29 startupuri și 127 mentori: totalurile XY Partners pentru primul semestru din 2022

01 Apr. 2022, 15:56
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  MD Bani
01 Apr. 2022, 15:56 // Bani și Afaceri //  MD Bani

Primele trei luni ale lui 2022 au fost o adevărată provocare și un test de rezistență pentru o lume întreagă. Totuși, echipa XY Partners s-a concentrat pe soluții, dezvoltare continuă și rezultate.

În acest sens, XY Partners vine cu o serie de cifre de totalizare care demonstrează că sectorul antreprenorial din Moldova este în continuă creștere.

Așadar, ce am reușit să facem în perioada ianuarie – martie 2022? Le vedeți imediat mai jos!

Am lansat două programe pentru antreprenori

Începutul lunii martie a fost dat startul programelor XY Accelerator IV și XY E-Commerce Incubator în parteneriat cu Tekwill.

Programul XY Accelerator IV a fost conceput pentru cei care vor să-și lanseze sau dezvolte propriul startup tehnologic. Absolvenții primelor trei ediții de program sunt companii precum Floral Soul, Teleportravel, Kiddo, care se dezvoltă cu pași mari, și deja devin tot mai vizibili pe piețele externe.

Cel de-al doilea program, XY E-Commerce Incubator se află abia la prima ediție, însă companiile participante deja din prima săptămână muncesc în forță. Astfel, timp de trei luni de program echipele care comercializează produse fizice sau presetează diverse servicii își vor dezvolta și un brand puternic în mediul online.

326 aplicări pentru programele XY Accelerator IV și XY E-Commerce Incubator

Pentru XY Accelerator IV am înregistrat 232 aplicări, dintre care 69% femei și 31% bărbați. Majoritatea covârșitoare a celor care au decis să aplice la programul XY Accelerator IV la momentul aplicării se află încă la fază de formulare a ideii de startup. Pe locul doi se poziționează cei care au ajuns în etapa de vânzări, și cel mai mic procent îl ocupă cei care au ajuns în faza unui produs minim viabil.

Pe de altă parte, la XY E-Commerce Incubator cele 94 persoane care au aplicat vin atât din toată Moldova (Chișinău, Ialoveni, Cahul, Hâncești, Ștefan Vodă, Drochia), dar și din România și Belgia.

29 echipe participă momentan la ambele programe

Într-un final, din numărul total de aplicări și în urma a două zile de Final Interviews Day, în care au participat 38 companii, în programe au fost selectate 29 de companii, care timp de trei luni vor munci alături de mentorii programelor.

4 parteneriate încheiate

În primele luni din an ne-am focusat pe facilitarea proceselor interne ale companiilor participante la program. Astfel, ne-a reușit să stabilim parteneriate cu furnizori de instrumente digitale precum Intercom, Notion, Bubble și Adalo.

Care sunt beneficiile pentru companiile participante? Toți partenerii noștri le vor oferi discounturi majore și și utilizare gratuită pentru perioade diferite! Mai multe detalii vedeți aici – https://xy.md/ro

117 mentori și lucrul continuu asupra extinderii comunității de mentori

Momentan, pe lângă cei șapte mentori de bază din cele două programe, alți 80 mentori s-au oferit să ajute echipele la programul XY Accelerator IV și încă 30 mentori s-au implicat pentru programul XY E-Commerce Incubator.

Însă nu ne oprim aici și scopul nostru pentru următorul trimestru e să ajungem la o comunitate de mentori cu peste 200 specialiști în diferite domenii, pentru ca să putem oferi suport participanților noștri la orice nivel și legat de orice domeniu.

Ne-am mutat la birou nou!

Finalul lui Martie a venit cu și mai multe emoții extraordinare pentru noi: avem o casă nouă!

De acum încolo suntem la un nou hub minunat – FinTech Hub (aflat pe str. Banulescu-Bodoni, Chișinău 45). Vă așteptăm în vizită la noi oricând vreți să bem o cafea, să discutăm despre proiecte sau planuri de viitor!

XY Accelerator si E-commerce Incubator powered by Tekwill sunt realizate cu susținerea Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID) și a Suediei în cadrul Proiectului „Dezvoltarea Centrului de Excelență în Domeniul TIC”, cu suportul financiar al investitorilor locali și cu susținerea inițiativei Startup Moldova. Proiectul Tekwill sprijină livrarea programelor de mentorat și consultanță în cadrul acceleratoroarele, iar susținerea financiară în numerar este acordată de investitorii locali.

Realitatea Live

22 Nov. 2024, 13:56
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
22 Nov. 2024, 13:56 // Actual //  Ursu Victor

Rubla s-au depreciat brusc pe piața Forex vineri, după înăsprirea sancțiunilor americane care au vizat 50 de bănci rusești, inclusiv Gazprombank, care a devenit un „hub” pentru tranzacțiile cu gaze. Potrivit datelor LSEG, cursul dolarului a crescut aproape cu 3 ruble în doar câteva ore, atingând valoarea de 103,74 ruble, cel mai înalt nivel din martie 2022. Euro a depășit pentru prima dată 108 ruble în ultimele șase săptămâni, aproape atingând recordul anual.

Cursul yuanului pe Bursa din Moscova, unde tranzacțiile cu valute internaționale au fost oprite din cauza sancțiunilor, s-a apropiat de pragul de 14 ruble, un nivel nevăzut din octombrie anul trecut. La ora 13:45 MSK, moneda chineză era cotată la 13,99 ruble, cel mai mare nivel în ultimul an.

Noile sancțiuni impuse de Ministerul american de Finanțe sunt considerate cele mai semnificative de la primăvara anului 2022, când Sberbank și VTB au fost excluse din sistemul financiar global, a declarat expertul în domeniul sancțiunilor, George Voloshin.

Gazprombank, a treia bancă de stat după volmul activelor, fusese unul dintre ultimele „poduri financiare” între Rusia și restul lumii, menținând accesul la SWIFT și efectuând tranzacții în euro. Cu toate acestea, potrivit analiștilor de la banca de investiții „Sinara”, „plățile UE pentru resursele energetice prin Gazprombank vor deveni, cel mai probabil, imposibile” până la sfârșitul anului 2024, când va expira licența temporară a Ministerului de Finanțe al SUA. Rezervele de valută ale companiilor rusești, care au fost depozitate în afacere în loc să fie transferate pe conturile rusești, ar putea fi și ele afectate, potrivit „Digital Broker”, existând riscul să fie influențate zeci de miliarde de dolari din veniturile din valută ale afacerilor stocate în străinătate.

Noile sancțiuni ar putea provoca din nou probleme cu lichiditatea valutară, avertizează profesorul Evgheni Kogan de la Școala Superioară de Economie (VȘE). „Dacă rundele anterioare de sancțiuni au vizat plățile pentru importuri, acum Ministerul de Finanțe al SUA și-a îndreptat atenția asupra exporturilor rusești, și, o dată cu acestea, asupra fluxului de valută în țară.” Pachetul de sancțiuni include, de asemenea, un avertisment pentru băncile străine care lucrează cu „alternativa SWIFT” a Rusiei — Sistemul de Mesaje Financiare al Băncii Rusiei (SPFS). Aceasta înseamnă că „interacțiunile financiare cu contrapartidele ruse vor deveni mai complicate”, susțin analiștii de la Alfa Bank.

„Veniturile din exporturi ar putea scădea temporar, ceea ce face ca rubla să se deprecieze probabil în următoarele luni”, preconizează Kogan, având în vedere că dolarul ar putea ajunge la 105 ruble, iar yuanul ar putea atinge 15 ruble.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală