Credit Suisse a cerut investitorilor să distrugă documentele despre împrumuturile pentru iahturi și avioane private

02 Mart. 2022, 15:16
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  MD Bani
02 Mart. 2022, 15:16 // Bănci şi Finanţe //  MD Bani

Credit Suisse le-a cerut investitorilor să distrugă documentele legate de oligarhi și despre împrumuturile clienților bogați pentru iahturi și avioane private după invadarea Ucrainei de către Rusia, a informat The Financial Times, preluat de Business Insider.

Mișcarea a făcut parte din efortul băncii elvețiene de a preveni scurgerile tranzacțiilor sale cu oligarhii care au fost sancționați, potrivit The FT.

Credit Suisse a scris o scrisoare investitorilor săptămâna aceasta, cerându-le să „distrugă și să șteargă definitiv” informațiile legate de o împrumuturile pentru iahturi, avioane private, imobiliare și active financiare, au declarat trei surse a căror companie a primit scrisoarea pentru The The FT.

Scrisoarea a fost trimisă în cursul săptămânii în care SUA, Marea Britanie și UE au emis sancțiuni împotriva Rusiei pentru invadarea Ucrainei, care includea sancționarea a numeroși oligarhi și miliardari ruși.

În acea scrisoare, Credit Suisse a menționat că măsura este necesară din cauza unei „scurgeri recente de date către mass-media”, care a fost „verificată de anchetatorii noștri”, potrivit celor trei persoane care au vorbit cu The FT.

Scrisoarea investitorului, raportată de The FT, nu a specificat detalii despre scurgerea de date.

La sfârșitul lunii februarie, o scurgere imensă de date a dezvăluit că Credit Suisse a gestionat sute de milioane de dolari cu criminali cunoscuți și agresori ai drepturilor omului.

Banca a refuzat să comenteze pentru Insider și The FT.

Solicitarea Credit Suisse vine după ce The FT a raportat la începutul lunii februarie că banca a folosit instrumente derivate pentru a descărca riscurile legate de împrumuturi de 2 miliarde de dolari acordate oligarhilor și magnaților.

FT a raportat o prezentare a investitorilor, care a arătat că o treime din neplatele creditelor pentru iahturi și avioane Credit Suisse în 2017 și 2018 au fost legate de sancțiunile SUA împotriva oligarhilor ruși.

Realitatea Live

02 Mai 2024, 17:43
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
02 Mai 2024, 17:43 // Actual //  Lupu Eduard

Până la un milion de ruși au fugit în străinătate în primul an de la invazia Kremlinului în Ucraina. Acum, mii se întorc acasă, oferind o victorie propagandistică președintelui Vladimir Putin și un impuls pentru economia sa de război, scrie Bloomberg.

În condițiile în care războiul încă face ravagii, iar omul care l-a început este pe cale să își asume un nou mandat de șase ani la putere, mulți ruși se confruntă cu o alegere dificilă. Confruntându-se cu respingeri la reînnoirea permiselor de ședere, cu dificultăți în ceea ce privește transferul de muncă și de bani în străinătate și cu un număr limitat de destinații care îi mai primesc, aceștia aleg să pună capăt autoexilului.

“Afacerea nu a funcționat, nimeni nu ne așteaptă cu adevărat” în străinătate, a declarat Alexey, un fost consultant politic în vârstă de 50 de ani din Moscova, care s-a mutat în Georgia pentru a lucra ca antreprenor după ce a fost reținut la un miting anti-război în capitala rusă. El s-a întors când finanțele afacerii sale s-au epuizat, a spus Alexey. El și alte persoane intervievate de Bloomberg au cerut să nu-și dezvăluie numele de familie din motive de securitate.

Invazia din februarie 2022 a provocat un exod în masă din Rusia la o scară nemaiîntâlnită de la prăbușirea Uniunii Sovietice. Mulți au plecat pentru a înregistra disidența față de război, dar și de teama de mobilizare. Când Putin a ordonat chemarea a 300.000 de rezerviști în septembrie 2022, a declanșat un nou val de plecări a sute de mii de persoane.

Fluxul de plecări a încetinit, dacă nu s-a inversat. În iunie, Kremlinul s-a lăudat că jumătate dintre toți cei care au fugit în acele zile de început s-au întors deja, iar acest lucru pare să reflecte statisticile disponibile din cele mai populare țări de destinație, precum și datele furnizate de companiile de relocare. Pe baza datelor clienților unei firme de relocalizare, Finion din Moscova, se estimează că 40%-45% dintre cei care au plecat în 2022 s-au întors în Rusia, a declarat directorul companiei, Viaceslav Kartamyshev.

Putin a lăudat întoarcerea oamenilor de afaceri, a antreprenorilor și a specialiștilor cu înaltă calificare ca fiind o “tendință bună”. El consideră că afluxul este un semn de sprijin pentru politicile sale, indiferent de motivele reale ale întoarcerii lor acasă, și o dovadă că rușii au “un sentiment de apartenență, o înțelegere a ceea ce se întâmplă”.

Poveștile de revenire sunt folosite în mod activ în propagandă ca o confirmare a “rusofobiei” din Occident, a declarat Tatiana Stanovaya, fondatoare a firmei de consultanță politică R.Politik și senior fellow la Carnegie Russia Eurasia Center. Pentru Putin, acest lucru contează, deoarece “îl alimentează, îi oferă dovezi suplimentare că a avut dreptate”, a spus ea.

Mii de expatriați care se întorc în țară ajută, de asemenea, Rusia să facă față sancțiunilor din timpul războiului și să obțină o performanță economică solidă. Potrivit estimărilor Bloomberg Economics, migrația inversă a adăugat probabil între o cincime și o treime la creșterea economică anuală de 3,6% a Rusiei în 2023.

Cu toate acestea, lucrătorii care se întorc în țară constituie doar un procent estimat la 0,3% din numărul total de angajați. Acest lucru nu contribuie prea mult la atenuarea penuriei acute de pe piața forței de muncă, dar evidențiază contribuția supradimensionată a repatriaților la activitatea economică.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău