Primarul din Nicolaev: Războiul se va termina cu moartea lui Putin sau lovitură de stat. Rusia, maimuța cu bâta atomică

24 Mart. 2022, 11:40
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
24 Mart. 2022, 11:40 // Actual //  bani.md

Războiul nu este între Rusia și Ucraina, ci între civilizația europeană, care dorește să studieze cosmosul și medicamentele împotriva cancerului, și lumea rusă, care e obsedată de trecutul sovietic și urmărește scopul de a nimici celelalte popoare, afirmă primarul orașului Nicolaev, bombardat de săptămâni întregi de ruși.

Alexandr Senkevici nu crede într-un succes al negocierilor de pace, în condițiile în care Vladimir Putin „nu are niciun interes să cedeze și el va merge până la capăt”. „Acest război se va termina fie cu moartea lui Putin, fie cu o lovitură de stat la Moscova, când populația Rusiei va înțelege că, de fapt, nu este vorba de o „operațiune specială”, ci de un genocid asupra poporului ucrainean”, a argumentat el, citat de g4media.ro, avertizând că „Putin nu se va opri în Ucraina, ci va merge mai departe, în Polonia”.

Astăzi, Rusia seamănă cu o maimuță cu o bâtă atomică, care caută să demonstreze lumii cum ar trebui să trăiască. Putin e un stalinist tipic și pentru el nu contează ce pierderi va suporta. Pentru el e important să câștige cu orice preț”, a continuat el.

Primarul a arătat că, deși în Nicolaev se vorbește preponderent limba rusă, „după ce primele bombe rusești au început să cadă peste casele noastre și să ne ucidă, au dispărut și iluziile privind prietenia cu Rusia”.

Întrebat ce părere are despre oamenii care susțin acțiunile Rusiei, inclusiv în Republica Moldova, Alexandr Senkevici a notat că „există oameni care uneori uimesc prin încăpățânarea și prostia lor”.

Dacă cineva nu crede că Rusia distruge poporul ucrainean, eu l-aș invita în orașul meu și i-aș arăta rezultatele bombardamentului trupelor fasciste, l-aș duce și la Mariupol să vadă cum tancurile rusești împușcă în blocurile unde trăiesc oameni ca și el. Numai atunci va înțelege și el că fasciștii din al Doilea Război Mondial sunt niște copii în comparație cu armata lui Putin de astăzi”, a subliniat el.

Ziaristul moldovean a notat că, atunci când l-a sunat pe Alexandr Senkevici, prezentându-se în limba rusă, acesta a răspuns în română: „Bună ziua”.

Primarul a explicat că știe doar câteva cuvinte românești. Senkevici a afirmat că este născut în Ucraina, dar tatăl său este pe jumătate rus, pe jumătate bulgar, iar maică-sa, poloneză, a trăit odinioară în satul Olișcani, raionul Rezina.

Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește contul nostru de INSTAGRAM!

Realitatea Live

22 Nov. 2024, 12:32
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
22 Nov. 2024, 12:32 // Actual //  Ursu Victor

Deși sistemul bancar din Republica Moldova oferă dobânzi competitive, 90% din creditele noi accesate de agenții economici sunt destinate să acopere datoriile anterioare, iar doar 10% reprezintă finanțări noi. Mai mult, valoarea acestora este semnificativ mai mică decât depozitele bancare ale acestora, ceea ce indică o problemă economică profundă.

În cadrul emisiunii „Analize economice cu Veaceslav Ioniță”, expertul în politici economice a explicat că agenții economici au mai multe depozite decât credite, ceea ce este un semnal îngrijorător pentru economia țării. „Acest fenomen nu a mai fost înregistrat vreodată și reflectă o temere profundă a mediului de afaceri față de investiții”, a declarat Ioniță.

Analizând evoluția creditelor accesate, expertul a menționat că, deși volumul acestora a crescut semnificativ în ultimii ani, creditarea reală a fost extrem de scăzută. Astfel, din 2020 până în prezent, agenții economici au luat credite noi de 157,5 miliarde de lei, dar au întors datoriile vechi în valoare de 141,3 miliarde de lei, ceea ce face ca creditarea reală să fie de doar 16,2 miliarde de lei.

În ceea ce privește creditarea netă, Ioniță a subliniat faptul că în 2024, în primele trei trimestre, agenții economici au efectuat depozite bancare de 2,8 miliarde de lei, ceea ce a făcut ca creditarea netă să devină negativă, adică agenții economici au depozitat mai mulți bani în bănci decât au luat sub formă de credite.

„Această tendință de creditare netă negativă a persistat în 12 trimestre consecutive din 2020 până în prezent, ceea ce reflectă o fragilitate a mediului de afaceri și o lipsă de încredere în economia locală”, a adăugat expertul.

Veaceslav Ioniță a subliniat că acest fenomen este un semn clar al unei economii vulnerabile, în care agenții economici nu sunt dispuși să facă investiții, iar acest lucru se reflectă în creditarea netă scăzută și volumul în creștere al depozitelor bancare. În acest context, Ioniță a avansat prognoza că este nevoie de cel puțin zece ani pentru ca economia Moldovei să se restabilească la nivelul înregistrat înainte de criza bancară din 2014.

„În ciuda creșterii creditării, situația nu va începe să se îmbunătățească semnificativ până când creditarea netă nu va deveni pozitivă, ceea ce poate să se întâmple abia în 2025, dar cu o tendință clară de însănătoșire a economiei”, a concluzionat Ioniță.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău