Cel puțin două bănci din Moldova ridică prețul hrivnei. Oferă și privilegii ucrainenilor

26 Feb. 2022, 14:39
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  MD Bani
26 Feb. 2022, 14:39 // Bănci şi Finanţe //  MD Bani

Băncile din Republica Moldova au început să-și ajusteze cursul valutar astfel încât hrivna ucraineană să poată fi comercializată la un preț rezonabil atât pentru cetățeni cât și pentru comercianții de valută, scrie Realitatea.md.

Cel puți două bănci au anunțat astăzi, 26 februarie despre acest lucru. Este vorba de maib și Victoriabank, care au reacționat la critica din societate față de cursul infim pe care-l afișau la casele de schimb valutar pentru hrivna ucraineană.

„Victoriabank întreprinde anumite măsuri urgente pentru a veni în întâmpinarea cetățenilor ucraineni, care au ajuns pe teritoriul Moldovei. Astfel, va fi permis un schimb valutar în echivalent a 20.000 mdl, adică 33 766 UAH, ceea ce reprezintă 1000 euro, per persoană la curs oficial BNM”, anunță Victoriabank.

Totodată, Victoriabank anunță și facilități pentru cetățenii ucraineni, care nu vor fi nevoiți să stea în rând la casele de schimb valutar.

„Stimați cetățeni ucraineni, totodată, angajații noștri vă vor deservi fără să fiți nevoiți să stați la coadă, e de ajuns să aveți la Dvs un act de identitate ucrainean și veți fi deserviți cu prioritate. Suntem solidari cu oamenii care au nevoie de ajutorul nostru”, mai anunță banca.

De asemenea, și maib anunță că, la momentul actual sunt în proces de modificare a cursului hrivnei ucrainene, inclusiv cele deschise la punctele vamale.

Astfel, moneda ucraineană va avea un curs de cumpărare de 0,41 MDL și 0,49 MDL – cel de vânzare.

Cursul se aplică pentru cetățenii Ucrainei, iar pentru a oferi condiții cât mai multor persoane să facă operațiuni, limita per operațiune de schimb valutar nu poate depăși 100 de dolari americani.

Amintim că, după începerea războiului în Ucraina, moneda ucraineană, hrivna, s-a devalorizat pe teritoriul Republicii Moldova și se vindea, cu cel mult 70 de bani și poate fi cumpărată cu cel puțin un ban, lucru care a stârnit nemulțumirea societății civile din Moldova, iar BNM a luat atitudine.

Banca Națională a Moldovei a anunțat ieri, 25 februarie că au fost inițiate consultări cu instituțiile din Ucraina pentru a găsi o soluție pentru refugiații ucraineni deținători de hrivne. În acest proces vor fi implicate și băncile licențiate din Republica Moldova pentru a identifica rezolvarea în cel mai scurt timp posibil, astfel încât eventualele stocuri de hrivne să poată fi suplinite.

BNM a făcut apel către actorii din piață să manifeste înțelegere și compasiune față de cetățenii ucraineni refugiați pe teritoriul Republicii Moldova pentru a acorda sprijinul atât de necesar în aceste momente dificile.

Realitatea Live

25 Nov. 2024, 14:44
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
25 Nov. 2024, 14:44 // Actual //  Ursu Victor

Sergiu Tofilat, membru al Consiliului de Observatori al Moldovagaz, a lansat acuzații grave la adresa autorităților moldovenești, afirmând că directorii ANRE, împreună cu deputatul PAS Radu Marian, dar și cu sprijinul Gazprom și al propagandiștilor pro-ruși, apără cu îndârjire conducerea de la Moldovagaz. Acesta susține că acest comportament reprezintă o „trădare de patrie”, având în vedere contextul geopolitic tensionat și dependența energetică a Republicii Moldova de Rusia.

Tofilat a declarat că lista de „avocați” ai Moldovagaz nu este completă și că este esențial ca țara să își cunoască „eroii”, făcând apel la transparență și responsabilitate în gestionarea resurselor energetice naționale. El a subliniat că susținerea instituțiilor și a celor care administrează gazele naturale din Republica Moldova, într-un context în care securitatea energetică este un subiect de mare importanță, ridică întrebări legate de interesele naționale și de viitorul țării.

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a emis, sâmbăta trecută, o opinie critică asupra proiectului de lege care prevede instituirea unui mecanism de desemnare a conducerii temporare pentru întreprinderile energetice. Potrivit ANRE, legislația actuală oferă suficiente instrumente pentru asigurarea continuității activității Moldovagaz, inclusiv în procesul de achiziție a gazelor naturale.

De cealaltă parte, Radu Marian, președintele Comisiei parlamentare economie, buget și finanțe, a respins acuzațiile lui Tofilat, precizând că proiectul trebuia să fie gestionat inițial de Ministerul Energiei. „Pe oameni îi interesează ca resursele energetice să fie accesibile și din surse stabile, nu telenovelele politice,” a spus Marian, adăugând că va analiza proiectul doar după ce acesta ajunge la Parlament.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală