Sancțiunile Occidentului trimit Rusia în Evul Mediu. Sturza: „putiniștii” moldoveni foarte nervoși. S-au deconspirat

10 Mart. 2022, 11:40
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
10 Mart. 2022, 11:40 // Actual //  bani.md

Fostul premier și actualul om de afaceri, Ion Sturza susține într-o postare pe Facebook că în a 15-a zi de război, Ucraina a rezistat eroic, lumea civilizată s-a mobilizat exemplar în ajutor, sancțiunile au trimis Rusia direct în Evul Mediu.

Nu sunt expert militar, dar aici lucrurile sunt clare – rușii au subestimat capacitatea militară și morală a eroilor ucraineni. E și firesc, ei își apără patria, casa, familia. Ei nu pot fi învinși! Ce vă pot spune, este sentimentul meu referitor la piețele internaționale. Sunt pozitive. Prețul la energie în mare s-a stabilizat și are tendința de scădere pe termen mediu. Se repetă scenariul anului 2014 – Rusia va fi pedepsită cu prețuri mici la petrol, 60-80 USD barilul. Cu o excepție semnificativă , astăzi petrolul rusesc se tranzacționează cu o reducere adițională de 20-30%. Chiar și așa, nu prea se găsesc cumpărători”, a explicat omul de afaceri.

Potrivit lui, lumea încet-încet se învață să trăiască fără gazul și petrolul rusesc. Poate un pic este mai greu pentru „prietenii externi”, precum Orban. În treacăt fie spus, MOL încerca disperat să facă față cererii crescânde determinate de prețul plafonat. Toți cei care tranzitează astăzi Ungaria își fac plinul din contul lui Orban. Livrările către stațiile lor din România s-au redus semnificativ, contaminând piața și speriind consumatorii. „Le mulțumim”.

Un fenomen și mai interesant e pe piața de capital, care a revenit pe creștere. Se pare că pierderile din Rusia care sunt estimate la vreo 134 miliarde de USD au fost „absorbite” fără mari probleme, economia rusească reprezentând doar 2% din cea globală. S-a revenit la rutină – discuții despre inflație. Și aici se va găsi soluția – reducerea prețurilor la energie, o regândire pe termen scurt a politicilor verzi. Să nu uităm că astăzi în Occident sunt înghețate doar rezerve valutare ale Rusiei de circa 340(!) miliarde USD. Cu alte active, inclusiv ale oligarhilor, suma se ridică la  1(!) trilion de USD. Arhisuficient pentru reparații de război, reconstrucția Ucrainei și compensarea activelor „naționalizate” de către ruși”, a explicat Sturza.

Totuși, potrivit omului de afaceri, nimic nu va fi liniar. Nimeni nu mai înțelege ce este în capul lui Putin. Dar oricât de cinic ar fi spus, capitalul și piața liberă nu se joacă. La bătaie sunt puse active de sute de trilioane!

În ceea ce privește Republica Moldova, fostul premieri afirmă că: „Moldova? Doar de bine! Lumea întreagă a văzut comportamentul exemplar al cetățenilor, dar și al autorităților. Lucru care este foarte apreciat și va fi recompensat pe măsură. Trebuie să fim uniți până la capăt. Îi văd pe „pusilinii” moldoveni foarte nervoși. Și nu doar din cauza agravărilor specifice primăverii la unii. Simt că s-au deconspirat și vine timpul să fie „evacuați”, a punctat omul de afaceri.

El spune că până la victorie mai e. Dar sunt convins, va fi obținută neapărat. Și oricât de banal ar suna astăzi, din război vom ieși mai puternici! Astăzi, traficul la toate punctele de frontieră a Republicii Moldova a revenit la normal. Normalul de dinainte de război. „Sună optimist? Sigur! Nimeni nu știe ce este in capul lui Putin…”

Realitatea Live

22 Nov. 2024, 13:56
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
22 Nov. 2024, 13:56 // Actual //  Ursu Victor

Rubla s-au depreciat brusc pe piața Forex vineri, după înăsprirea sancțiunilor americane care au vizat 50 de bănci rusești, inclusiv Gazprombank, care a devenit un „hub” pentru tranzacțiile cu gaze. Potrivit datelor LSEG, cursul dolarului a crescut aproape cu 3 ruble în doar câteva ore, atingând valoarea de 103,74 ruble, cel mai înalt nivel din martie 2022. Euro a depășit pentru prima dată 108 ruble în ultimele șase săptămâni, aproape atingând recordul anual.

Cursul yuanului pe Bursa din Moscova, unde tranzacțiile cu valute internaționale au fost oprite din cauza sancțiunilor, s-a apropiat de pragul de 14 ruble, un nivel nevăzut din octombrie anul trecut. La ora 13:45 MSK, moneda chineză era cotată la 13,99 ruble, cel mai mare nivel în ultimul an.

Noile sancțiuni impuse de Ministerul american de Finanțe sunt considerate cele mai semnificative de la primăvara anului 2022, când Sberbank și VTB au fost excluse din sistemul financiar global, a declarat expertul în domeniul sancțiunilor, George Voloshin.

Gazprombank, a treia bancă de stat după volmul activelor, fusese unul dintre ultimele „poduri financiare” între Rusia și restul lumii, menținând accesul la SWIFT și efectuând tranzacții în euro. Cu toate acestea, potrivit analiștilor de la banca de investiții „Sinara”, „plățile UE pentru resursele energetice prin Gazprombank vor deveni, cel mai probabil, imposibile” până la sfârșitul anului 2024, când va expira licența temporară a Ministerului de Finanțe al SUA. Rezervele de valută ale companiilor rusești, care au fost depozitate în afacere în loc să fie transferate pe conturile rusești, ar putea fi și ele afectate, potrivit „Digital Broker”, existând riscul să fie influențate zeci de miliarde de dolari din veniturile din valută ale afacerilor stocate în străinătate.

Noile sancțiuni ar putea provoca din nou probleme cu lichiditatea valutară, avertizează profesorul Evgheni Kogan de la Școala Superioară de Economie (VȘE). „Dacă rundele anterioare de sancțiuni au vizat plățile pentru importuri, acum Ministerul de Finanțe al SUA și-a îndreptat atenția asupra exporturilor rusești, și, o dată cu acestea, asupra fluxului de valută în țară.” Pachetul de sancțiuni include, de asemenea, un avertisment pentru băncile străine care lucrează cu „alternativa SWIFT” a Rusiei — Sistemul de Mesaje Financiare al Băncii Rusiei (SPFS). Aceasta înseamnă că „interacțiunile financiare cu contrapartidele ruse vor deveni mai complicate”, susțin analiștii de la Alfa Bank.

„Veniturile din exporturi ar putea scădea temporar, ceea ce face ca rubla să se deprecieze probabil în următoarele luni”, preconizează Kogan, având în vedere că dolarul ar putea ajunge la 105 ruble, iar yuanul ar putea atinge 15 ruble.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală