Guvernatorul Băncii Naționale a Moldovei, Octavian Armașu, a avut o întrevedere cu ambasadorul SUA în Republica Moldova

30 Mart. 2022, 09:23
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  MD Bani
30 Mart. 2022, 09:23 // Bănci şi Finanţe //  MD Bani

Întrevederea guvernatorului Băncii Naționale a Moldovei, Octavian Armașu, cu Excelența Sa Kent D. Logsdon, care și-a început recent mandatul de ambasador al SUA în Republica Moldova, s-a axat pe evoluțiile macroeconomice interne și externe, în contextul noii realități din regiune conturată de evenimentele din Ucraina și modalitatea în care sectorul financiar a reacționat referitor la fluxul sporit de refugiați.

Șeful băncii centrale a spus că autoritățile din țara noastră au fost determinate să ia măsuri prompte în confruntarea cu noua criză, iar Banca Națională, în calitate de autoritate monetară și de supraveghere, să-și accentueze eforturile de menținere a  stabilității financiare. Astfel, BNM a întreprins măsurile necesare de politică monetară, care să atenueze, pe cât e posibil, procesul inflaționist din țara noastră.

Discuțiile au vizat, la fel, însemnătatea reformelor desfășurate în ultimii ani în sectorul bancar din Republica Moldova – o condiție importantă, mai ales în situația de incertitudine existentă, pentru ca băncile să rămână puternice și stabile. În context, s-a menționat că acesta a intrat într-o condiție sănătoasă, existând rezerve suficiente pentru a face față crizei curente.

De asemenea, s-a discutat despre Programul Fondului Monetar Internațional și realizarea angajamentelor de către BNM și autoritățile din Republica Moldova conform obiectivelor stabilite.

Ambasadorul Kent D. Logsdon a exprimat deschiderea Guvernului SUA și Ambasadei SUA de a sprijini reformele în Republica Moldova, inclusiv ale BNM în special în consolidarea sectorului bancar, prin acordarea asistenței financiare și tehnice. Oficialul și-a exprimat încrederea că relațiile de colaborare bilaterale dintre țările noastre vor aduce perspective benefice  în continuare și a evidențiat rolul Băncii Naționale ca autoritate monetară și de supraveghere independentă, prin contribuția  la realizarea stabilității financiare.

Kent D. Logsdon a subliniat importanța parteneriatului de 30 de ani dintre SUA și Republica Moldova, reiterând deschiderea Statelor Unite ale Americii de a fi alături de cetățenii noștri, așa cum a făcut-o timp de atâția ani în diferite domenii prioritare pentru Republica Moldova.

Realitatea Live

03 Iul. 2025, 16:06
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
03 Iul. 2025, 16:06 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Întreprinderile mici și mijlocii din Republica Moldova care vor să intre în lanțurile valorice internaționale pot accesa acum expertiză internațională printr-un nou apel lansat de Organizația pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului (ODA), în parteneriat cu Unitatea de Implementare a Proiectului Băncii Mondiale de Ameliorare a Competitivității.

Programul de dezvoltare a furnizorilor locali oferă sprijin tehnic și consultanță de nivel internațional pentru companiile cu potențial de export din domenii prioritare precum industria agroalimentară, prelucrarea metalelor, piese auto, echipamente industriale și electronică. Primele 20 de aplicații vor fi evaluate cu prioritate.

Firmele eligibile trebuie să aibă o cifră de afaceri de minimum 5 milioane de lei, cel puțin cinci angajați și să demonstreze o activitate sustenabilă prin date financiare recente.

Fiecare companie selectată va beneficia de un audit complet al afacerii, realizat de experți internaționali. Aceștia vor analiza procesele operaționale, situația financiară și poziționarea pe piață. În urma evaluării, va fi elaborat un plan personalizat de dezvoltare, axat pe modernizarea producției, creșterea calității și capacitatea de export.

Programul include și sesiuni de formare în grup privind eficiența energetică, certificări internaționale, tehnologii moderne, precum și acces la rețele de cumpărători internaționali.

Inițiativa urmărește nu doar sprijinirea companiilor selectate, ci și consolidarea expertizei locale, prin transfer de know-how și bune practici.

Înscrierea se face online, iar selecția are loc pe măsură ce aplicațiile sunt recepționate. Grila de evaluare include criterii de eligibilitate tehnice și financiare, dar și potențialul de export al fiecărei afaceri.

Programul este implementat cu suportul Grupului Băncii Mondiale și al Guvernului Republicii Moldova.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO