Elon Musk a donat 5,7 miliarde de dolari sun formă de acțiuni Tesla unor organizații de caritate

16 Feb. 2022, 17:38
 // Categoria: Au Bani // Autor:  MD Bani
16 Feb. 2022, 17:38 // Au Bani //  MD Bani

CEO-ul Tesla, Elon Musk, a donat unei organizații caritabile acțiunile producătorului de mașini electrice în valoare de aproximativ 5,7 miliarde de dolari.

Donarea a 5.044.000 de acțiuni a fost dezvăluită luni într-un dosar către Comisia pentru Valori Mobiliare și Burse din SUA. Acțiunile au fost dăruite anul trecut în perioada 19 noiembrie – 29 noiembrie, potrivit dosarului, care nu a desemnat destinatarul sau destinatarii acțiunilor.

Acțiunile Tesla se tranzacționau cu peste 1.000 USD per acțiune în momentul donațiilor. Acțiunile donate aveau o valoare de 5,7 miliarde de dolari pe baza mediei dintre prețul cel mai mare și cel mai mic preț cotat la data tranzacției.

Donațiile caritabile l-ar face pe Musk al doilea cel mai mare donator al SUA în 2021. CEO-ul Tesla îi urmează doar pe Bill Gates și Melinda French Gates, care au dat 15 miliarde de dolari anul trecut, într-un clasament anual al Chronicle of Philanthropy.

Depozitele anterioare de valori mobiliare arată că Musk a vândut acțiuni Tesla în valoare de peste 16 miliarde de dolari în ultimele două luni ale anului 2021, cea mai mare parte a veniturilor urmând să plătească o taxă federală estimată la 11 miliarde de dolari. Acțiunile donate nu sunt supuse impozitului pe câștigurile de capital, iar valoarea lor ar putea fi utilizată ca deducere pentru a ajuta la compensarea impozitului.

Tesla nu a răspuns imediat când i s-a cerut mai multe detalii despre acțiunile donate. Musk a înființat o fundație care acordă granturi în sprijinul unor cauze, inclusiv cercetarea pediatrică și educația științifică, dar există puține detalii disponibile pe site-ul său simplu.

Musk, cel mai bogat om din lume, a fost provocat anul trecut de directorul Programului Alimentar Mondial al ONU (PAM) să facă o donație care ar ajuta la rezolvarea foametei în lume.

„Dacă PAM poate descrie exact cum 6 miliarde de dolari vor rezolva foametea în lume, voi vinde acțiunile Tesla chiar acum și o voi face”, a scris Musk pe Twitter în octombrie.

Potrivit informațiilor, Programul Alimentar Mondial a răspuns cu un plan. Dar Musk nu a reacționat.

Realitatea Live

22 Nov. 2024, 12:32
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
22 Nov. 2024, 12:32 // Actual //  Ursu Victor

Deși sistemul bancar din Republica Moldova oferă dobânzi competitive, 90% din creditele noi accesate de agenții economici sunt destinate să acopere datoriile anterioare, iar doar 10% reprezintă finanțări noi. Mai mult, valoarea acestora este semnificativ mai mică decât depozitele bancare ale acestora, ceea ce indică o problemă economică profundă.

În cadrul emisiunii „Analize economice cu Veaceslav Ioniță”, expertul în politici economice a explicat că agenții economici au mai multe depozite decât credite, ceea ce este un semnal îngrijorător pentru economia țării. „Acest fenomen nu a mai fost înregistrat vreodată și reflectă o temere profundă a mediului de afaceri față de investiții”, a declarat Ioniță.

Analizând evoluția creditelor accesate, expertul a menționat că, deși volumul acestora a crescut semnificativ în ultimii ani, creditarea reală a fost extrem de scăzută. Astfel, din 2020 până în prezent, agenții economici au luat credite noi de 157,5 miliarde de lei, dar au întors datoriile vechi în valoare de 141,3 miliarde de lei, ceea ce face ca creditarea reală să fie de doar 16,2 miliarde de lei.

În ceea ce privește creditarea netă, Ioniță a subliniat faptul că în 2024, în primele trei trimestre, agenții economici au efectuat depozite bancare de 2,8 miliarde de lei, ceea ce a făcut ca creditarea netă să devină negativă, adică agenții economici au depozitat mai mulți bani în bănci decât au luat sub formă de credite.

„Această tendință de creditare netă negativă a persistat în 12 trimestre consecutive din 2020 până în prezent, ceea ce reflectă o fragilitate a mediului de afaceri și o lipsă de încredere în economia locală”, a adăugat expertul.

Veaceslav Ioniță a subliniat că acest fenomen este un semn clar al unei economii vulnerabile, în care agenții economici nu sunt dispuși să facă investiții, iar acest lucru se reflectă în creditarea netă scăzută și volumul în creștere al depozitelor bancare. În acest context, Ioniță a avansat prognoza că este nevoie de cel puțin zece ani pentru ca economia Moldovei să se restabilească la nivelul înregistrat înainte de criza bancară din 2014.

„În ciuda creșterii creditării, situația nu va începe să se îmbunătățească semnificativ până când creditarea netă nu va deveni pozitivă, ceea ce poate să se întâmple abia în 2025, dar cu o tendință clară de însănătoșire a economiei”, a concluzionat Ioniță.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău