INFOGRAFIC. Decesele – cu 25% mai multe decât nașterile. Divorțurile – în jumătate cât căsătoriile

06 Apr. 2021, 09:40
 // Categoria: Actual // Autor:  Otilia Cotruța
06 Apr. 2021, 09:40 // Actual //  Otilia Cotruța

Familiile din Republica Moldova sunt tot mai mici și mai puține. Numărul deceselor îl depășește cu mult pe cel al nașterilor, iar valoarea divorțurilor înregistrate în țara noastră timp de un an este egal cu jumătate din numărul căsătoriilor.

Numărul deceselor depășește tot mai mult numărul nașterilor înregistrate în Republica Moldova. Situația din anul 2020 este și mai alarmantă. Asta arată datele publicate de Agenția Servicii Publice. Pe parcursul anului trecut, numărul deceselor a ajuns la 40 de mii 466, în timp ce numărul nașterilor a fost de doar 29 de mii 314.

În dinamică,numărul deceselor a fost în creștere cu zece la sută față de cel înregistrat în 2019 și aproape cu 9% mai mare decât cel înregistrat în 2018.

Între timp, numărul nașterilor înregistrate în 2020 a fost în scădere cu 2% față de cel din 2019 și cu 11% mai mic decât cel înregistrat în 2018.

Totodată, datele oferite de Agenția Servicii Publice, relevă faptul că jumătate dintre familiile din Republica Moldova se destramă. Numărul divorțurilor înregistrate pe parcursul unui an este aproape de 50 la sută din numărul căsătoriilor.

Această tendință se păstrează cel puțin din anul 2018.

Realitatea Live22 Iun. 2021, 10:01
 // Categoria: Au Bani // Autor:  Dumitrita Culiuc
22 Iun. 2021, 10:01 // Au Bani //  Dumitrita Culiuc

De la fundul oceanelor până la cerul de deasupra noastră, evoluția naturală ne-a umplut planeta cu o gamă vastă și diversă de forme de viață, cu aproximativ 8 milioane de specii adaptate la împrejurimile lor într-o multitudine de moduri. Cu toate acestea, la 100 de ani după ce Karel Čapek a inventat termenul de robot, abilitățile funcționale ale multor specii depășesc încă capacitățile ingineriei umane actuale, care încă nu a dezvoltat în mod convingător metode de producere a roboților care demonstrează inteligență la nivel uman, se mișcă și operează fără probleme în medii provocatoare și sunt capabili de auto-reproducere robustă.

Ar putea roboții să se reproducă vreodată?

Aceasta, fără îndoială, formează un pilon al „vieții”, împărtășit de toate organismele naturale. O echipă de cercetători din Marea Britanie și Olanda au demonstrat recent o tehnologie complet automatizată pentru a permite roboților fizici să se reproducă în mod repetat, evoluând în timp codul lor genetic artificial pentru a se adapta mai bine mediului lor. Probabil, acest lucru echivalează cu o evoluție artificială. Roboții copii sunt creați prin amestecarea „ADN-ului” digital de la doi roboți părinți pe un computer, scrie The Guardian.

Noul design este trimis mai întâi către o imprimantă 3D care fabrică corpul robotului, apoi un braț robot atașează un „creier” încărcat cu software de control moștenit de la părinți, împreună cu orice componente noi, cum ar fi senzori, roți sau articulații, selectat de acest proces „evolutiv”. O replică digitală a fiecărui robot nou este, de asemenea, creată într-o simulare pe computer. Acest lucru permite un nou tip de evoluție: noile generații pot fi produse dintr-o uniune a celor mai reușite trăsături de la o „mamă” virtuală și un „tată” fizic, combinând beneficiile unei evoluții simulate rapide, dar potențial nerealiste, cu evaluarea mai precisă a roboților într-un mediu fizic real. Prin urmare, noii roboți moștenesc trăsături care reprezintă cel mai bun dintre ambele tipuri de evoluție.

În timp ce această tehnologie poate funcționa fără un om în buclă, ea permite, de asemenea, colaborarea cu un „crescător” uman: la fel cum oamenii au crescut selectiv culturi de la începutul agriculturii, crescătorul robotului ar putea influența selecția roboților cu trăsături speciale. S-ar putea chiar crea ferme de reproducere, producând roboți adaptați la condiții specifice și cerințele utilizatorilor. Acestea ar putea fi crescute pentru calități precum durata de viață a bateriei sau amprenta de carbon, la fel cum creștem plante pentru rezistență la secetă sau gust.

Ideea evoluției digitale – imitarea evoluției biologice în software pentru a genera succesiv soluții din ce în ce mai bune la o problemă în timp – nu este nouă. Acesta poate fi urmărit în anii 1960, când inginerii din Germania au programat un computer pentru a evolua designul optim al unei plăci îmbinate supuse fluxului de aer turbulent. De atunci, „algoritmii evolutivi” care funcționează în interiorul unui computer au fost folosiți pentru a proiecta totul, de la tabele la palele turbinei, spunând pur și simplu procesului evolutiv ce metrică ar trebui să caute să optimizeze (de exemplu, puterea generată de paleta turbinei). În 2006, NASA a trimis un satelit în spațiu cu o antenă de comunicație proiectată de evoluția artificială.