Securitatea aprovizionării cu gaze a Republicii Moldova e asigurată, însă problema e prețul metanului la nivel internațional, a comentat prim-ministra Natalia Gavrilița recenta aderare a Chișinăului la Platforma de achiziţii comune a UE.
Republica Moldova la moment nu se confruntă cu o insuficiență de gaze naturale. Putem importa gaze prin mai multe puncte de acces. Decizia (de aderare la Platforma de achiziţii comune a UE n.a) este importantă din punct de vedere a securității energetice, ne oferă o alternativă, însă problema cu care se confruntă Republica Moldova este prețul la gazele naturale la nivel internațional”, a declarat Gavrilița.
În data de 26 martie, Republica Moldova a aderat la Platforma de achiziţii comune a UE. Platforma urmează să faciliteze contactele cu furnizorii internaţionali pentru a diversifica sursele de aprovizionare a europenilor. Comisia Europeană a început deja negocierile cu principalele ţări producătoare (Norvegia, Qatar, Algeria) şi a anunţat vineri un acord cu Statele Unite pentru ca acestea să îşi mărească livrările de gaze naturale lichefiate către UE.
În prezent, prețul mediu de achiziție este 620 de dolari pentru Republica Moldova. Potrivit prognozelor, prețul mediu de achiziție pentru acest an va fi peste 700-730 de dolari.
Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește contul nostru de INSTAGRAM!