Prețul petrolului face un pas înapoi! După anunțarea sancțiunilor americanilor pentru Rusia s-a ieftinit

23 Feb. 2022, 12:50
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
23 Feb. 2022, 12:50 // Actual //  MD Bani

Prețul petrolului a făcut un pas înapoi miercuri, după ce în ședința precedentă a urcat la maximul ultimilor șapte ani, deoarece a devenit clar că primul val de sancțiuni americane și europene impuse Rusiei pentru trimiterea de trupe în estul Ucrainei nu va perturba aprovizionarea cu petrol.

Conform Reuters, potențiala revenire pe piață a unei cantități mai mari de țiței iranian a ținut, de asemenea, prețurile sub control.

Țițeiul Brent se tranzacționa la 97,14 dolari pe baril la 04:42 GMT, după ce marți a urcat până la 99,50 dolari, cel mai ridicat nivel din septembrie 2014.

Contractele futures pentru țițeiul american West Texas Intermediate (WTI) erau cotate la 92,21 dolari pe baril, după ce marți au atins 96 de dolari.

„Aliații NATO rețin unele măsuri punitive ca monedă de schimb, ceea ce înseamnă, de asemenea, că ușa diplomației este încă deschisă. Acordul nuclear cu Iranul rămâne o posibilitate”, a declarat Vandana Hari, fondator al furnizorului de analize ale pieței petroliere Vanda Insights. „Cei doi factori vor lăsa țițeiul în limite și vor ține Brent-ul sub 100 de dolari pentru moment”, a adăugat Hari.

Prețurile au sărit marți pe fondul îngrijorărilor că sancțiunile occidentale impuse Rusiei pentru trimiterea de trupe în două regiuni separatiste din estul Ucrainei ar putea afecta aprovizionarea cu energie, însă Statele Unite au precizat că nu va exista niciun impact asupra exporturilor de energie.

„Sancțiunile care sunt impuse astăzi, precum și cele care ar putea fi impuse în viitorul apropiat, nu vizează și nu vor viza fluxurile de petrol și gaze”, a declarat marți seara târziu un înalt oficial al Departamentului de Stat al SUA pentru reporteri. citiți mai mult

Sancțiunile impuse marți de Statele Unite, Uniunea Europeană, Marea Britanie, Australia, Canada și Japonia s-au concentrat asupra băncilor și elitelor rusești, în timp ce Germania a oprit un proiect major de gazoduct din Rusia, ca răspuns la una dintre cele mai grave crize de securitate din Europa din ultimele decenii.

O altă cauză care a diminuat prețurile a fost posibila revenire a peste 1 milion de barili pe zi de țiței din Iran, în condițiile în care diplomații au declarat că Iranul și puterile mondiale sunt pe punctul de a ajunge la un acord pentru a limita programul nuclear al Teheranului.

Realitatea Live

22 Nov. 2024, 12:15
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
22 Nov. 2024, 12:15 // Actual //  Ursu Victor

Prețurile gazului în Europa au crescut la cele mai mari niveluri din acest an, ca urmare a intensificării conflictului ruso-ucrainean, opririi livrărilor de gaz ale Gazprom către Austria și a vremii reci. Deși piața este bine aprovizionată cu gaz, echilibrul este fragil și orice știre negativă provoacă o creștere a prețurilor, spun experții din sector.

Prețul futures-ului pe Dutch TTF a ajuns joi la 48,8 euro/MWh (538 USD pentru 1000 mc), cel mai ridicat nivel din noiembrie 2023. De la sfârșitul sezonului de încălzire din martie, prețul a crescut cu mai mult de 1,5 ori.

Ultima creștere a început miercuri, când Ucraina a lovit teritoriul rus cu rachete britanice Storm Shadow. La sfârșitul zilei, prețul a crescut cu 2,5%, ajungând la 46,8 euro/MWh. Tot pe 21 noiembrie, ambasadele mai multor state occidentale din Kiev au fost închise, iar Statele Unite au avertizat despre posibilitatea unui atac aerian major în regiune.

În aceeași zi, forțele aeriene ucrainene au raportat că Rusia a folosit pentru prima dată o rachetă balistică intercontinentală capabilă să transporte încărcătura nucleară. Aceste evoluții au loc pe fondul schimbării doctrinei nucleare a Rusiei și în contextul permiterii de către SUA a loviturilor cu rachete americane de lungă distanță pe teritoriul rus.

Pe de altă parte, piața europeană rămâne bine aprovizionată cu GNL, iar livrările chiar au crescut, deoarece cererea din Asia rămâne scăzută, iar traderii sunt atrași de prețurile în creștere din ultimele săptămâni. În plus, depozitele sunt aproape pline, la aproximativ 90%, conform datelor Gas Infrastructure Europe.

Totuși, odată cu începutul sezonului de încălzire, săptămâna aceasta, ninsorile și vremea rece au afectat regiunile nordice ale Europei. „Echilibrul fragil al pieței înseamnă că factorii externi vor avea un impact semnificativ asupra prețurilor”, a declarat Torgrim Reitan, director financiar al companiei norvegiene Equinor.

Un alt factor de tensiune pe piață este situația livrărilor de gaz prin conductele din Rusia. Gazprom a încetat, începând cu 16 noiembrie, furnizarea de gaz către OMV, compania austriacă care refuzase să plătească pentru gazul livrat în ultimele luni, încercând să recupereze o sumă de 230 milioane de euro stabilită de un tribunal de arbitraj.

Deși Gazprom continuă să furnizeze gaz prin Ucraina către Europa la aceleași volume ca înainte de 16 noiembrie (42,4 milioane de mc pe zi), OMV nu poate să-l preia, dar are posibilitatea să cumpere gaz de la țările care primesc aceste livrări, cum ar fi Slovacia. OMV a asigurat că își satisface complet nevoile de consum din alte surse.

„Majoritatea clienților OMV sunt membri ai NATO, chiar dacă Austria rămâne nominal neutră”, a declarat Jon Trisi, editor al newsletter-ului investițional Fuller Treacy Money. „Strategia Rusiei de ‘iarnă lungă și rece’ este doar una dintre multe tactici pe care le încearcă în afacerea dincolo de Ucraina.”

Piața este, de asemenea, preocupată de faptul că din ianuarie tranzitul de gaz prin Ucraina se va opri, ceea ce va afecta mai mulți procente din importurile de gaz ale Uniunii Europene.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău