Armata lui Putin a ajuns sursa glumelor pentru beloruși. ”Sunt toată ziua beți și vând motorina din tancuri”

20 Feb. 2022, 09:39
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
20 Feb. 2022, 09:39 // Actual //  Lupu Eduard

Locuitorii din Khoyniki, un mic orășel de la granița cu Ucraina s-au trezit peste noapte cu sute de soldați ruși care au ocupat o pădure din zonă.

Oamenii spun că militarii se îmbată toată ziua și că vând motorina din camioane și din tancuri. În plus, locuitorii se plâng de faptul că gunoaiele lăsate în urmă de soldați sunt foarte multe și că a fost nevoie de mai multe zile de muncă pentru a le strânge

„Pe o porțiune de trei kilometri erau saci de gunoi de 100 de litri, la fiecare 20 de metri, precum și sticle de vodcă, butoaie goale de bere din plastic și pachete goale de prăjituri”, scriu cei care locuiesc în zonă pe diferite rețele de socializare.

Un alt localnic susține că baza militară a fost organizată în pădurile din jurul orașului și că militarii sunt instalați în corturi, în ciuda faptului că afară este foarte frig și este zăpadă.

„Soldații s-au instalat în pădurile din jur. Ei beau foarte mult și își vând foarte mult motorină. Ei locuiesc în corturi”, spune sursa citată.

Echipamente militare aruncate la întâmplare

Khoyniki se află la aproximativ 50 de kilometri nord de granița cu Ucraina. Zona nu a fost inclusă pentru exercițiile militare comune, organizate de Rusia și Belarus, dar cu toate asea o bază militară a fost instalată în pădurile din jur.

Informațiile transmise din zonă arată că rușii au început să descarce echipamente militare în Khoyniki în noaptea de 14-15 februarie. Canalul a relatat că soldații care descarcă echipamente rămân frecvent pe șine chiar dacă alte trenuri se apropie la mai puțin de 200 de metri de ei.

„Mecanicii de locomotivă aproape că au fost nevoiți să apese frânele de urgență pentru a evita să dea peste soldați. Echipamentul militar este frecvent aruncat de pe platforme în timpul descărcării. După descărcare, o mulțime de echipamente abandonate – veste antiglonț, căști, echipament personal – au rămas la fața locului, abandonate”, se arată pe Telegram.

Același raport susținea că trupele au lăsat liniile de cale ferată pline de gunoaie.

Realitatea Live

03 Mai 2024, 09:51
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
03 Mai 2024, 09:51 // Actual //  Lupu Eduard

De la un profit de 29 miliarde de dolari în 2021, înainte de izbucnirea războiului din Ucraina, gigantul energetic rus Gazprom a ajuns în 2023 la pierderi totale de 6,9 miliarde de dolari, din cauza pierderii exporturilor pe piața europeană ca sancțiune pentru declanșarea războiului de către Moscova.

Gazprom a anunțat joi că a trecut pe o pierdere netă de 629 de miliarde de ruble (6,9 miliarde de dolari) în 2023, aceasta fiind prima sa pierdere anuală în mai bine de 20 de ani, pe fondul scăderii comerţului cu gaze naturale cu Europa, cândva principala sa piaţă de vânzare, transmite CNBC.

Rezultatele evidenţiază declinul dramatic al Gazprom, care de la prăbuşirea Uniunii Sovietice a fost una dintre cele mai puternice companii ale Rusiei, adesea folosită ca pârghie pentru a rezolva disputele cu vecinii săi, precum Ucraina şi Republica Moldova Moldova.

Analiştii se aşteptau la un profit net de 447 de miliarde de ruble, potrivit agenţiei de presa Interfax.

Conform analizei Reuters, a fost prima pierdere anuală a Gazprom de la sfârşitul anilor 1990/începutul anilor 2000, când Alexei Miller, un aliat al preşedintelui Vladimir Putin, a preluat compania în 2001.

Pierderea Gazprom din 2023 a urmat unui profit net de 1.200 miliarde de ruble în 2022.

Compania, cu sediul în prezent la Sankt Petersburg, a înregistrat pierderi mari la sfârşitul anilor 1990, după ce a acumulat datorii în valută, umflate în ruble de criza financiară din 1998.

Acţiunile Gazprom la Moscova au scăzut cu aproximativ 3,3% în urma publicării rezultatelor.

Exporturile de gaze ale Rusiei către Europa, cândva piaţa sa primară de export, s-au redus din cauza consecinţelor politice ale conflictului din Ucraina, în timp ce Gazprom, care deţine monopolul conductelor de gaze în străinătate, a fost cea mai tangibilă victimă a sancţiunilor occidentale.

Gazprom a fost, de asemenea, implicată într-un program amplu de aducere a gazelor naturale în gospodăriile locale.

Compania a declarat joi că a înregistrat o pierdere netă de 364 de miliarde de ruble din vânzări în 2023, în contrast cu un profit de 1.900 miliarde de ruble în 2022.

Veniturile sale totale au scăzut la 8.500 miliarde de ruble anul trecut, de la 11.700 miliarde de ruble în 2022.

Profitul de bază, sau câştigul înainte de dobânzi, impozite, depreciere şi amortizare (EBITDA), a scăzut la 618,38 miliarde de ruble anul trecut, de la 2.790 miliarde de ruble în 2022, conform calculelor Reuters.

„EBITDA pe întregul an, de 7,2 miliarde de dolari, a fost cel mai rău din ultimii 22 de ani, de când compania a raportat 7,6 miliarde de dolari în 2002”, a declarat Ronald Smith, de la agenţia de brokeraj BCS Global Markets din Moscova.

Potrivit calculelor Reuters, livrările de gaze naturale ale Gazprom către Europa au scăzut cu 55,6%, până la 28,3 miliarde de metri cubi, în 2023. Gazprom nu şi-a publicat propriile statistici de export de la începutul anului 2023.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău