Ce se va întâmpla dacă Gazprom va sista livrările de gaz spre Europa? Germania este cea mai vulnerabilă

27 Apr. 2022, 09:51
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
27 Apr. 2022, 09:51 // Actual //  MD Bani

Perspectiva ca Europa să nu mai primească gaze ruseşti începe să devină reală, scrie Bloomberg. Momentul adevărului va veni în luna mai când clienţii Gazprom din Europa vor trebui să plătească în ruble pentru gazele ruseşti. În prezent, Rusia a anunțat că sistează livrările de gaz spre Polonia și Bulgaria.

Respingând termenii lui Putin şi testând determinarea acestuia în a suspenda livrările, cumpărătorii europeni „au în faţă un risc foarte real ca livrările să le fie tăiate“, arată Katja Yafimava, de la Oxford Institute for Energy Studies.

Drept rezultat, Europa ar putea ajunge la prima raţionalizare a energiei de la criza petrolieră din anii ‘70. Ca cel mai mare consumator de gaze ruseşti din Europa, Germania este cel mai expus, însă efectele s-ar resimţi la nivelul întregului continent şi dincolo de acesta, scrie ZF.

În acest context, guvernul german a decis updatarea legii privind securitatea energetică ce datează din 1975, notează Euractiv. Astfel, acesta îi va putea expropria pe operatorii de infrastructură vitală, iar autorităţile vor dispune de „ample opţiuni de a acţiona pentru gestionarea crizelor“.

Impactul unei decizii a Kremlinului de suspendare a livrărilor de gaze s-ar vedea imediat pe piaţa eu­ropeană a gazelor, potrivit Bloomberg. Piaţa e deja pe jar, pre­ţurile fiind de cinci ori mai mari decât în perioada similară a anului trecut.

În eventualitatea unei perturbări a livrărilor, contractele forward s-ar tripla, mai ales dacă Europa va intra în iarna viitoare cu stocuri epuizate, potrivit lui Kaushal Ramesh, analist la Rystad Energy.

O astfel de creştere ar pune presiune pe guverne şi bănci centrale în contextul inflaţiei ridicate. Riscul este ca criza costurilor de trai să se intensifice, ducând la proteste şi o criză mai profundă.

Riscul unor pene de curent continue ar creşte. Deşi ţările ar încerca să treacă la alte surse, opţiunile sunt limitate.

Germania şi-a făcut un plan de urgenţă, un grup de lucru reunindu-se zilnic pentru monitorizarea consumului şi stocurilor. Consumatorii ar fi protejaţi cât mai mult posibil, asta însemnând că industria ar suporta cel mai mult povara unui posibil plan de raţionalizare.

Pieţele emergente ar fi sub presiune din cauza setei de energie a Europei, acestea urmând să aibă probleme în a concura la nivel de preţ.

Există totuşi şansa ca o parte sau ambele din această dispută să se retragă de pe marginea prăpastiei. În timp ce Europa are nevoie de gaze, continentul rămâne singura piaţă potenţială pe termen scurt pentru producţia din câmpurile ruseşti.

Realitatea Live

30 Mart. 2025, 12:22
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
30 Mart. 2025, 12:22 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Ucraina intenționează să ceară modificarea proiectului de acord propus de Statele Unite privind resursele minerale, solicitând în special majorarea investițiilor americane, potrivit agenției Bloomberg, care citează surse apropiate negocierilor.

Oficialii de la Kiev se tem că actuala formă a acordului ar putea complica parcursul european al Ucrainei, întrucât documentul prevede drepturi exclusive pentru SUA în toate proiectele majore de infrastructură și în distribuția profitului generat de un fond comun de investiții. De asemenea, accesul extins la resurse strategice ar putea marginaliza Uniunea Europeană în relația economică cu Ucraina.

Un alt punct sensibil este posibilitatea ca înțelegerea să implice, direct sau indirect, obligația Ucrainei de a compensa sprijinul militar și economic oferit de SUA de la începutul invaziei ruse.

Pe 28 martie, oficialii ucraineni au avut o videoconferință cu partenerii americani, inclusiv cu juriști specializați, pentru a cere clarificări și a semnala potențialele conflicte dintre acord și obiectivele strategice ale Kievului.

Potrivit surselor Bloomberg, reprezentanții SUA nu au respins categoric îngrijorările Ucrainei, în special în ceea ce privește compatibilitatea acordului cu ambițiile de aderare la UE. Acest lucru sugerează că Washingtonul ar putea fi deschis la renegocierea anumitor clauze.

Discuțiile privind acordul au început la începutul lui 2025, iar semnarea era planificată pentru sfârșitul lunii februarie, în cadrul vizitei lui Volodimir Zelenski la Washington. Însă, în urma unei confruntări publice cu fostul președinte Donald Trump și actualul vicepreședinte J.D. Vance, Zelenski a părăsit prematur Casa Albă, amânând finalizarea acordului.

Ulterior, pe 19 martie, Trump și Zelenski au avut o primă convorbire telefonică de reconciliere, iar pe 24 martie Trump a anunțat că un acord este „aproape gata de semnare”.

Pe 27 martie, deputatul Radei Supreme, Yaroslav Jeleznîak, precum și publicațiile Bloomberg și Financial Times, au dezvăluit condițiile preliminare ale acordului. Documentul includea accesul SUA la resursele de petrol și gaze din întreaga țară, o durată nedeterminată a acordului, și stipula că modificările pot fi făcute doar cu acordul părții americane. Totodată, nu existau mențiuni despre garanții de securitate oferite de SUA Ucrainei, nici măcar „indirecte”, potrivit lui Jeleznîak.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ