Licoarea lui Bachus îi îmbată pe străini! Purcari spune că războiul din Ucraina nu i-a perturbat activitatea

08 Mart. 2022, 12:33
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
08 Mart. 2022, 12:33 // Actual //  bani.md

Producătorul de vinuri Purcari, care deţine  podgorii şi  vinării în România şi Republica Moldova, a anunţat marţi la BVB că activitatea companiei nu a fost perturbată semnificativ de situaţia creată de conflictul din Ucraina şi că va continua să evalueze impactul financiar, precum şi riscurile şi incertitudinele aferente războiului asupra activităţii de business.

Anunţul vine în urma solicitării făcute pe 2 martie de Cyprus Securities and Exchange Commission (CySEC) care cere ca ”toti emitentii sa evalueze impactul financiar, precum si orice alte riscuri si incertitudini pe care le poate avea criza din Ucraina asupra afacerilor/operatiunilor sale si sa notifice imediat”.

În acest context, Purcari a precizat că, în urma evaluării situaţiei curente de către echipa executivă, riscul ca razboiul curent din Ucraina sa se extinda si in Republica Moldova este extrem de redus, neutralitatea Moldovei fiind prevăzută în Constituţia ţării.

”De asemenea Moldova nu se incadreaza in narativa ruseasca de ”demilitarizare” si ”denazificare” utilizata de catre Federatia Rusa ca pretext pentru invadarea Ucrainei”, se mai arată în notificarea Purcari.

Compania nu intampina în prezent perturbări semnificative în lanţul de aprovizionare, iar vânzările către Ucraina, Belarus şi Federatia Rusă reprezinta mai puţin de 6% din vânzările totale ale Grupului Purcari in 2021.

Creanţele comerciale aferente clienţilor localizaţi în Ucraina, Belarus şi Rusia reprezinta 988.000 USD. Echipa executiva considera posibilitatea de a constitui un provizion de 709.000 USD.

Purcari a precizat că nu a fost informată despre anulări semnificative ale contractelor existente.

Purcari gestionează circa 1.350 de hectare de podgorii şi operează cinci platforme de producţie în România şi Moldova. Grupul este lider în segmentul de vinuri premium din România, cu o cotă de circa 25% şi cel mai mare exportator de vin din Moldova, livrând în peste 30 de ţări.

Din februarie 2018, Grupul este listat la Bursa de Valori Bucuresti (simbol WINE). Compania este condusă de Victor Bostan, un veteran de peste 30 de ani în businessul vinicol şi este susţinută de investitori precum Horizon Capital, Fiera Capital, Conseq, East Capital, Franklin Templeton şi SEB.

Compania are o capitalizare de 361 mil. lei, iar acţiunile s-au depreciat cu 40% de la începutul anului, după tranzacţii de peste 33 mil. lei.

Realitatea Live

01 Apr. 2025, 16:52
 // Categoria: Uncategorized // Autor:  Ursu Victor
01 Apr. 2025, 16:52 // Uncategorized //  Ursu Victor

Consiliul Concurenței a venit cu precizări oficiale privind recentele creșteri ale prețurilor la carnea de porc, după apariția unor declarații alarmante în spațiul public și preluări mediatice care au ridicat suspiciuni privind eventuale înțelegeri de cartel sau abuzuri din partea comercianților.

Potrivit instituției, în contextul unei economii de piață, formarea prețurilor este influențată de factori obiectivi, precum cererea și oferta, costurile de producție și transport, nivelul taxelor, fluctuațiile internaționale sau balanța de importuri și exporturi. Consiliul nu are atribuții de a stabili, plafona sau modifica prețuri, și nici nu poate sancționa companiile doar pentru că își majorează prețurile.

Totuși, autoritatea de concurență monitorizează cu atenție piața și intervine în cazul identificării unor practici anticoncurențiale, precum înțelegeri între concurenți privind fixarea prețurilor sau abuzul de poziție dominantă. În acest moment, Consiliul analizează situația de pe piața cărnii de porc pentru a detecta eventuale semnale care ar putea indica astfel de comportamente ilegale.

„Îndemnăm producătorii, comercianții și consumatorii să ne sesizeze orice comportament suspect. Vom interveni acolo unde legea ne permite”, se menționează în comunicatul oficial.

Consiliul Concurenței reiterează că își menține angajamentul de a asigura o piață corectă și competitivă, în beneficiul consumatorilor și al unei economii sănătoase.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ