Rusia ameninţă cu acţiuni în justiţie dacă va fi forţată să intre în incapacitate de plată

11 Apr. 2022, 08:02
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
11 Apr. 2022, 08:02 // Actual //  bani.md

Rusia ameninţă cu acţiuni în justiţie dacă Occidentul va încerca să o forţeze să intre în incapacitate de plată, a declarat luni ministrul de finanţe Anton Siluanov pentru ziarul pro-Kremlin Izvestia, ascuţind tonul Moscovei în lupta sa financiară cu Occidentul, scrie Reuters.

„Bineînţeles că vom da în judecată, pentru că am luat toate măsurile necesare pentru a ne asigura că investitorii îşi primesc plăţile”, a declarat Siluanov într-un interviu acordat ziarului.

„Vom prezenta în instanţă documentele care confirmă eforturile noastre de a plăti atât în valută, cât şi în ruble. Nu va fi un proces uşor. Va trebui să ne dovedim foarte activ cazul, în ciuda tuturor dificultăţilor.”

Siluanov nu a detaliat opţiunile legale ale Rusiei.

Rusia se confruntă cu prima sa incapacitate de plată externă suverană din mai bine de un secol, după ce la începutul acestei săptămâni a făcut aranjamente pentru a efectua o rambursare a unei obligaţiuni internaţionale în ruble, chiar dacă plata era scadentă în dolari americani.

Săptămâna trecută, Siluanov a declarat că Rusia va face tot posibilul pentru a se asigura că îşi plăteşte creditorii. „Rusia a încercat cu bună credinţă să plătească creditorii externi”, a declarat luni Siluanov. „Cu toate acestea, politica deliberată a ţărilor occidentale este de a crea în mod artificial, prin toate mijloacele, o incapacitate de plată”.

Siluanov a declarat că datoria externă ale Rusiei se ridică la aproximativ 20% din totalul datoriei publice, de aproximativ 21.000 de miliarde de ruble (261,7 miliarde de dolari). Din această sumă, aproximativ 4.500-4.700 de miliarde de ruble reprezentau pasive externe.

Rusia nu a mai intrat în incapacitate de plată după revoluţia din 1917, dar obligaţiunile sale au apărut acum ca un punct fierbinte în lupta economică cu ţările occidentale.

O intrare în incapacitate de plată era de neimaginat până de curând, Rusia beneficiind de o recomandare de investiţie în perioada premergătoare invaziei în Ucraina.

Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește contul nostru de INSTAGRAM!

Realitatea Live

03 Apr. 2025, 16:17
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
03 Apr. 2025, 16:17 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Ministra Finanțelor, Victoria Belous, a declarat că Bugetul  PLUS+, în valoare de 8 miliarde de lei, reprezintă un efort substanțial de susținere a măsurilor economice și sociale asumate de Guvern, dar vine cu un preț: creșterea deficitului bugetar estimat la 5,1% din PIB.

„Această rectificare influențează veniturile, cheltuielile și, evident, deficitul. Sunt ajustări atât în bugetul de stat, cât și în bugetul asigurărilor sociale. În acest proiect deja sunt reflectate granturile din partea Uniunii Europene și alte surse externe, precum și domeniile în care vor fi investiți acești bani”, a precizat ministra.

Potrivit ministrei, după rectificare veniturile bugetare ajustate vor fi de 75 miliarde lei și cheltuieli totale de93 miliarde lei. Deficitul bugetar estimat va fi de până la 5,1% din PIB, în condițiile unei implementări complete a tuturor programelor.

Ministra Belous a subliniat că transparența bugetară este asigurată, iar datele privind evoluția deficitului și execuția bugetului sunt publice și disponibile trimestrial pe site-ul Ministerului Finanțelor.

„Dacă până acum invocam lipsa banilor ca obstacol pentru reforme, acum nu mai avem această scuză. Avem suficiente resurse și lichiditate. Este momentul să livrăm rezultate și să onorăm angajamentele asumate”, a declarat Belous.

Ministra a adresat un apel direct agenților economici, încurajându-i să aplice la programele de susținere lansate prin Bugetul PLUS+.

„Invit toți agenții economici să aplice la aceste măsuri. Ministerul Finanțelor își va onora obligațiile. Scopul nostru este să implementăm reformele până la capăt”.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!