Prețul petrolului face un pas înapoi! După anunțarea sancțiunilor americanilor pentru Rusia s-a ieftinit

23 Feb. 2022, 12:50
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
23 Feb. 2022, 12:50 // Actual //  MD Bani

Prețul petrolului a făcut un pas înapoi miercuri, după ce în ședința precedentă a urcat la maximul ultimilor șapte ani, deoarece a devenit clar că primul val de sancțiuni americane și europene impuse Rusiei pentru trimiterea de trupe în estul Ucrainei nu va perturba aprovizionarea cu petrol.

Conform Reuters, potențiala revenire pe piață a unei cantități mai mari de țiței iranian a ținut, de asemenea, prețurile sub control.

Țițeiul Brent se tranzacționa la 97,14 dolari pe baril la 04:42 GMT, după ce marți a urcat până la 99,50 dolari, cel mai ridicat nivel din septembrie 2014.

Contractele futures pentru țițeiul american West Texas Intermediate (WTI) erau cotate la 92,21 dolari pe baril, după ce marți au atins 96 de dolari.

„Aliații NATO rețin unele măsuri punitive ca monedă de schimb, ceea ce înseamnă, de asemenea, că ușa diplomației este încă deschisă. Acordul nuclear cu Iranul rămâne o posibilitate”, a declarat Vandana Hari, fondator al furnizorului de analize ale pieței petroliere Vanda Insights. „Cei doi factori vor lăsa țițeiul în limite și vor ține Brent-ul sub 100 de dolari pentru moment”, a adăugat Hari.

Prețurile au sărit marți pe fondul îngrijorărilor că sancțiunile occidentale impuse Rusiei pentru trimiterea de trupe în două regiuni separatiste din estul Ucrainei ar putea afecta aprovizionarea cu energie, însă Statele Unite au precizat că nu va exista niciun impact asupra exporturilor de energie.

„Sancțiunile care sunt impuse astăzi, precum și cele care ar putea fi impuse în viitorul apropiat, nu vizează și nu vor viza fluxurile de petrol și gaze”, a declarat marți seara târziu un înalt oficial al Departamentului de Stat al SUA pentru reporteri. citiți mai mult

Sancțiunile impuse marți de Statele Unite, Uniunea Europeană, Marea Britanie, Australia, Canada și Japonia s-au concentrat asupra băncilor și elitelor rusești, în timp ce Germania a oprit un proiect major de gazoduct din Rusia, ca răspuns la una dintre cele mai grave crize de securitate din Europa din ultimele decenii.

O altă cauză care a diminuat prețurile a fost posibila revenire a peste 1 milion de barili pe zi de țiței din Iran, în condițiile în care diplomații au declarat că Iranul și puterile mondiale sunt pe punctul de a ajunge la un acord pentru a limita programul nuclear al Teheranului.

Realitatea Live

21 Mai 2024, 16:14
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
21 Mai 2024, 16:14 // Actual //  Lupu Eduard

Țările UE au aprobat transferul veniturilor din activele rusești înghețate către Ucraina, a declarat ministrul ceh de externe Jan Lipavsky.

Potrivit acestuia, doar anul acesta Kievul poate primi 3 miliarde de euro. „90% din încasări vor merge către sprijinul militar. Rusia trebuie să plătească pentru daunele cauzate de războiul său agresiv”, a scris Lipavsky pe rețeaua de socializare X.

Se așteaptă ca activele rusești să genereze un profit de aproximativ 5 miliarde de euro anual. Ucraina va primi aceste fonduri de două ori pe an, a scris anterior Bloomberg. Conform planurilor UE, Ucraina va primi venit net din activele primite din 15 februarie 2024. Totodată, profitul care s-a acumulat înainte de această dată va fi rezervat pentru acoperirea eventualelor riscuri – de exemplu, în cazul pretențiilor din partea Rusiei.

După ce armata rusă a invadat Ucraina în februarie 2022, Uniunea Europeană și țările G7 au înghețat aproximativ 280 de miliarde de dolari ale Băncii Centrale a Rusiei sub formă de numerar și titluri de valoare. Ministerul rus de Finanțe a estimat volumul activelor blocate la aproximativ 300 de miliarde de dolari. Majoritatea acestora se află în depozitul belgian Euroclear.

Conform rezultatelor de anul trecut, Euroclear a primit venituri din activele rusești în valoare de 4,4 miliarde de euro, iar de la începutul acestui an – alte 1,6 miliarde Potrivit surselor Financial Times, profiturile totale până în 2027 ar putea ajunge la 20 de miliarde de euro.

În cadrul discuției privind modul de utilizare a activelor înghețate, Statele Unite s-au oferit să ofere Kievului un împrumut garantat cu veniturile viitoare din acestea. Astfel, Ucraina va putea primi ajutor de 50 de miliarde de dolari în această vară, pe care se bazează Washingtonul. Acest plan a fost susținut de Germania, care ar putea fi un „pas decisiv” pentru implementarea sa, au spus surse Bloomberg.

Kremlinul a numit înghețarea activelor rusești „furt” și o încălcare a dreptului internațional. Posibila lor confiscare ar fi „un cui solid în viitorul sicriu al întregului sistem de economic occidentale”, precum și „subiectul procedurilor judiciare”, a subliniat Kremlinul.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău