În 2021, BERD a înregistrat cel mai mare profit din istorie. Ce portofoliu de credite avea în Rusia, Belarus și Ucraina

07 Apr. 2022, 15:52
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  MD Bani
07 Apr. 2022, 15:52 // Bănci şi Finanţe //  MD Bani

În 2021, Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) a înregistrat cel mai mare profit din istoria sa, transmite Reuters. Cu toate acestea, instituția avertizează că războiul din Ucraina va avea un impact semnificativ asupra finanţelor sale în acest an.

Potrivit informațiilor, în 2021. profitul său a urcat la 2,5 miliarde de euro, depăşind precedentul record istoric stabilit în 2006.

Conducerea BERD a atribuit aceste rezultate excelente investiţiilor sale în acţiuni, în special în sectorul de tehnologie, precum şi reducerii creditelor neperformante, pe măsură ce economiile în care investeşte şi-au revenit după pandemia de coronavirus. Potrivit BERD, investiţiile sale în equity au înregistrat anul trecut un câştig de aproximativ 30% (1,7 miliarde de euro).

Cu toate acestea, BERD avertizează că războiul din Ucraina va avea un impact semnificativ asupra finanţelor sale în acest an, în condiţiile în care banca a decis să acorde Ucrainei un pachet de sprijin în valoare de două miliarde de euro, De asemenea, conomistul şef de la BERD a avertizat recent că economia ucraineană ar putea să înregistreze o contracţie economică de 20% fără o încetare rapidă a focului.

„Este posibil ca războiul din Ucraina să aibă un impact semnificativ asupra performanţelor financiare din 2022. BERD are un portofoliu mare de investiţii şi pachete de acţiuni în Ucraina precum şi portofolii în Belarus şi Rusia”, a informat BERD într-un comunicat de presă.

Instituţia financiară a dezvăluit că la finele lui 2021 avea un portofoliu de credite de 2,1 miliarde de euro în Ucraina, de 200 milioane de euro în Rusia şi de 500 milioane de euro în Belarus, plus o expunere pe equity de 300 milioane de euro, 1,2 miliarde euro respectiv 100 milioane de euro în cele trei ţări.

BERD nu a mai investit noi fonduri în Rusia după anexarea de către Moscova a Peninsulei Crimeea, în 2014. De asemenea, BERD a introdus un moratoriu cu privire la noi investiţii în Belarus după alegerile controversate din 2020.

Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) a fost înfiinţată în 1991 pentru a investi în fostele state din blocul comunist şi a le ajuta să facă tranziţia la economia de piaţă. În ultimii ani, BERD a început să-şi reorienteze atenţia dinspre fostul bloc sovietic spre Africa de Nord şi Orientul Mijociu.

Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește contul nostru de INSTAGRAM!

Realitatea Live

22 Iul. 2025, 16:36
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  Ursu Victor
22 Iul. 2025, 16:36 // Bănci şi Finanţe //  Ursu Victor

Parlamentul Republicii Moldova a adoptat un nou cadru legislativ menit să protejeze investitorii de retail de riscurile asociate instrumentelor financiare speculative. Modificările aduse legii privind piața de capital prevăd interzicerea opțiunilor binare și impun restricții stricte asupra contractelor pentru diferențe (CFD), cu efect de levier.

Noile reglementări vizează în special interzicerea promovării și vânzării agresive a acestor produse către persoane fizice care nu sunt investitori profesioniști. Astfel, devin ilegale: publicitatea înșelătoare și promisiunile de câștiguri rapide, utilizarea bonusurilor condiționate, atragerea de clienți prin call-centere, social media, radio și TV și modelele de business în care furnizorii câștigă din pierderile clienților.

Opțiunile binare – comparate de autorități cu pariurile – sunt complet interzise, iar în cazul CFD-urilor este limitată promovarea produselor care implică efect de levier ridicat, adesea prezentate drept oportunități rapide de îmbogățire.

Comisia Națională a Pieței Financiare (CNPF) are acum competența de a bloca publicitatea înșelătoare și de a emite alerte publice, iar încălcarea noilor prevederi constituie infracțiune penală.

Măsurile nu afectează accesul investitorilor la instrumente derivate tranzacționate pe piețe reglementate sau platforme MTF, însă CNPF avertizează populația să verifice dacă furnizorii sunt autorizați, fie de CNPF, fie de autorități internaționale, înainte de a investi.

Republica Moldova se aliniază astfel practicii europene de protecție a investitorilor individuali, punând capăt promovării agresive a produselor speculative care au generat pierderi masive pentru mii de persoane.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | 31 DE SPORTIVI MOLDOVENI LA JOCURILE MONDIALE UNIVERSITARE DE VARĂ 2025
NO COMMENT | 31 DE SPORTIVI MOLDOVENI LA JOCURILE MONDIALE UNIVERSITARE DE VARĂ 2025
NO COMMENT | PREȘEDINTA MAIA SANDU, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA VARȘOVIA
NO COMMENT | PREȘEDINTA MAIA SANDU, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA VARȘOVIA
NO COMMENT | CEREMONIA DE ABSOLVIRE A PROMOȚIEI 2025 A ACADEMIEI „ȘTEFAN CEL MARE”
NO COMMENT | CEREMONIA DE ABSOLVIRE A PROMOȚIEI 2025 A ACADEMIEI „ȘTEFAN CEL MARE”
NO COMMENT | PRIMUL SUMMIT MOLDOVA-UNIUNEA EUROPEANĂ, ÎN IMAGINI ŞI DECLARAŢII
NO COMMENT | PRIMUL SUMMIT MOLDOVA-UNIUNEA EUROPEANĂ, ÎN IMAGINI ŞI DECLARAŢII
NO COMMENT | DIPLOME DE LICENŢĂ ȘI MASTER PENTRU 508 ABSOLVENŢI AI FACULTĂŢII DE DREPT
NO COMMENT | DIPLOME DE LICENŢĂ ȘI MASTER PENTRU 508 ABSOLVENŢI AI FACULTĂŢII DE DREPT
NO COMMENT | 35 DE ANI DE LA PROCLAMAREA SUVERANITĂȚII REPUBLICII MOLDOVA
NO COMMENT | 35 DE ANI DE LA PROCLAMAREA SUVERANITĂȚII REPUBLICII MOLDOVA