Ucraina este doar primul pas. Ce urmează concret, dacă planul lui Putin reușește

26 Feb. 2022, 16:56
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
26 Feb. 2022, 16:56 // Actual //  bani.md

Ucraina este primul pas. Va urma, fără îndoială, Republica Moldova. Dacă Putin „va rezolva” situația Ucrainei, vor urma Transnistria și Republica Moldova. În Transnistria sunt referendumuri care au cerut alipirea la Rusia, așa că lucrurile se vor tranșa foarte repede, explică pentru spotmedia.ro istoricul Cosmin Popa, specializat în istoria URSS/ Rusiei și istoria Europei Centrale și de Sud-Est.

Pe Putin îl văd că este oarecum scandalizat că a ajuns în situația să introducă armata în Ucraina.

Este naiv să ne închipuim că Ucraina este obiectivul ultim al Federației Ruse.

În termeni previzibili, Federația Rusă va face ce a făcut Rusia și în perioada interbelică, și în perioada postbelică, va căuta să submineze prin toate formele orice regim politic care i se opune, iar atunci când situația internă i-o va permite, va trece la atacul direct asupra acestor țări.

Nu știu de ce repetăm această greșeală: să nu-i credem pe dictatori pe cuvânt. Toți tiranii sunt convinși de faptul că au o misiune istorică. În pofida inteligenței și a modernității statelor în fruntea cărora se află, intervin momente de ruptură, în care rațiunea dispare. Putin este un astfel de om.

Este foarte probabil să asistăm la apariția unor așa-zise comitete de eliberare națională în diverse orașe ucrainene. Probabil că vom asista la formarea unui așa-zis Guvern provizoriu ucrainean, în care aceste comitete, formate din diversioniștii Coloanei a 5-a ruse din Ucraina, să-și trimită reprezentanții.

Nu e niciun secret că, în cazul în care planurile lui Putin reușesc, în scurtă vreme ne vom trezi față în față cu armatele lui Putin. Nu poți fi foarte calm, în momentul în care unul dintre cei mai importanți vecini, cu care avem cea mai lungă graniță terestră, este atacat din mai multe direcții de Federația Rusă, pe scară largă.

În Rusia, în momentul de față, nu mai există acei oligarhi în sensul în care existau acei oligarhi ca Berezovski, Abramovici, Hodorkovski, oameni bogați cu o serie de conexiuni directe în politică, de natură să le permită influențarea masivă a deciziei politice. Există niște băieți bogați, prin intermediul cărora Putin și oficialii din jurul lui își aranjează afacerile personale, orientând către buzunarele lor proprii o bună parte din resursele acestei țări.

Rusia este o țară în care televizorul se bate în permanență cu frigiderul

În afară de război, în afară de iluzia grandorii unei țări care se comportă ca o maimuță care are în mână o grenadă sau, mai rău, o rachetă atomică, regimul lui Putin nu are ce să le ofere rușilor. Din două motive: pentru că este un regim care își bazează întreaga politică economică pe absența concurenței, pe stagnare, pe controlul deciziei de către stat.

O astfel de elită în care 1.000 – 2.000 de oameni și familiile lor orientează toate activitățile economice profitabile spre buzunarele proprii nu are ce să le ofere rușilor decât isterie războinică, propagandă și iluzia grandorii, beneficiind de cele mai primitive mecanisme psihologice rusești.

Realitatea Live

22 Nov. 2024, 12:42
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
22 Nov. 2024, 12:42 // Actual //  bani.md

Pentru al patrulea an consecutiv, în luna noiembrie, Platforma pentru Promovarea și Dezvoltarea Filantropiei a desfăşurat campania „Săptămâna Naţională a Bunătăţii”. Ghidaţi de sloganul „Bunătatea începe cu tine”, în perioada 11-17 noiembrie, ONG-urile membre ale Platformei au lansat apeluri către autorităţile locale, instituțiile publice, ONG-uri, agenţi economici și cetățeni pentru a se implica activ în acţiuni filantropice și comunitare.

Astfel, timp de 7 zile, faptele bune au cutreierat Moldova în lung şi în lat. Peste 3000 de persoane de toate vârstele au promovat filantropia şi au îndemnat oamenii să facă parte din această campanie naţională, care răspândeşte bunătate.

Au fost desfăşurate acţiuni menite să îmbunătăţească viaţa oamenilor, a mediului, a animalelor şi a comunităţilor în care locuiesc. Bătrânii au fost ajutaţi cu munca prin gospodărie, au primit prânzuri calde sau coşuri cu fructe, împărţite de elevi. Unii participanţi şi-au suflecat mânecile şi au salubrizat locurile publice împânzite de gunoaie, alţii au platat copaci și flori.

Activiştii bunătăţii au demarat multiple colectări de fonduri, haine, rechizite şi obiecte uzate, pentru ajutorarea familiilor aflate în dificultate şi a persoanelor social-vulnerabile din comunitate. O altă campanie de colectare de fonduri a fost organizată pentru copiii infectaţi cu tuberculoză, internaţi la Spitalul Clinic de Ftiziopneumologie.

În cadrul Săptămânii Naţionale a Bunătăţii au fost colectaţi nu doar bani şi haine, dar şi cărţi, pentru a promova cititul în familie şi a creşte generaţii de copii educate şi sănătoase, indiferent de statutul social al familiilor din care provin aceştia.

Faptele bune nu au ocolit nici animalele. Au fost colectate fonduri pentru hrana şi adăpostul acestora, iar câţiva voluntari au construit cuşti şi au hrănit patrupezii fără stăpân, aflaţi pe teritoriul unei Universităţi din Chişinău.

Pentru a promova cultura filantropică şi voluntariatul au fost desfăşurate o serie de lecții publice și concursuri, au fost organizate sesiuni de discuţii pentru a formula recomandări de îmbunătățire a cadrui legal pentru stimularea implicării filantropice, la care au participat deputați, reprezentanți ai instituțiilor publice relevante, ONG-uri și agenți economici.

Campania „Săptămâna națională a bunătății” a fost desfășurată de Platforma pentru Promovarea şi Dezvoltarea Filantropiei cu sprijinul poporului american prin intermediul Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID).

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală