ANRE: Există suficiente stocuri de carburanți la nivel național. Se atestă o cerere sporită din partea consumatorilor

10 Mart. 2022, 11:34
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
10 Mart. 2022, 11:34 // Actual //  MD Bani

În ultimele zile, Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) atestă o cerere sporită de produse petroliere din partea consumatorilor, în special la motorină. Astfel, consumatorii au făcut cozi la benzinării din cauza creșterii considerabile a prețurilor. În acest context, ANRE anunță despre faptul că, la nivel național, există suficiente stocuri pentru a asigura cererea clienților.

Potrivit ANRE, unele benzinării au epuizat, în timp record, stocurile deținute din cauza cererii excesive de motorină. Acest fapt nu înseamnă că nu există suficiente stocuri.

„Pe fundalul creșterii prețurilor la nivel internațional și, în consecință, a celor stabilite de către ANRE, tot mai mulți consumatori procură produse petroliere în scopul atenuării efectelor viitoarelor majorări pentru bugetul personal. Acest fenomen are drept consecință suprasolicitarea lanțurilor logistice, care în ultimele 2 săptămâni și așa au fost influențate negativ de situația de criză din Ucraina. Drept urmare a cererii excesive de motorină din partea consumatorilor, la unele benzinării într-un timp record s-au epuizat stocurile deținute.”

Așadar, ANRE înseamnă consumatorii la calm și dă asigurări că există stocuri suficiente de carburanți, iar întreruperea livrărilor de produse la unele benzinării comportă un caracter izolat și nu prezintă caracteristici de risc sistemic.

„Mecanismul de monitorizare zilnică de către ANRE a importurilor și a stocurilor de produse petroliere la depozite demonstrează că astăzi nu există semne de neacoperire a consumului curent.”

Republica Moldova este asigurată în cea mai mare parte cu carburanți din România, fapt ce permite o securizare adițională a pieței noastre de efectele negative ale situației din Ucraina.

Pentru mâine, 11.03.2022, sunt stabilite următoarele prețuri maximale de comercializare cu amănuntul a produselor petroliere principale de tip standard:

Pentru benzina COR 95 – 27,08 lei/litru;
Pentru motorină – 25,80 lei/litru.

Amintim că, prețurile stabilite la carburanți sunt influențate de valoarea medie pentru 14 zile a cotațiilor la bursele petroliere internaționale. În perioada de referință de 14 zile calendaristice, prețul la burse a crescut la motorină cu peste 500 $/tona. Totodată, în comparație cu zilele precedente, azi deja se atestă o descreștere pe piața internațională a cotațiilor la țiței și a prețurilor la produsele derivate. În cazul în care tendința de scădere a cotațiilor se va menține, prețurile vor putea fi micșorate și în Republica Moldova.

Agenția Națională de Reglementare în Energetică aplică cu exactitate cadrul juridic și urmărește ca prețurile la produsele petroliere principale de tip standard să fie corecte, reflectând fidel evoluțiile pe piața internațională atât în perioade de creștere, cât și de descreștere a cotațiilor.

Realitatea Live

08 Mai 2024, 09:28
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
08 Mai 2024, 09:28 // Actual //  Lupu Eduard

Președintele Vladimir Putin a semnat un decret „Cu privire la obiectivele naționale de dezvoltare ale Federației Ruse pentru perioada până în 2030”, în care a stabilit sarcini-cheie pentru cel de-al cincilea mandat prezidențial.

Potrivit documentului, care este postat pe site-ul Kremlinului, în 6 ani Rusia ar trebui să ajungă pe locul patru în lume în ceea ce privește PIB, calculat după puterea de cumpărare paritate (PPP).

În aceeași perioadă, volumul investițiilor în economie ar trebui să crească cu 60% „datorită îmbunătățirii constante a climatului investițional”, exporturile non-resurse și non-energetice – cu două treimi, producția agricolă – cu 25% și exporturi – de 1,5 ori.

În contextul sancțiunilor, al izolării tehnologice și al militarizării tot mai mari a economiei, Rusia, conform decretului lui Putin, ar trebui să intre în primele 10 țări din lume ca volum de cercetare și dezvoltare științifică și în top 25 în utilizare. a roboților industriali.

În decret, Putin mai cere ca până în 2030 să apară în țară bunurile autohtone de înaltă tehnologie, iar cota lor de piață să crească de 1,5 ori. Putin cere creșterea valorii adăugate a sectorului fără resurse al economiei cu 40% și, dimpotrivă, reducerea ponderii mărfurilor importate pe rafturile magazinelor la 17%, cel mai scăzut nivel de pe vremea URSS.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău