Mai multe posibilități pentru specialiștii în domeniul oenologiei. ONVV și UTM au semnat un memorandum

21 Feb. 2022, 10:50
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  MD Bani
21 Feb. 2022, 10:50 // Bani și Afaceri //  MD Bani

Vineri, 18 februarie 2022, Oficiul Național al Viei și Vinului și Universitatea Tehnică din Moldova au semnat un Memorandum de colaborare.

Scopul documentului este de a dezvolta și consolida cooperarea în domeniul industriei vitivinicole, de a ajusta procesul de formare profesională a specialiștilor în domeniul œnologiei prin organizarea practicii în cadrul companiilor membre al ONVV de către studenții universității.

Directorul interimar al Oficiului Național al Viei și Vinului, doamna Elizaveta Breahnă, a menţionat că în perioada următoare părţile îşi propun să implementeze mai multe proiecte de dezvoltare a programelor naționale şi internaţionale de cercetare-dezvoltare pe următoarele domenii:

  • desfășurarea conferințelor, seminarelor și altor activități comune pe domeniile de interes reciproc;
  • elaborarea, implementarea și evaluarea diferitor proiecte locale/naționale în scopul dezvoltării potențialului socio-economic al domeniului oenologiei;
  • acordarea de asistență întreprinderii prin consulting, cursuri de formare continuă şi alte modalități agreate, în vederea dezvoltării sectorului procesator;
  • elaborarea de documente normativ-tehnice în domeniul oenologic.

Dezvoltarea domeniului oenologic este o prioritate pentru Oficiul Național al Viei și Vinului. Prin acest Memorandum de colaborare ne propunem să atragem cadrele didactice și studenții UTM în activitățile ONVV, să organizăm activități de instruiri, seminarii, conferințe cu scopul de a îmbunătăți cunoștințele studenților” a menționat dna BREAHNĂ Elizaveta.

Rectorul Universității Tehnice a Moldovei, prof.univ.dr.hab. Viorel Bostan a confirmat intenția Facultății Tehnologia Alimentelor de a pune la dispoziția micilor producători echipamentele și laboratoarele din domeniul oenologie, aflate în dotarea instituției. Pe lângă aceasta, Universitatea Tehnică le va oferi producătorilor vitivinicoli servicii de consultanță și expertiză.

„Avem echipamente unice pentru regiune, avem spații dotate, avem posibilitatea să ajutăm mediul de afaceri în îmbunătățirea produsului”, a declarat dl Bostan.

 Acordul de colaborare  între ONVV și UTM își propune:

  • Să organizeze dezbateri profesionale pentru realizarea unui larg schimb de cunoștințe și experiențe în domeniul oenologiei cu participarea cadrelor didactice ale universității;
  • Să organizeze, conform propriilor planuri, acțiuni de instruire continuă în rândul angajaților;
  • Să organizeze efectuarea practicii în cadrul companiilor membre al ONVV de către studenții universității;
  • Să desfășoare cercetări științifice;
  • Să ajusteze programele de studii la disciplinele de profil, prin prisma dezvoltării tehnologiilor moderne în domeniul oenologic;

Prin acest nou parteneriat, Oficiului Naţional al Viei şi Vinului îşi reiterează interesul în stabilirea de relaţii de cooperare care servesc interesului comun al ambelor instituții.

Realitatea Live

04 Iul. 2025, 18:52
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
04 Iul. 2025, 18:52 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Sezonul 2025 al cireșelor aduce provocări și oportunități pentru producătorii moldoveni, în contextul unor fluctuații semnificative pe piața internațională, anunță Asociația Moldova Fruct.

Deși exporturile în volum au scăzut față de anul trecut – doar 8000 de tone față de 10.000 de tone în iunie 2024 – valoarea totală a exporturilor a crescut spectaculos, ajungând la 20 milioane de dolari, față de 13 milioane în aceeași perioadă a anului trecut. Creșterea cu 51,4% a prețului mediu de export a compensat pierderile cantitative.

Situația regională a influențat direct acest salt valoric. În timp ce Italia se bucură de un sezon bogat și o cerere crescută, alte țări importante producătoare, precum Grecia și Turcia, au fost afectate sever de condițiile meteo extreme din primăvară. Inclusiv recolta din Republica Moldova a fost influențată de acești factori, cu efecte asupra volumelor disponibile pentru export.

Pe lângă valoarea crescută, o schimbare notabilă este și în structura geografică a exporturilor. Dacă în 2024 84% din cireșe mergeau spre țările CSI, în 2025 ponderea a scăzut la 70%. În schimb, livrările către statele din Uniunea Europeană s-au majorat de la 16% la 28%. Printre noile piețe se numără Italia, Croația, Serbia, Bosnia și Danemarca.

Piața din România s-a remarcat printr-o evoluție spectaculoasă: în iunie 2025 au fost exportate 1666 tone de cireșe moldovenești, de aproape două ori mai mult decât în aceeași lună din 2024 (842 tone), iar valoarea acestora a crescut cu 65%.

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO