Mai multe posibilități pentru specialiștii în domeniul oenologiei. ONVV și UTM au semnat un memorandum

21 Feb. 2022, 10:50
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  MD Bani
21 Feb. 2022, 10:50 // Bani și Afaceri //  MD Bani

Vineri, 18 februarie 2022, Oficiul Național al Viei și Vinului și Universitatea Tehnică din Moldova au semnat un Memorandum de colaborare.

Scopul documentului este de a dezvolta și consolida cooperarea în domeniul industriei vitivinicole, de a ajusta procesul de formare profesională a specialiștilor în domeniul œnologiei prin organizarea practicii în cadrul companiilor membre al ONVV de către studenții universității.

Directorul interimar al Oficiului Național al Viei și Vinului, doamna Elizaveta Breahnă, a menţionat că în perioada următoare părţile îşi propun să implementeze mai multe proiecte de dezvoltare a programelor naționale şi internaţionale de cercetare-dezvoltare pe următoarele domenii:

  • desfășurarea conferințelor, seminarelor și altor activități comune pe domeniile de interes reciproc;
  • elaborarea, implementarea și evaluarea diferitor proiecte locale/naționale în scopul dezvoltării potențialului socio-economic al domeniului oenologiei;
  • acordarea de asistență întreprinderii prin consulting, cursuri de formare continuă şi alte modalități agreate, în vederea dezvoltării sectorului procesator;
  • elaborarea de documente normativ-tehnice în domeniul oenologic.

Dezvoltarea domeniului oenologic este o prioritate pentru Oficiul Național al Viei și Vinului. Prin acest Memorandum de colaborare ne propunem să atragem cadrele didactice și studenții UTM în activitățile ONVV, să organizăm activități de instruiri, seminarii, conferințe cu scopul de a îmbunătăți cunoștințele studenților” a menționat dna BREAHNĂ Elizaveta.

Rectorul Universității Tehnice a Moldovei, prof.univ.dr.hab. Viorel Bostan a confirmat intenția Facultății Tehnologia Alimentelor de a pune la dispoziția micilor producători echipamentele și laboratoarele din domeniul oenologie, aflate în dotarea instituției. Pe lângă aceasta, Universitatea Tehnică le va oferi producătorilor vitivinicoli servicii de consultanță și expertiză.

„Avem echipamente unice pentru regiune, avem spații dotate, avem posibilitatea să ajutăm mediul de afaceri în îmbunătățirea produsului”, a declarat dl Bostan.

 Acordul de colaborare  între ONVV și UTM își propune:

  • Să organizeze dezbateri profesionale pentru realizarea unui larg schimb de cunoștințe și experiențe în domeniul oenologiei cu participarea cadrelor didactice ale universității;
  • Să organizeze, conform propriilor planuri, acțiuni de instruire continuă în rândul angajaților;
  • Să organizeze efectuarea practicii în cadrul companiilor membre al ONVV de către studenții universității;
  • Să desfășoare cercetări științifice;
  • Să ajusteze programele de studii la disciplinele de profil, prin prisma dezvoltării tehnologiilor moderne în domeniul oenologic;

Prin acest nou parteneriat, Oficiului Naţional al Viei şi Vinului îşi reiterează interesul în stabilirea de relaţii de cooperare care servesc interesului comun al ambelor instituții.

Realitatea Live

06 Mai 2024, 09:19
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
06 Mai 2024, 09:19 // Actual //  Lupu Eduard

Borge Brende, preşedintele Forumului Economic Mondial, nu vede cu ochi buni tabloul economiei mondiale, afirmând că lumea se va confrunta cu un deceniu de creştere în slow-motion dacă nu se aplică măsurile economice corecte.

El a subliniat pericolul pe care îl prezintă pentru economie datoria globală, aflată în continua creştere, şi care a ajuns la un nivel nemaivăzut din 1820, accelerând riscul de stagflaţie cu care s-ar putea confrunta economiile avansate, scrie CNCB.

„Trebuie să abordăm situaţia datoriilor la nivel mondial. Nu am mai văzut o asemenea datorie de la Războaiele Napoleoniene, suntem pe cale să acumulăm datorii cât tot PIB-ul la nivel global”, a avertizat Brende.
El este de părere că guvernele trebuie să se gândească cum să reducă această datorie şi să ia măsurile fiscale corecte fără a ajunge în situaţia de a declanşa o recesiune. De asemenea, a semnalat presiunile inflaţioniste persistente şi faptul că inteligenţa artificială generativă ar putea fi o oportunitate pentru ţările în curs de dezvoltare.

Avertismentul său se vine în continuarea unui raport recent al Fondului Monetar Internaţional, care a observat că datoria publică mondială a crescut la 93% din PIB anul trecut, fiind în continuare cu 9 puncte procentuale mai mare decât nivelurile anterioare pandemiei. FMI a estimat că datoria publică mondială s-ar putea apropia de 100% din PIB până la sfârşitul deceniului.
Fondul a evidenţiat, de asemenea, nivelurile ridicate ale datoriei din China şi Statele Unite, afirmând că politica fiscală relaxată din cele din urmă pune presiune asupra ratelor şi a dolarului care apoi împinge în sus costurile de finanţare în întreaga lume, exacerbând problemele care deja există.

La începutul acestei luni, Fondul Monetar Internaţional şi-a majorat uşor prognoza de creştere globală, afirmând că economia mondială s-a dovedit „surprinzător de rezistentă” în ciuda presiunilor inflaţioniste şi a schimbărilor de politică monetară. În prezent, acesta se aşteaptă la o creştere globală de 3,2% în 2024, în creştere cu un modest 0,1 puncte procentuale faţă de prognoza sa anterioară din ianuarie.

Brende de la WEF a declarat duminică că cel mai mare risc pentru economia globală este acum „recesiunea geopolitică cu care ne confruntăm”, subliniind recentele tensiuni dintre Iran şi Israel.

„Există atât de multă imprevizibilitate şi se poate scăpa uşor de sub control. Dacă Israelul şi Iranul ar fi agravat acest conflict, am fi putut vedea peste noapte un preţ al petrolului de 150 de dolari. Iar acest lucru ar fi fost, desigur, foarte dăunător pentru economia globală”, a spus el.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău