Experţi: Pierderea Moskva, nava amiral a flotei din Marea Neagră, este o lovitură în inima marinei ruseşti

14 Apr. 2022, 10:25
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
14 Apr. 2022, 10:25 // Actual //  Lupu Eduard

Una dintre cele mai importante nave de război ale marinei ruseşti pluteşte abandonată sau se deja pe fundul Mării Negre, o lovitură masivă primită de armata rusă.

Marinarii ruşi au evacuat crucişătorul Moskva, nava amiral a flotei sale din Marea Neagră, după un incendiu care a detonat muniţia de la bord, a anunţat presa de stat rusă.

Mass-media de stat TASS şi RIA, citând Ministerul rus al Apărării, au declarat că Moskva a fost grav avariat în incident şi că se investighează cauza incendiului. Însă, cu câteva ore mai devreme, un oficial ucrainean a afirmat că nava de război rusă a fost lovită de rachete de croazieră trase din Ucraina.

Oricare ar fi motivul incendiului, analiştii spun că acesta loveşte puternic în inima marinei ruseşti, precum şi în mândria naţională.

„Doar pierderea unui submarin cu rachete balistice sau a lui Kutznetsov (singurul portavion rusesc) ar provoca o lovitură mai gravă pentru moralul rusesc şi pentru reputaţia marinei militare în faţa publicului rus”, a declarat pentru CNN Carl Schuster, căpitan în retragere al marinei americane şi fost director de operaţiuni la Centrul comun de informaţii al Comandamentului SUA din Pacific.

„Navele operează departe de atenţia publicului şi activităţile lor sunt rareori subiect de ştiri. Dar ele sunt mari bucăţi plutitoare ale teritoriului naţional, iar atunci când pierzi una, o navă amiral, mesajul politic şi simbolic iese în evidenţă”, a precizat şi Alessio Patalano, profesor de război şi strategie la King’s College din Londra.

Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește contul nostru de INSTAGRAM!

Realitatea Live

18 Mai 2024, 14:42
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
18 Mai 2024, 14:42 // Actual //  Lupu Eduard

Republica Moldova va avea în curând un nou șef la Serviciul Vamal, a anunțat ministrul Finanțelor, Petru Rotaru, în cadrul unei emisiuni la RLive. Rotaru a subliniat că poziția, deși atractivă din punct de vedere salarial, este complicată și vine cu numeroase provocări.

„Eu cred că în timp foarte scurt vom avea un nou șef la Serviciul Vamal. Este o poziție atractivă, dar nimeni nu vrea să vină. Este o poziție complicată. Dacă cineva îți creează iluzii că Serviciul Vamal, fiscul sau Ministerul de Finanțe că sunt domenii unde este foarte bine de lucrat, nu este chiar așa. Sunt domenii cu riscuri sporite, complicate care asigură securitatea economică a statului”, a explicat Rotaru.

Ministrul a evidențiat complexitatea funcționării vamale, menționând că activitatea vămii este continuă, 24 de ore pe zi, ceea ce implică provocări de securitate cibernetică și economică, precum și gestionarea eficientă a fluxurilor de la vamă. Rotaru a amintit că, în contextul începutului războiului din Ucraina, angajații vamali au muncit non-stop pentru a face față situației, răspunzând așteptărilor publicului.

„Dacă este cineva din public care vrea să-și asume această responsabilitate, să vină la vamă. Este destul de complicat. Trebuie să fim conștienți că trebuie să ne asumăm niște responsabilități pe care trebuie să le ducem până la capăt”, a punctat Rotaru.

Poziția de șef al Serviciului Vamal este esențială pentru asigurarea securității economice a statului și pentru implementarea eficientă a politicilor fiscale. Ministrul Finanțelor a făcut un apel către cei care sunt dispuși să își asume această responsabilitate să aplice, subliniind importanța acestui rol în contextul actual.

Igor Talmazan a demisionat de la Serviciul Vamal în data de 10 aprilie, în urma scandalui în care au fost documentați la Postul Vamal Aeroport șapte inspectori vamali bănuiți pentru fapte de corupție.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău