pe 25 septembrie va avea loc un vot important, iar indiferent de rezultat, suntem pregătiți cu un plan de rezervă. Legislația ne permite, în caz de necesitate, să numim o administrare externă”, a declarat Tofilat.

Pe 19 septembrie, Ministerul Energiei a desemnat patru membri în Consiliul de Administrație al Moldovagaz, printre care Dorin Junghietu, președinte al consiliului, și Vadim Ceban, vicepreședinte. Lor li se alătură Eduard Calancea și Radu Mandraburc.

În Consiliul de Administrație al Moldovagaz sunt nouă membri, dintre care cinci reprezintă Federația Rusă și patru Guvernul Republicii Moldova. Moldovagaz este controlată în majoritate de Gazprom (50%), urmat de Agenția Proprietății Publice din Moldova (35,3%) și Tiraspoltransgaz (13,14%).

Compania a înregistrat în 2023 un profit de 1,282 miliarde de lei, în contrast cu pierderile de 323 milioane de lei din 2022, conform raportului său financiar.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău