(VIDEO) Istoria unei familii refugiate din Ucraina, adăpostită la Drochia: Ne temeam să nu rămânem sub dărâmături

15 Apr. 2022, 16:50
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
15 Apr. 2022, 16:50 // Actual //  MD Bani

Războiul din Ucraina a generat o criză umanitară fără precedent în întreaga regiune. În aceste circumstanțe, Republica Moldova și-a asumat gestiunea fluxului enorm de refugiați care vin în țara noastră. Ministerul Afacerilor Interne MAI și-a propus să să prezinte istoriile celor care au fugit din calea războiului. În acest sens, a elaborat un reportaj video despre una dintre familiile refugiate din Ucraina care s-a stabilit la Drochia.

Natalia Buzilă, originară din Odessa, mamă a trei copii: doi bebeluși gemeni de 5 luni și o fetiță de 8 ani care vin din regiunea Kyiv își prezintă istoria cutremurătoare prin care a trecut de la începutul războiului.  Soțul acesteia a rămas acasă.

„Aveam grijă de copii, totul era bine… înainte de război. Stăteam liniștiți acasă, pe urmă am auzit împușcături. De fiecare dată ne ascundeam în beci… și noaptea și ziua. Asta e tare greu, e tare complicat, ne temeam că o să rămânem sub dărâmături. De asta ne-am adunat și am decis să mergem la rude și să plecăm în Moldova.”, povestește Natalia.

Natalia cu cei trei copii ai săi a fost primită într-o o casă de copii de tip familial din orașul Drochia. Rodica Musteață este cea care a făcut un anunț pe rețelele de socializare chiar după primele zile de război din Ucraina, având dorința de a oferi ajutor și un acoperiș pentru oamenii refugiați.

„În 2015 m-am hotărât și am luat trei copilași sub tutelă, în 2016 am mai luat o fetiță micuță de patru luni și anul trecut în decembrie, am mai luat o soră și un frate. M-am consultat cu direcția mea dacă pot eu în casă de copii să iau pe cineva. Ea are nevoie de ajutor, pentru că are doi bebeluși gemeni de cinci luni și o fetiță de opt ani și are nevoie de ajutor. Copiii mei s-au dus, s-au dus de acasă, au zburat din cuib. S-au dus și am vrut în casa mea să nu se termine zâmbetele copiilor, să aud voci de copii. Într-un cuvânt, am vrut să fac bine.”, spune Rodica Musteață.

Totodată, Rodica a transmis un mesaj cetățenilor din Moldova, prin care îi îndeamnă să se poarte cu refugiații, așa cum aceștia ar dori să se poarte lumea cu ei. Ea afirmă, că acolo unde e război — e iad. Aceasta roagă oamenii să se gândească la copiii lor, la familiile lor și: „să mulțumească bunului Dumnezeu că la noi e pace!”.

„Aici ne-au primit foarte călduros, Rodica e o femeie minunată și nenea Mihai tot, ei au și niște copii minunați. Ne este confortabil și cald, suntem între ai noștri și suntem foarte bucuroși.”, spune Natalia Buzilă, refugiată din regiunea Kyiv.

Natalia își aduce aminte cât de greu le-a fost să ajungă până la granița ucraineană. În ziua aceea era o vreme oribilă și foarte mulți oameni care plecau. Era lapoviță și un vânt puternic. Erau de tot, 11 mame cu copii și rude, care duceau copiii în brațe și gențile… s-au pornit, doar ca să își salveze copiii.

„Eu sun în fiecare zi, îi întreb cum sunt, dacă totul e bine… și de fiecare dată aud… ei trăiesc lângă Jitomir… de fiecare dată aud că acolo la ei e groaznic.”, povestește Natalia cum vorbește la telefon cu soțul ei.

*Campania de conținut lansată de MAI este menită să diminueze eventualele sentimente ostile și manipulatorii apărute față de refugiații ucraineni. Campania presupune elaborarea mai multor materiale vizuale (foto, video și scrise) care tratează subiectul refugiaților, pe întreg lanțul de intervenție, de la eforturile autorităților și voluntarilor, până la acomodarea și istoriile refugiaților stabiliți temporar în țara noastră.

Realitatea Live

02 Mai 2024, 17:56
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
02 Mai 2024, 17:56 // Actual //  Lupu Eduard

Restricțiile de călătorie pentru cetățenii ruși se înmulțesc, care sunt deja lipsiți de zboruri directe către Europa și de posibilitatea de a obține o viză pentru majoritatea țărilor din spațiul Schengen, scrie The Moscow Times.

Miercuri, 1 mai, Trezoreria SUA a impus sancțiuni împotriva companiei aeriene Pobeda Airlines, cea mai mare companie aeriană low-cost din Rusia, care a transportat anul trecut 13 milioane de pasageri.

Compania, deținută 100% de Aeroflot, este inclusă în lista SDN – cea mai strictă dintre listele de sancțiuni, fiind inclusă în care înseamnă blocarea tuturor activelor și interzicerea oricăror operațiuni. Drept urmare, Pobeda poate avea probleme cu zborurile internaționale, avertizează Vasily Karpunin, șeful de analiză la Alfa Investments.

În prezent, Pobeda zboară în țările fostei URSS, precum și în Turcia și Emiratele Arabe Unite. Printre destinațiile sale se numără Abu Dhabi și Antalya, o mecca a turismului rusesc, vizitată de 3,5 milioane de ruși anul trecut.

Noul val de sancțiuni americane, care, pe lângă Pobeda, mai include aproape 300 de cetățeni și companii, va crea dificultăți rușilor „la nivel de zi cu zi”, sunt de acord analiștii MMI: a fi inclus în lista SDN „ar putea avea un impact negativ. pe traseele străine” Pobeda .

Zborurile companiei către Turcia și Emiratele Arabe Unite și țările din fosta URSS pot fi limitate – iar aceasta reprezintă aproximativ 15% din toate zborurile Pobeda, scriu analiştii Sberbank CIB. „Zborurile internaționale ale Pobeda vor înlocui probabil Aeroflot și Rossiya Airlines, iar Pobeda ar putea crește ponderea zborurilor interne ca compensație”, cred ei.

Sancțiunile împotriva Pobeda vor intra oficial în vigoare pe 30 iulie – înainte de această dată, Ministerul de Finanțe al SUA permite finalizarea tuturor operațiunilor cu transportatorul. Până acum, compania operează toate zborurile conform planificării, notează Asociația Rusă a Turoperatorilor (ATOR), citând o sursă din cercurile aviatice.

Pobeda a devenit prima companie aeriană rusă care a căzut sub sancțiunile de blocare ale SUA. De exemplu, Aeroflot se află doar pe lista de sancțiuni a Ministerului Comerțului, care îi interzice să importe direct tehnologie americană.

Încălcarea restricțiilor tehnologice a devenit baza sancțiunilor împotriva lui Pobeda, după cum reiese din explicațiile Departamentului de Stat. Potrivit datelor americane, compania a achiziționat și a transportat doar anul trecut piese de schimb pentru avioane în valoare de un milion de dolari, iar în ianuarie 2024 a participat la transportul componentelor de aeronave din India cu ajutorul Iranian Mahan Air.

La sfârșitul anului trecut, Pobeda a raportat un profit record în istoria sa de 21,3 miliarde de ruble. Compania a avut rezultate pozitive, spre deosebire de Aeroflot, care a rămas neprofitabilă pentru al cincilea an consecutiv. Anul trecut a pierdut 14 miliarde de ruble și totalul acumulat pentru 2020-2023. – peste 200 de miliarde.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău