Influența Rusiei în Marea Britanie: Donație importantă către partidul lui Boris Johnson. 630.225 de dolari

13 Mai 2022, 06:47
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
13 Mai 2022, 06:47 // Actual //  bani.md

Donația, în valoare de 630.225 de dolari, a fost făcută în februarie 2018 în numele lui Ehud Sheleg, un comerciant de artă londonez bogat, care a fost cel mai recent trezorier al Partidului Conservator din Marea Britanie. Banii au făcut parte dintr-o campanie fulger de strângere de fonduri care a contribuit la propulsarea lui Boris Johnson și a partidului său spre o victorie zdrobitoare în alegerile generale din 2019.

Dar documentele depuse la autorități anul trecut arată că banii proveneau dintr-un cont rusesc al socrului lui Sheleg, Serghei Kopytov, care a fost cândva un politician de rang înalt în precedentul guvern pro-Kremlin din Ucraina. El deține acum afaceri imobiliare și hoteliere în Crimeea și în Rusia.

Donație către Partidul Conservator – spălare de bani?

„Suntem în măsură să urmărim o linie clară de la această donație până la sursa sa finală”, a transmis banca Barclays într-o alertă din ianuarie 2021 către Agenția națională de aplicare a legii din Marea Britanie. Banca, care a menținut unele dintre conturile utilizate în tranzacție, a semnalat donația atât ca fiind suspectă de spălare de bani, cât și ca o donație de campanie potențial ilegală.

Un avocat al lui Sheleg a recunoscut că el și soția sa au primit milioane de dolari de la socrul său în săptămânile dinaintea donației. Dar au spus că acest lucru a fost „complet separat” de contribuția de campanie.

„Nu există absolut nicio bază pentru a sugera că darul domnului Kopytov pentru fiica sa a fost destinat sau în scopul de a face o donație politică către Partidul Conservator”, a scris avocatul, Thomas Rudkin, ca răspuns la întrebările adresate de The New York Times.

Este ilegal ca partidele politice să accepte donații de peste 500 de lire sterline de la cetățeni străini care nu sunt înregistrați pentru a vota în Marea Britanie. Domnul Kopytov nu este înscris în registrul național al alegătorilor, potrivit documentelor. Nu este clar de ce alerta Barclays a sosit la trei ani după donație sau dacă autoritățile au investigat-o.

Nu este un secret faptul că industriașii ruși bogați au făcut donații importante pentru Partidul Conservator de-a lungul anilor. Boris Johnson a jucat odată un meci de tenis cu soția unui fost ministru rus în schimbul unei donații de 270.000 de dolari. Dar acei donatori erau cetățeni britanici, în timp ce documentele depuse în cazul lui Sheleg spun că banii au provenit dintr-o sursă străină.

Legăturile financiare dintre Marea Britanie și Rusia 

Timp de decenii, bogăția rusă s-a revărsat în economia londoneză, îmbogățind avocații, contabilii și brokerii imobiliari care au pus la punct detaliile. Liderii britanici au privit în altă parte, chiar și atunci când Kremlinul a semănat dezinformare, s-a amestecat în alegeri și a încercat să coopteze politicieni.

Acum, în timp ce președintele Rusiei, Vladimir Putin, asediază Ucraina, Boris Johnson și guvernul său promit să schimbe cursul și să fie duri cu banii rușilor. Donația și ascensiunea ulterioară a lui Sheleg în partid arată cât de dificil va fi acest lucru.

Băncile din Marea Britanie sunt obligate să alerteze oficialii de aplicare a legii în caz de suspiciune de comportament infracțional. Acestea fac acest lucru prin intermediul Agenției Naționale pentru Criminalitate, care primește peste o jumătate de milion de rapoarte de activitate suspectă în fiecare an. Cele mai multe provin de la instituțiile financiare, dar contribuie și firmele de avocatură, agenții imobiliari și cazinourile.

Alertele pot include rapoarte privind suspiciuni de finanțare a terorismului, escrocherii romantice sau fraude cu beneficii sociale. Foștii oficiali spun că primesc atât de multe alerte încât unele nu sunt niciodată citite – un fapt care va fi un obstacol în calea măsurilor de reprimare a guvernului împotriva banilor oligarhilor ruși.

Nu există niciun indiciu că Partidul Conservator sau Boris Johnson ar fi știut despre sursa donației, așa cum se arată în alertă. Dar, în conformitate cu legislația engleză, partidele politice sunt responsabile pentru a se asigura că donațiile lor provin din surse legale.

Realitatea Live

22 Nov. 2024, 09:55
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
22 Nov. 2024, 09:55 // Actual //  Ursu Victor

Ministrul Energiei, Victor Parlicov, a avertizat asupra provocărilor majore din sectorul energetic, subliniind necesitatea unor măsuri urgente pentru a evita o criză. În cadrul emisiunii „Cabinetul din umbră” de la Jurnal TV, Parlicov a explicat că Moldova ar putea fi nevoită să crească importurile de energie din România și să interzică exporturile de energie regenerabilă pentru a asigura securitatea internă, în cazul în care regiunea stângă a Nistrului nu va mai primi gaz rusesc.

„Acum exportăm energie din surse regenerabile, inclusiv până în Croația. Însă, în contextul actual, trebuie să prioritizăm consumul intern. Activarea celulei de criză și a Comisiei pentru Situații Excepționale (CSE) este inevitabilă, deoarece incertitudinile devin zilnice,” a declarat Parlicov.

El a evidențiat impactul negativ al atacurilor cu rachete asupra interconexiunilor energetice cu Ucraina, un aspect pe care l-a numit „un element major de securitate.” Ministrul a adăugat că, dacă situația o cere, este dispus să participe la discuții cu Gazprom.

„Am primit o invitație pentru astfel de discuții și consider că este o decizie corectă, având în vedere circumstanțele,” a precizat Parlicov.

Referindu-se la posibilitatea ca regiunea transnistreană să rămână fără gaz rusesc începând cu 1 ianuarie 2025, ministrul a declarat că situația este alarmantă.

„Acolo spiritele nu sunt deloc optimiste. Ei conștientizează că un astfel de scenariu răstoarnă tot ce s-a construit acolo până acum. De mult timp am avertizat că gazul gratuit nu este o soluție permanentă și că trebuie să crească treptat tarifele interne,” a explicat ministrul.

Parlicov a subliniat că o criză în regiunea transnistreană va afecta întreaga țară.

„În cazul în care regiunea intră în criză, toată țara va intra într-un regim de supraviețuire. Decizia de a continua sau nu livrările va fi luată de Rusia în ultimul moment, iar noi trebuie să fim pregătiți, inclusiv cu sprijin extern,” a spus el.

Ministrul a avertizat că Moldova trebuie să ia în considerare scenariul în care tranzitul de gaz prin Ucraina va fi oprit. „Trebuie să știm din timp dacă un astfel de scenariu va deveni realitate, pentru a ne organiza eficient și a ne coordona cu partenerii internaționali,” a concluzionat Victor Parlicov.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău