Discuții între companiile din domeniul ICT, BPO și guvern în cadrul „Dialog Pro-Business” lansate de Invest Moldova

16 Mart. 2022, 12:26
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  MD Bani
16 Mart. 2022, 12:26 // Bani și Afaceri //  MD Bani

Economia Republicii Moldova, care a avut de suferit în urma crizei pandemice, este afectată de un alt val de dificultăți cauzate de războiul din țara vecină. În acest context, Agenția de Investiții „Invest Moldova”, în baza mandatului său de atragere și protejare a investițiilor, dar și susținere a exportatorilor, a lansat platforma „Dialog Pro-Business”.
Aceasta reprezintă răspunsul la necesitățile de suport, comunicare și identificare de soluții la problemele cu care se confruntă mediul de afaceri din Republica Moldova.

„În această perioadă, care presupune multe riscuri, dar și oportunități, ne-am propus să lansăm un dialog dintre Guvernul Republicii Moldova și asociațiile din sectoarele importante ale economiei. Scopul este de a discuta despre problemele care apar și de a identifica soluțiile și modul în care guvernul poate contribui la soluționarea acestora”, a declarat Directorul General al Agenției de Investiții „Invest Moldova”, Stelian Manic.

În cadrul platformei se desfășoară un șir de întâlniri cu reprezentanții diferitor sectoare ale economiei Moldovei, pe parcursul cărora este analizată situația și problemele stringente ale fiecărei industrii în parte. Scopul principal este identificarea soluțiilor optime și a căilor alternative, pentru a permite afacerilor să-și continue activitatea.

La întâlniri participă, alături de antreprenori, reprezentanți ai autorităților guvernamentale relevante, asociațiilor de business și organizațiilor internaționale care vor contribui la elaborarea unui plan comun de acțiuni pentru redresarea situației.

Primele întâlniri au fost dedicate sectorului tehnologiilor informaționale și telecomunicațiilor și sectorului business process outsourcing. Reprezentanții companiilor din aceste domenii au identificat ca fiind cel mai important pentru activitatea lor, riscul de relocare permanentă a echipelor în alte țări, din motive de siguranță.

„Industria ICT este o industrie cu un grad înalt de mobilitate, însă Moldova s-a îngrijit să aibă o ofertă foarte atractivă, comparativ cu țările din regiune, acesta fiind un avantaj pe care îl putem valorifica și în condițiile actuale. Ca urmare a unei discuții cu sectorul, Ministerul Economiei și partenerii de dezvoltare, am identificat un plan de măsuri pe care le putem implementa în perioada imediat următoare. Trei obiective pe care le vedem la moment ar fi: prevenirea relocării permanente a companiilor și talentelor pe care le avem în țară, asigurarea unei colaborări cu sectorul IT din Ucraina, valorificarea oportunităților generate de restricțiile impuse în Rusia și Belarus, companiile IT aflându-se în imposibilitate de a-și desfășura activitatea acolo sunt în căutarea unei alte țări din regiune”, a menționat Natalia Donțu, Administrator IT Park.

Atât companiile din domeniul ICT, cât și BPO, văd în situația creată în regiune nu doar riscuri, dar și oportunități.

„Dacă vorbim de oportunități cred că avem o posibilitate de majorare a capitalului uman în țară. În ultima perioadăexista o deficiență de cadre și cred că acum vom avea un influx de persoane calificate din Ucraina, dar și o parte din oamenii noștri vor reveni din Rusia”, a declarat Alexandru Rusu, CEO Viatel.

Atât guvernul, cât și partenerii de dezvoltare vin cu soluții rapide la situația creată, acțiunile fiind îndreptate atât către soluționarea problemelor cu care se confruntă afacerile, dar și către valorificarea oportunităților apărute.

„Aflând necesitatea companiilor de a realoca temporar angajații peste hotare a fost adoptată o decizie a Comisiei pentru Situații Excepționale care permite derogarea de la Codul Muncii, astfel încât angajații companiilor locale săpoată lucra de peste hotare. De asemenea, am creat condiții pentru a permite companiilor IT să angajeze specialiști din Ucraina”, a menționat Andrei Cușca.

Realitatea Live

04 Iul. 2025, 12:50
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
04 Iul. 2025, 12:50 // Actual //  Ursu Victor

Ministerul Energiei anunță deblocarea a peste 109 MW din capacitatea rețelei electrice pentru noi investiții în energie regenerabilă, după introducerea garanțiilor financiare obligatorii la eliberarea avizelor de racordare pentru centrale mai mari de 200 kW. Măsura a dus la returnarea a 30 de avize nevalorificate, eliberate anterior producătorilor care nu au mai construit parcurile promise.

Noile garanții se rambursează doar dacă proiectul intră în funcțiune la timp; altfel, suma rămâne la operatorii de sistem și se reinvestește în modernizarea rețelei. Sunt scutiți de garanție doar câștigătorii licitațiilor de energie verde și comunitățile energetice.

Perioada de tranziție a permis titularilor vechi să renunțe fără amendă până la 30 iunie 2025. În urma retragerilor, Moldelectrica a recuperat două avize însumând 64,09 MW, Premier Energy Distribution – 16 avize totalizând 36,6 MW, iar RED Nord – 12 avize de 8,55 MW.

„Vrem să sprijinim investitori serioși și să eliberăm rapid capacitate pentru proiecte verzi care chiar se construiesc”, a declarat ministrul Energiei, Dorin Junghietu. Oficialul a reamintit că, până în februarie, Moldelectrica emisese avize totalizând circa 1 500 MW, dar mai puțin de 10 % se materializează anual.

Capacitatea fotovoltaică și eoliană instalată în Moldova a urcat de opt ori în ultimii cinci ani, atingând 689 MW în mai. Ținta guvernamentală este ca energia regenerabilă să ajungă la o cotă de 30 % din consumul electric și 27 % din consumul total de energie până în 2030; anul trecut ponderea era 16,7 %, iar Ministerul estimează un salt la 27 % în 2025.

După recenta licitație de 165 MW pentru parcuri mari, autoritățile pregătesc în toamnă o nouă rundă pentru circa 173 MW eolian, inclusiv sisteme de stocare de minimum 22 MW, menită să consolideze securitatea energetică și să atragă investiții private suplimentare.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO