Cotaţia petrolului a continuat să crească luni pe piaţa din Asia, la fel ca şi preţul aurului care a trecut de 2.000 de dolari uncia, în timp ce bursele din regiune au înregistrat scăderi semnificative în contextul repercusiunilor războiului din Ucraina asupra economiei mondiale, transmite AFP, citată de Agerpres.
Preţul barilului de ţiţei Brent din Marea Nordului a urcat duminică seara până la 140 de dolari, în apropiere de maximumul istoric de 147,50 dolari atins în luna iulie 2008. Ulterior, cotaţiile au scăzut dar luni dimineaţa pe piaţa din Asia barilul de ţiţei WTI american era cotat la 124,64 dolari, în creştere cu 7,75%, în timp ce cotaţia ţiţeiului Brent din Marea Nordului era în creştere cu 8,79% până la 128,49 dolari.
În contextul agravării războiului din Ucraina, sancţiunile care să vizeze în mod direct exporturile de hidrocarburi ale Rusiei nu mai sunt un concept tabu. Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a spus că Washingtonul şi aliaţii europeni discută un posibil embargou asupra importurilor de petrol rusesc, în ideea de a înăspri sancţiunile economice impuse Moscovei. Cu toate acestea, europenii sunt mai prudenţi deoarece unele state din regiune, cum este Germania, depind foarte mult de petrolul şi gazele naturale ruseşti.
O nouă rundă de negocieri între Ucraina şi Rusia este programată pentru luni, însă pieţele nu se aşteaptă la un sfârşit favorabil după eşecul precedentelor negocieri şi intensificării ofensivei ruseşti.
O escaladare a conflictului din Ucraina ar avea consecinţe economice devastatoare la nivel mondial, a avertizat sâmbătă Fondul Monetar Internaţional. Pe lângă conflictul propriu-zis, sancţiunile impuse Rusiei vor avea de asemenea un impact substanţial asupra economiei mondiale şi pieţelor financiare, cu efecte colaterale pentru alte ţări, estimează FMI.