Lovitură teribilă pentru „rechinii” valutari care vor să muște leul. BNM: Avem rezerve pentru a menține stabilitatea

20 Feb. 2022, 15:51
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  Lupu Eduard
20 Feb. 2022, 15:51 // Bănci şi Finanţe //  Lupu Eduard

Banca Națională a Moldovei are suficiente rezerve valutare (3,8 miliarde USD) pentru a asigura stabilitatea monedei naționale, în eventualitatea șocurilor de moment.

Recenta majorare a ratei de bază cu două puncte procentuale, la 10,50%, va avea un impact mai mare și asupra stabilității cursului de schimb.

Prin  majorarea ratei de bază crește costul creditelor, dar și al depozitelor în lei și atunci oamenii sunt interesați să-și păstreze banii în plasamente bancare. Cu cât cresc depozitele cu atât este mai mică presiunea pe curs. Dacă oamenii pun mai mulți bani la depozite și mai puțin consumă este mai puțină presiune din partea importurilor. Consumul se constrânge se importă mai puțin, respectiv presiunea pe curs este mai mică”, a explicat guvernatorul BNM, Octavian Armașu.

Guvernatorul băncii centrale afirmă că landșaftul pe care ne aflăm acum este prielnic pentru un leu stabil.

Noi am avut o recoltă foarte bună a producției agricole care se exportă. Or, vedem că în ultimele săptămâni avem o ușoară apreciere, ceea ce înseamnă că vine valută de la exporturi. Acest lucru arată că piața valutară va fi puternic influențată și stabilizată de intrările de valută de la exporturi”, a comentat Aramașu.

Șeful băncii centrale afirmă că mandatul BNM nu este țintirea cursului valutar, ci stabilitatea prețurilor.

Țintim inflația unde cursul de schimb este gestionat flotant. BNM face anumite intervenții pentru a reduce din șocurile de moment ca să nu afecteze economia”, a punctat guvernatorul.

Guvernatorul afirmă că BNM intervine pe piața valutară pentru că este mică și un jucător cu o ofertă sau cerere mai mare poate avea un impact puternic asupra evoluției de moment a pieței.

Cursul de schimb este un instrument de ajustare a economiei la condițiile externe în funcție de situația internă și noi permitem ajustarea lui urmare a condițiilor fundamentale. BNM are rezerve valutare suficiente ca să răspundem la toate șocurile și să asigurăm stabilitatea. Totodată, ultima măsură de politică monetară va avea un impact mai mare asupra stabilității leului moldovenesc”, a mai spus Armașu.

Cursul valutar, instrumentul puternic al BNM

Economistul Veaceslav Ioniță afirmă că BNM, pe lângă politica monetară, are un instrument foarte puternic – cursul valutar.

Anul trecut în fiecare lună a existat u deficit de valută pe piață, pe care BNM l-a suplinit prin vânzările pe piață. Doar în noiembrie și decembrie 2021 a intervenit cu 270 mil. USD pentru plata gazului către Gazprom. Dacă BNM nu intervenea nu menținea cursul valutar, Republica Moldova s-ar fi confruntat cu inflație mult mai mare, urmare a deprecierii leului. Acest lucru s-ar fi reflectat direct în costul în condițiile în care suntem dependenți de importuri. Or, costul mai mare al importurilor s-ar fi reflectat direct în prețul produselor pe piața locală”, a conchis Veaceslav Ioniță.

Într-un an, până pe 20 februarie, leul moldovenesc s-a depreciat față de principalele valute de referință. Comparativ cu dolarul american mai moderat, cu 1,5%, iar față de moneda unică  europeană, cu 7%.

 

Realitatea Live

25 Apr. 2024, 18:00
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
25 Apr. 2024, 18:00 // Actual //  Lupu Eduard

În anul 2023, Cricova a început pregătirile pentru plantarea a 672,4 hectare de teren transferate în gestiune de către Ministerul Agriculturii împreună cu Agenția Proprietății Publice.

În prezent, din totalul de terenuri atribuite Combinatului de Vinuri „Cricova” S.A. 400 ha sunt deja prelucrarate, o parte din acestea fiind destinate tehnologiilor organice și sustenabile. Vinificatorii de la Cricova au hotărât să planteze soiuri internaționale precum Chardonnay, Glera, Pinot Noir, și autohtone – Fetească Albă și Viorica.

„Începem să plantăm primele 55 de hectare cu soiuri selecte, potrivite pentru vinuri spumante. În următorii 5-6 ani, planificăm să cultivăm 670 de hectare. Suntem recunoscători ministerului pentru sprijinul și subvențiile acordate, precum și pentru consolidarea suprafețelor de viță de vie. Aceste măsuri ne vor permite să îmbunătățim calitatea vinurilor noastre”, a declarat directorul general Cricova, Sorin Maslo.

Vicepremierul Vladimir Bolea a participat la campania de plantare a circa 50 ha de viță de vie, în cadrul unui proiect dezvoltat de Combinatul de vinuri Cricova.

Potrivit ultimului raport financiar, cifra de afaceri a companiei statului, Cricova a constituit 360 milioane de lei, cu 64,8 milioane de lei mai mare în anul 2022 față de anul precedent. Profitul s-a cifrat la 11 milioane de lei, comparativ cu 9,2 milioane de lei.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău