Nunta roșilor în pandemie: Toreadorul a pactizat cu liderul comuniștilor Vladmir Voronin

16 Feb. 2022, 15:06
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
16 Feb. 2022, 15:06 // Actual //  bani.md

Partidul Comuniștilor și Partidului Socialiștilor au format oficial astăzi, 16 februarie Blocul Politic al Comuniștilor și Socialiștilor (BPCS). Anunțul a fost făcut astăzi de către liderii celor două partide, după ședința birourilor executive, scrie realitatea.md

Președintele PCRM, Vladimir Voronin, a declarat că, după ce în campania electorală PCRM și PSRM au mers în bloc electoral, astăzi au decis să se unească în bloc politic permanent.

„Situația tragică, care s-a creat în Republica Moldova, după venirea la putere a actualelor personaje. Noi din start am spus că nu avem încredere în acest Guvern format, pentru că nu sunt profesioniști și patrioți. Sunt și în Parlament deputați care nu au idee de ce au ajuns acolo. Scopul acestui Bloc este să salvăm țara. Să construim o Moldova bogată, cu dezvoltarea teritoriilor, să fim prieteni cu toate țările. Noi avem experiență. Noi am guvernat țara 8 ani”, a spus liderul PCRM Vladimir Voronin.

Voronin a afirmat că, Guvernul Gavrilița trebuie să-și dea demisia, iar în privința Parlamentului de legislatura a XI-a urmează să decidă ce se va întreprinde.

„Acest Guvern trebuie să plece. Ulterior, cu cetățenii vom decide ce vom face cu acest Parlament. Pe ei nu-i duce capul ce să facă. Știu doar să cerșească credite și duc țara în datorii”, a mai afirmat Voronin.

La rândul său, secretarul general al PSRM, Vlad Batrîncea, a declarat că, ulterior urmează să fie creată și o platformă, care va îngloba toți oponenții politici ai actualei guvernări.

„Crearea unei platforme naționale de opoziție. Aceasta va include toate partidele de opoziție, cetățeni, organizații, reprezentanți ai societății civile și multe alte organisme. Această platformă nu va avea caracter politic sau geo-politic”, a spus secretarul general al PSRM Vlad Batrîncea.

Secretarul general al PSRM a menționat că, platforma ce urmează să fie lansată va organiza prin țară întruniri cu cetățenii, „pentru a discuta despre problemele și neprofesionalismul guvernării”.

„Mergem la consultări cu cetățenii, pentru a supune evaluării activitatea guvernării. Vom veni cu veni cu mai multe inițiative legislative, pentru ca cetățenii să poată demite guvernanții. De asemenea, vom lansa și o moțiune de cenzură a Guvernului actual”, a anunțat Batrîncea.

În acest sens, opoziția a făcut apel către toți cei care doresc să se implice în platforma creată de PSRM și PCRM pentru a se implica în procesul enunțat mai sus.

Amintim că, la alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie 2021, PSRM și PCRM au creat Blocul Electoral al Comuniștilor și Socialiștilor. Ulterior, în cadrul Parlamentului au format fracțiunea Blocului Comuniștilor și Socialiștilor, care include 32 de deputați.

Realitatea Live

02 Apr. 2025, 16:11
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
02 Apr. 2025, 16:11 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Republica Moldova face pași concreți spre tranziția energetică verde, înregistrând un interes remarcabil din partea investitorilor pentru construcția de centrale electrice din surse regenerabile. Potrivit Ministerului Energiei, în cadrul licitației organizate pentru oferirea statutului de „producător eligibil mare”, au fost depuse până la 31 martie 34 de oferte pentru parcuri fotovoltaice, totalizând 236,61 MW, și 8 oferte pentru centrale eoliene, însumând 207,5 MW.

Toate ofertele au fost depuse de companii locale, două dintre acestea având fondatori străini, semn că Republica Moldova continuă să atragă capital și know-how internațional, chiar și într-un climat regional instabil.

„Am crescut de opt ori capacitatea instalată a regenerabilelor în ultimii patru ani, iar în februarie 2025 am depășit 646 MW. Noile proiecte vor produce energie pentru consumul intern și vor contribui direct la dezvoltarea economică”, a declarat ministrul Energiei, Dorin Junghietu.

După validarea ofertelor și desemnarea investitorilor eligibili, urmează deschiderea ofertelor tehnice pentru construcția a 105 MW de energie eoliană și 60 MW de energie fotovoltaică, lansată în vara anului trecut.

Această licitație se înscrie în angajamentul Republicii Moldova de a asigura cel puțin 30% din consumul intern de energie electrică din surse regenerabile până în 2030. Producătorii vor beneficia de contracte de achiziție garantate pentru 15 ani, încheiate cu Furnizorul Central de Energie Electrică.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ