Piaţa bombelor nucleare ar putea creşte cu 73% până în 2030. Războiul dintre Rusia şi Ucraina stimulează cheltuielile

04 Apr. 2022, 17:34
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
04 Apr. 2022, 17:34 // Actual //  bani.md

Piaţa mondială a rachetelor şi bombelor nucleare ar trebui să depăşească 126 de miliarde de dolari în zece ani, în creştere cu aproape 73% faţă de nivelul din 2020, potrivit unui raport publicat luni de Allied Market Research, în condiţiile în care agresiunea Rusiei în Ucraina stimulează cheltuielile militare.

Valoarea pieţei ar urma să înregistreze un salt de 72,6% faţă de estimarea firmei de cercetare cu sediul în Portland, de aproape 73 de miliarde de dolari în 2020, când întârzierile COVID-19 şi realocarea fondurilor pentru a sprijini criza din domeniul sănătăţii au „afectat grav” sectorul apărării, notează Reuters.

O creştere a conflictelor geopolitice şi bugete militare mai mari ar împinge probabil această cifră în sus cu o rată anuală compusă de 5,4% până în 2030, potrivit raportului.

Preşedintele SUA, Joe Biden, a solicitat săptămâna trecută un buget record pentru apărarea naţională pe timp de pace, care ar urma să acorde prioritate modernizării „triadei” nucleare formate din submarine cu rachete balistice, bombardiere şi rachete terestre.

Raportul a prezis că cererea de focoase nucleare de mici dimensiuni, care pot fi lansate cu uşurinţă prin intermediul avioanelor şi al rachetelor terestre, va alimenta o creştere mai rapidă în aceste segmente, deşi rachetele balistice lansate de pe submarine (SLBM) reprezentau un sfert din piaţă în 2020.

În timp ce America de Nord a dominat mai mult de jumătate din piaţa mondială în 2020, raportul a prezis că cea mai rapidă creştere va veni din regiunea Asia-Pacific, pe fondul iniţiativelor Indiei, Pakistanului şi Chinei de a-şi consolida arsenalele nucleare.

Marea Britanie, China, Franţa, Rusia şi Statele Unite au emis la începutul anului o declaraţie comună în care au afirmat că nu pot exista câştigători într-un război nuclear şi că acesta trebuie evitat.

Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește contul nostru de INSTAGRAM!

Realitatea Live

03 Apr. 2025, 16:17
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
03 Apr. 2025, 16:17 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Ministra Finanțelor, Victoria Belous, a declarat că Bugetul  PLUS+, în valoare de 8 miliarde de lei, reprezintă un efort substanțial de susținere a măsurilor economice și sociale asumate de Guvern, dar vine cu un preț: creșterea deficitului bugetar estimat la 5,1% din PIB.

„Această rectificare influențează veniturile, cheltuielile și, evident, deficitul. Sunt ajustări atât în bugetul de stat, cât și în bugetul asigurărilor sociale. În acest proiect deja sunt reflectate granturile din partea Uniunii Europene și alte surse externe, precum și domeniile în care vor fi investiți acești bani”, a precizat ministra.

Potrivit ministrei, după rectificare veniturile bugetare ajustate vor fi de 75 miliarde lei și cheltuieli totale de93 miliarde lei. Deficitul bugetar estimat va fi de până la 5,1% din PIB, în condițiile unei implementări complete a tuturor programelor.

Ministra Belous a subliniat că transparența bugetară este asigurată, iar datele privind evoluția deficitului și execuția bugetului sunt publice și disponibile trimestrial pe site-ul Ministerului Finanțelor.

„Dacă până acum invocam lipsa banilor ca obstacol pentru reforme, acum nu mai avem această scuză. Avem suficiente resurse și lichiditate. Este momentul să livrăm rezultate și să onorăm angajamentele asumate”, a declarat Belous.

Ministra a adresat un apel direct agenților economici, încurajându-i să aplice la programele de susținere lansate prin Bugetul PLUS+.

„Invit toți agenții economici să aplice la aceste măsuri. Ministerul Finanțelor își va onora obligațiile. Scopul nostru este să implementăm reformele până la capăt”.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 

 

 
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ