Google Maps vs Apple Maps: Ce aplicație de navigare să alegi

06 Apr. 2021, 08:00
 // Categoria: Au Bani // Autor:  MD Bani
06 Apr. 2021, 08:00 // Au Bani //  MD Bani

Timp de aproape un deceniu, între Google și Apple se dă o bătălie pentru a fi aleasă cea mai bună aplicație de navigare. Google susține că peste un miliard de oameni folosesc Google Maps în fiecare lună, în timp ce Apple a spus că Apple Maps a ajuns la sute de milioane de oameni din 200 de țări. Totuși, pentru a fi cel mai bun, nu contează câți utilizatori ai, dar ce servicii oferi. Pentru a stabili care este mai potrivit a foat analizată disponibilitatea, interfața, designul, navigarea, traficul, street wiev, transport public și confidențialitate.

Disponibilitate

Apple Maps poate fi folosit doar pe produsele companiei, ceea ce înseamnă că doar posesorii unui dispozitiv fabricat de Apple pot accesa.

Google Maps, dimpotrivă, poate fi folosit pe aproape orice dispozitiv. Android, Windows, iPhone, Mac, chiar și CarPlay-ul Apple. Conectarea cu contul tău Google îți sincronizează automat toate datele, inclusiv istoricul călătoriilor și locațiile preferate.

În timp ce Apple are o mulțime de dispozitive, care au toate hărți Apple disponibile, nu este suficient pentru a depăși disponibilitatea aproape universală a Google.

 Interfață

După câțiva ani de schimbări, Apple Maps și Google Maps oferă ambele o interfață foarte concentrată, ușor de utilizat. Cu toate acestea informațiile sunt prezentate destul de diferit.

Apple Maps are o interfață care păstrează aproape totul într-un singur loc, pentru ușurință în utilizare. Istoricul căutărilor recente, locațiile salvate și informații despre companii și locuri pot fi găsite când extinzi bara de căutare, scrie Play Tech.

Astfel, bara de căutare rămâne acolo unde este până când dai click pe un loc și, dacă vrei să scapi de el, nu trebuie decât să atingi butonul X din colț.

Google, însă, are butoane și bare de instrumente peste tot. În partea de sus a ecranului telefonului se află bara de căutare, care găzduiește, de asemenea, informații despre cont și se află deasupra butoanelor dedicate pentru a găsi facilități locale. Dacă vreodată ai nevoie să găsești rapid un restaurant sau o benzinărie, probabil că este foarte util.

De asemenea, în partea de jos a ecranului este un meniu care îți oferă acces la funcțiile Explore și Commute, locații salvate, știri locale și opțiunea de a contribui la baza de date de cartografiere Google. Toate aceste lucruri vor dispărea dacă atingi mijlocul ecranului.

 Designul hărții

La fel ca interfața sa, Apple Maps a optat pentru o abordare mai minimalistă a designului său de hărți. Deși are la dispoziție o mulțime de informații, Apple Maps nu-ți arată prea mult decât dacă dai zoom până la capăt. În mod similar, Google îți arată mai multe informații când mărești mai mult, dar începe să afișeze aceste informații mult mai devreme decât Apple Maps.

Așadar, ambele arată întotdeauna elementele esențiale, indiferent de modul în care vizualizezi harta. Drumuri, locații, repere, totul este acolo. Singura diferență reală este cât de multe informații extra sunt afișate, inclusiv companii, nume de drumuri mai mici și așa mai departe. De asemenea, ambele utilizează un mod întunecat care îți facilitează șofatul noaptea.

Ambele aplicații au informațiile de care ai nevoie, dar abordarea “less is more” a Apple Maps o face mult mai facilă. Informațiile în exces de pe Google Maps pot distrage atenția uneori și acesta este ultimul lucru de care ai nevoie la volan.

Navigare

În această privință există puține diferențe. Ambele servicii îți urmăresc progresul pe măsură ce călătorești, inclusiv timpul de călătorie și distanța de călătorie, ETA-ul actual și cele mai relevante instrucțiuni din acel moment.

Ambele servicii îți pot spune cum sunt condițiile actuale pe ruta ta, inclusiv traficul, închiderea drumurilor etc. Ambele aplicații vor sugera, de asemenea, rute alternative dacă cea pe care te afli, deși niciuna dintre ele nu este la fel de precisă precum Waze, deținută de Google.

În ceea ce privește navigarea, diferențele dintre Google Maps și Apple Maps depind de orice rută între două puncte. Este puțin ciudat faptul că ambele aplicații oferă rute principale care sunt similare, dar alternativele sunt atât de  diferite.

Indiferent de alternativa pe care o alegi, poți fi sigur că ruta optimă te va duce la destinație în aproximativ aceeași perioadă de timp.

Cu toate acestea, Google Maps are avantajul de a-ți permite să adaugi mai multe opriri la ruta ta, din timp. Hărțile Apple îți permit să adaugi opriri la jumătatea drumului. Așadar, Google câștigă acest punct datorită confortului suplimentar al planificării călătoriei.

 Confidențialitate

În ceea ce privește confidențialitatea poți alege Apple Maps, întrucât salvează mai puține date.

Cu toate că Google Maps, are un regim incognito la fel ca și Chrome, oricum, toate datele trec mai întâi prin serverele Google.

Concluzii

În urma analizelor, s-a demosntrat că performanțele de navigare Google Maps și Apple Maps au fost practic identice, ceea ce înseamnă că poți alege oricare dintre ele.  Deja tu decizi ce alegi.

Totuși, dacă ții la confidențialitatea datelor, poți opta pentru Apple Maps.

Realitatea Live

22 Nov. 2024, 13:56
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
22 Nov. 2024, 13:56 // Actual //  Ursu Victor

Rubla s-au depreciat brusc pe piața Forex vineri, după înăsprirea sancțiunilor americane care au vizat 50 de bănci rusești, inclusiv Gazprombank, care a devenit un „hub” pentru tranzacțiile cu gaze. Potrivit datelor LSEG, cursul dolarului a crescut aproape cu 3 ruble în doar câteva ore, atingând valoarea de 103,74 ruble, cel mai înalt nivel din martie 2022. Euro a depășit pentru prima dată 108 ruble în ultimele șase săptămâni, aproape atingând recordul anual.

Cursul yuanului pe Bursa din Moscova, unde tranzacțiile cu valute internaționale au fost oprite din cauza sancțiunilor, s-a apropiat de pragul de 14 ruble, un nivel nevăzut din octombrie anul trecut. La ora 13:45 MSK, moneda chineză era cotată la 13,99 ruble, cel mai mare nivel în ultimul an.

Noile sancțiuni impuse de Ministerul american de Finanțe sunt considerate cele mai semnificative de la primăvara anului 2022, când Sberbank și VTB au fost excluse din sistemul financiar global, a declarat expertul în domeniul sancțiunilor, George Voloshin.

Gazprombank, a treia bancă de stat după volmul activelor, fusese unul dintre ultimele „poduri financiare” între Rusia și restul lumii, menținând accesul la SWIFT și efectuând tranzacții în euro. Cu toate acestea, potrivit analiștilor de la banca de investiții „Sinara”, „plățile UE pentru resursele energetice prin Gazprombank vor deveni, cel mai probabil, imposibile” până la sfârșitul anului 2024, când va expira licența temporară a Ministerului de Finanțe al SUA. Rezervele de valută ale companiilor rusești, care au fost depozitate în afacere în loc să fie transferate pe conturile rusești, ar putea fi și ele afectate, potrivit „Digital Broker”, existând riscul să fie influențate zeci de miliarde de dolari din veniturile din valută ale afacerilor stocate în străinătate.

Noile sancțiuni ar putea provoca din nou probleme cu lichiditatea valutară, avertizează profesorul Evgheni Kogan de la Școala Superioară de Economie (VȘE). „Dacă rundele anterioare de sancțiuni au vizat plățile pentru importuri, acum Ministerul de Finanțe al SUA și-a îndreptat atenția asupra exporturilor rusești, și, o dată cu acestea, asupra fluxului de valută în țară.” Pachetul de sancțiuni include, de asemenea, un avertisment pentru băncile străine care lucrează cu „alternativa SWIFT” a Rusiei — Sistemul de Mesaje Financiare al Băncii Rusiei (SPFS). Aceasta înseamnă că „interacțiunile financiare cu contrapartidele ruse vor deveni mai complicate”, susțin analiștii de la Alfa Bank.

„Veniturile din exporturi ar putea scădea temporar, ceea ce face ca rubla să se deprecieze probabil în următoarele luni”, preconizează Kogan, având în vedere că dolarul ar putea ajunge la 105 ruble, iar yuanul ar putea atinge 15 ruble.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală