China vrea să cumpere tot mai multe companii ruseşti. Ginganții chinezi vin cu bani pentru a profita de prăbușire

08 Mart. 2022, 17:00
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  MD Bani
08 Mart. 2022, 17:00 // Bani și Afaceri //  MD Bani

China vrea să cumpere tot mai multe companii rusești sau să-și crească participațiile în companiile ruseşti din domeniul energiei şi al materiilor prime, cum ar fi gigantul Gazprom şi producătorul de aluminiu Rusal International, potrivit Bloomberg.

Beijingul poartă discuţii cu firmele sale de stat, printre care China National Petroleum, China Petrochemical., Aluminum Corp. of China şi China Minmetals cu privire la orice oportunităţi de potenţiale investiţii în companii sau active ruseşti. Orice acord ar fi pentru a susţine importurile Chinei, în timp ce îşi intensifică atenţia asupra securităţii energetice şi alimentare – nu ca o dovadă de sprijin pentru invazia Rusiei în Ucraina – au spus sursele Reuters, preluate de ZF.

Potrivit informațiilor, discuţiile se află într-un stadiu incipient şi nu vor duce neapărat la un acord. Unele discuţii între companiile energetice chineze şi ruseşti au început să aibă loc, potrivit unor surse separate.

CNPC şi China Petrochemical – cunoscută sub numele de Sinopec Group – au refuzat să comenteze, potrivit oficialilor media ai companiilor. Autoritatea chineză de reglementare a activelor de stat Sasac, Aluminum Corp. of China şi Minmetals nu au răspuns imediat la solicitările de comentarii. Reprezentanţii Gazprom şi Rusal nu au comentat.

Războiul Rusiei în Ucraina a crescut presiunea asupra Beijingului pentru a asigura importurile, în condiţiile în care costul energiei, al metalelor şi al alimentelor a crescut vertiginos la niveluri fără precedent. Îngrijoraţi de impactul pe care creşterea bruscă a preţurilor îl va avea asupra economiei, înalţi oficiali guvernamentali chinezi au emis ordine pentru a prioritiza securitatea aprovizionării cu mărfuri, a relatat Bloomberg săptămâna trecută.

Realitatea Live

22 Nov. 2024, 09:55
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
22 Nov. 2024, 09:55 // Actual //  Ursu Victor

Ministrul Energiei, Victor Parlicov, a avertizat asupra provocărilor majore din sectorul energetic, subliniind necesitatea unor măsuri urgente pentru a evita o criză. În cadrul emisiunii „Cabinetul din umbră” de la Jurnal TV, Parlicov a explicat că Moldova ar putea fi nevoită să crească importurile de energie din România și să interzică exporturile de energie regenerabilă pentru a asigura securitatea internă, în cazul în care regiunea stângă a Nistrului nu va mai primi gaz rusesc.

„Acum exportăm energie din surse regenerabile, inclusiv până în Croația. Însă, în contextul actual, trebuie să prioritizăm consumul intern. Activarea celulei de criză și a Comisiei pentru Situații Excepționale (CSE) este inevitabilă, deoarece incertitudinile devin zilnice,” a declarat Parlicov.

El a evidențiat impactul negativ al atacurilor cu rachete asupra interconexiunilor energetice cu Ucraina, un aspect pe care l-a numit „un element major de securitate.” Ministrul a adăugat că, dacă situația o cere, este dispus să participe la discuții cu Gazprom.

„Am primit o invitație pentru astfel de discuții și consider că este o decizie corectă, având în vedere circumstanțele,” a precizat Parlicov.

Referindu-se la posibilitatea ca regiunea transnistreană să rămână fără gaz rusesc începând cu 1 ianuarie 2025, ministrul a declarat că situația este alarmantă.

„Acolo spiritele nu sunt deloc optimiste. Ei conștientizează că un astfel de scenariu răstoarnă tot ce s-a construit acolo până acum. De mult timp am avertizat că gazul gratuit nu este o soluție permanentă și că trebuie să crească treptat tarifele interne,” a explicat ministrul.

Parlicov a subliniat că o criză în regiunea transnistreană va afecta întreaga țară.

„În cazul în care regiunea intră în criză, toată țara va intra într-un regim de supraviețuire. Decizia de a continua sau nu livrările va fi luată de Rusia în ultimul moment, iar noi trebuie să fim pregătiți, inclusiv cu sprijin extern,” a spus el.

Ministrul a avertizat că Moldova trebuie să ia în considerare scenariul în care tranzitul de gaz prin Ucraina va fi oprit. „Trebuie să știm din timp dacă un astfel de scenariu va deveni realitate, pentru a ne organiza eficient și a ne coordona cu partenerii internaționali,” a concluzionat Victor Parlicov.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău