29 startupuri și 127 mentori: totalurile XY Partners pentru primul semestru din 2022

01 Apr. 2022, 15:56
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  MD Bani
01 Apr. 2022, 15:56 // Bani și Afaceri //  MD Bani

Primele trei luni ale lui 2022 au fost o adevărată provocare și un test de rezistență pentru o lume întreagă. Totuși, echipa XY Partners s-a concentrat pe soluții, dezvoltare continuă și rezultate.

În acest sens, XY Partners vine cu o serie de cifre de totalizare care demonstrează că sectorul antreprenorial din Moldova este în continuă creștere.

Așadar, ce am reușit să facem în perioada ianuarie – martie 2022? Le vedeți imediat mai jos!

Am lansat două programe pentru antreprenori

Începutul lunii martie a fost dat startul programelor XY Accelerator IV și XY E-Commerce Incubator în parteneriat cu Tekwill.

Programul XY Accelerator IV a fost conceput pentru cei care vor să-și lanseze sau dezvolte propriul startup tehnologic. Absolvenții primelor trei ediții de program sunt companii precum Floral Soul, Teleportravel, Kiddo, care se dezvoltă cu pași mari, și deja devin tot mai vizibili pe piețele externe.

Cel de-al doilea program, XY E-Commerce Incubator se află abia la prima ediție, însă companiile participante deja din prima săptămână muncesc în forță. Astfel, timp de trei luni de program echipele care comercializează produse fizice sau presetează diverse servicii își vor dezvolta și un brand puternic în mediul online.

326 aplicări pentru programele XY Accelerator IV și XY E-Commerce Incubator

Pentru XY Accelerator IV am înregistrat 232 aplicări, dintre care 69% femei și 31% bărbați. Majoritatea covârșitoare a celor care au decis să aplice la programul XY Accelerator IV la momentul aplicării se află încă la fază de formulare a ideii de startup. Pe locul doi se poziționează cei care au ajuns în etapa de vânzări, și cel mai mic procent îl ocupă cei care au ajuns în faza unui produs minim viabil.

Pe de altă parte, la XY E-Commerce Incubator cele 94 persoane care au aplicat vin atât din toată Moldova (Chișinău, Ialoveni, Cahul, Hâncești, Ștefan Vodă, Drochia), dar și din România și Belgia.

29 echipe participă momentan la ambele programe

Într-un final, din numărul total de aplicări și în urma a două zile de Final Interviews Day, în care au participat 38 companii, în programe au fost selectate 29 de companii, care timp de trei luni vor munci alături de mentorii programelor.

4 parteneriate încheiate

În primele luni din an ne-am focusat pe facilitarea proceselor interne ale companiilor participante la program. Astfel, ne-a reușit să stabilim parteneriate cu furnizori de instrumente digitale precum Intercom, Notion, Bubble și Adalo.

Care sunt beneficiile pentru companiile participante? Toți partenerii noștri le vor oferi discounturi majore și și utilizare gratuită pentru perioade diferite! Mai multe detalii vedeți aici – https://xy.md/ro

117 mentori și lucrul continuu asupra extinderii comunității de mentori

Momentan, pe lângă cei șapte mentori de bază din cele două programe, alți 80 mentori s-au oferit să ajute echipele la programul XY Accelerator IV și încă 30 mentori s-au implicat pentru programul XY E-Commerce Incubator.

Însă nu ne oprim aici și scopul nostru pentru următorul trimestru e să ajungem la o comunitate de mentori cu peste 200 specialiști în diferite domenii, pentru ca să putem oferi suport participanților noștri la orice nivel și legat de orice domeniu.

Ne-am mutat la birou nou!

Finalul lui Martie a venit cu și mai multe emoții extraordinare pentru noi: avem o casă nouă!

De acum încolo suntem la un nou hub minunat – FinTech Hub (aflat pe str. Banulescu-Bodoni, Chișinău 45). Vă așteptăm în vizită la noi oricând vreți să bem o cafea, să discutăm despre proiecte sau planuri de viitor!

XY Accelerator si E-commerce Incubator powered by Tekwill sunt realizate cu susținerea Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID) și a Suediei în cadrul Proiectului „Dezvoltarea Centrului de Excelență în Domeniul TIC”, cu suportul financiar al investitorilor locali și cu susținerea inițiativei Startup Moldova. Proiectul Tekwill sprijină livrarea programelor de mentorat și consultanță în cadrul acceleratoroarele, iar susținerea financiară în numerar este acordată de investitorii locali.

Realitatea Live

02 Mai 2024, 17:56
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
02 Mai 2024, 17:56 // Actual //  Lupu Eduard

Restricțiile de călătorie pentru cetățenii ruși se înmulțesc, care sunt deja lipsiți de zboruri directe către Europa și de posibilitatea de a obține o viză pentru majoritatea țărilor din spațiul Schengen, scrie The Moscow Times.

Miercuri, 1 mai, Trezoreria SUA a impus sancțiuni împotriva companiei aeriene Pobeda Airlines, cea mai mare companie aeriană low-cost din Rusia, care a transportat anul trecut 13 milioane de pasageri.

Compania, deținută 100% de Aeroflot, este inclusă în lista SDN – cea mai strictă dintre listele de sancțiuni, fiind inclusă în care înseamnă blocarea tuturor activelor și interzicerea oricăror operațiuni. Drept urmare, Pobeda poate avea probleme cu zborurile internaționale, avertizează Vasily Karpunin, șeful de analiză la Alfa Investments.

În prezent, Pobeda zboară în țările fostei URSS, precum și în Turcia și Emiratele Arabe Unite. Printre destinațiile sale se numără Abu Dhabi și Antalya, o mecca a turismului rusesc, vizitată de 3,5 milioane de ruși anul trecut.

Noul val de sancțiuni americane, care, pe lângă Pobeda, mai include aproape 300 de cetățeni și companii, va crea dificultăți rușilor „la nivel de zi cu zi”, sunt de acord analiștii MMI: a fi inclus în lista SDN „ar putea avea un impact negativ. pe traseele străine” Pobeda .

Zborurile companiei către Turcia și Emiratele Arabe Unite și țările din fosta URSS pot fi limitate – iar aceasta reprezintă aproximativ 15% din toate zborurile Pobeda, scriu analiştii Sberbank CIB. „Zborurile internaționale ale Pobeda vor înlocui probabil Aeroflot și Rossiya Airlines, iar Pobeda ar putea crește ponderea zborurilor interne ca compensație”, cred ei.

Sancțiunile împotriva Pobeda vor intra oficial în vigoare pe 30 iulie – înainte de această dată, Ministerul de Finanțe al SUA permite finalizarea tuturor operațiunilor cu transportatorul. Până acum, compania operează toate zborurile conform planificării, notează Asociația Rusă a Turoperatorilor (ATOR), citând o sursă din cercurile aviatice.

Pobeda a devenit prima companie aeriană rusă care a căzut sub sancțiunile de blocare ale SUA. De exemplu, Aeroflot se află doar pe lista de sancțiuni a Ministerului Comerțului, care îi interzice să importe direct tehnologie americană.

Încălcarea restricțiilor tehnologice a devenit baza sancțiunilor împotriva lui Pobeda, după cum reiese din explicațiile Departamentului de Stat. Potrivit datelor americane, compania a achiziționat și a transportat doar anul trecut piese de schimb pentru avioane în valoare de un milion de dolari, iar în ianuarie 2024 a participat la transportul componentelor de aeronave din India cu ajutorul Iranian Mahan Air.

La sfârșitul anului trecut, Pobeda a raportat un profit record în istoria sa de 21,3 miliarde de ruble. Compania a avut rezultate pozitive, spre deosebire de Aeroflot, care a rămas neprofitabilă pentru al cincilea an consecutiv. Anul trecut a pierdut 14 miliarde de ruble și totalul acumulat pentru 2020-2023. – peste 200 de miliarde.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău