Antreprenorii de pe ambele maluri ale Nistrului sunt susținuți de UE. Oferă peste 420 de mii de euro

18 Mai 2022, 17:55
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  MD Bani
18 Mai 2022, 17:55 // Bani și Afaceri //  MD Bani

Uniunea Europeană oferă peste 420 de mii de euro pentru susținerea afacerilor competitive de pe ambele maluri ale râului Nistru, în cadrul Programului Uniunii Europene „Măsuri de Promovare a Încrederii”, implementat de PNUD Moldova. Astfel, astăzi, 18 mai 2022, a avut loc ceremonia de acordare a certificatelor de grant pentru două concursuri desfășurate în cadrul programului: „Mentorat în afaceri – Start pentru tineri” și „Crearea de sinergii pentru comunitățile de afaceri competitive de pe ambele maluri ale râului Nistru”.

La concursul de granturi „Mentorat în afaceri – Start pentru tineri” au aplicat 98 de participanți dintre care au fost aleși 13 tineri câștigători. Proiectele învingătoare vor beneficia de granturi de până la 15.000 euro. Pe lângă asistența financiară, antreprenorii vor beneficia de consiliere pentru a-și extinde activitatea de antreprenoriat. Printre afacerile susținute, se numără producerea cașcavalului artizanal, producția jucăriilor eco din lemn, o linie de împachetare a fructelor uscate, biscuiților, modernizarea echipamentului de producere a oțetului de mere, etc.

Concursul de granturi „Mentorat în afaceri – Start pentru tineri” este la a cincea ediție. Datorită granturilor oferite de UE în cadrul acestui concurs, până acum au fost create 57 de întreprinderi noi și au fost generate peste 300 de locuri de muncă pe malul stâng al Nistrului și în zona de securitate.

„Prin sprijinirea acestor inițiative de afaceri, susținem crearea de noi locuri de muncă, obținerea unor venituri mai mari, inovațiile, toate acestea cu un impact pozitiv pe ambele maluri ale râului Nistru. Deși propunerile câștigătoare reflectă domenii foarte diferite, ele toate au în comun dorința de a lucra împreună și de a valorifica avantajele existente, ceea ce stă la baza cooperării dintre cele două maluri ale râului Nistru, aceasta și fiind esența programului finanțat de Uniunea Europeană – consolidarea încrederii”, a declarat Jānis Mažeiksz, Ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova.

De asemenea, cele șase proiecte câștigătoare ale concursului „Crearea de sinergii pentru comunitățile de afaceri competitive de pe ambele maluri ale râului Nistru”, desfășurat în cadrul Programului Uniunii Europene „Măsuri de Promovare a Încrederii”, implementat de PNUD Moldova  vor beneficia de finanțare în valoare de 40 mii euro fiecare.

Printre activitățile planificate sunt creșterea nivelului de digitalizare și automatizare a proceselor administrative, formarea competențelor digitale pentru antreprenorii din industriile creative, dezvoltarea turismului, cooperarea apicultorilor de pe ambele maluri ale râului Nistru.

„Așteptăm cu nerăbdare să vedem produsele și serviciile pe care le veți dezvolta și să cunoaștem oamenii care vor obține noi locuri de muncă. De asemenea, vă invit să deveniți utilizatori și beneficiari ai activităților de cercetare, dezvoltare și digitalizare care vor fi desfășurate de organizațiile de suport în afaceri grație finanțării obținute”, a afirmat  la  ceremonia de acordare a certificatelor de grant Dima Al-Khatib, Reprezentantă rezidentă PNUD în Republica Moldova.

Programul UE „Măsuri de Promovare a Încrederii” a susținut până acum dezvoltarea asociațiilor și organizațiilor de suport în afaceri, pe patru direcții:

  1. apicultură și producerea de miere;
  2. cultivarea de plante medicinale și aromatice; cultivarea noilor soiuri de fructe cu sâmburi, cu potențial de export;
  3. turism regional, industrii creative;
  4. comerț electronic, prin dezvoltarea de piețe locale online sau integrarea întreprinderilor micro, mici, şi mijlocii (IMMM) locale de pe ambele maluri în Rețeaua Întreprinderilor Europene (European Enterprise Network, EEN) pentru oportunități de promovare a exporturilor și schimburi internaționale între afaceri.

Programul „Măsuri de Promovare a Încrederii”, finanțat de Uniunea Europeană și implementat de PNUD, contribuie la consolidarea încrederii între locuitorii de pe ambele maluri ale râului Nistru, prin implicarea lor în proiecte comune de dezvoltare.

Realitatea Live

05 Iul. 2025, 09:05
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
05 Iul. 2025, 09:05 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Premier Energy și FEE Nord au depus la Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică cereri oficiale de reducere a tarifelor reglementate, invocând scăderea costurilor de achiziție pentru perioada iunie-decembrie 2025.

FEE Nord (operatorul de stat care deservește raioanele din nord) propune micșorări de aproape 10 % pentru consumatorii racordați la joasă tensiune și până la 14,7 % la intrarea în rețeaua de transport. Concret, prețul solicitat la punctele de intrare în rețelele de transport este de 264 bani/kWh, față de 310 bani/kWh în prezent; la ieșirea din transport – 289 bani/kWh (-13,5 %); pentru consumatorii de medie tensiune – 318 bani/kWh (-12,6 %); iar pentru cei de joasă tensiune – 422 bani/kWh (-9,8 %).

Premier Energy, care alimentează centrul, sudul și municipiul Chișinău, solicită reduceri mai temperate, de circa 4-6 %. Noile tarife propuse sunt: 285 bani/kWh la intrarea în rețelele de transport (-5,6 %), 309,54 bani/kWh la ieșire (-5,0 %), 312,49 bani/kWh pentru consumatorii de înaltă tensiune (-5,0 %), 333,83 bani/kWh pentru medie tensiune (-4,9 %) și 393,76 bani/kWh pentru joasă tensiune (-4,0 %). Prețul mediu al serviciului universal ar scădea astfel la 374,45 bani/kWh, cu 8,7 % sub nivelul actual de 4,10 lei/kWh (410 bani).

Premier Energy contestă premisele de preț transmise de furnizorul central Energocom, susținând că valorile estimate pentru energia de pe bursa OPCOM ar fi „subestimate”, mai ales pentru lunile de vârf ale anului, și cere ANRE să ia în calcul calculele proprii, bazate pe un curs de 19,90 MDL/EUR și pe o majorare de 22 % a cotațiilor bursiere.

În prezent, tariful la  energia elecctrică este de 4,10 lei/kWh pentru curentul furnizat de Premier Energy, dar cu o compensație aplicată, consumatorii plătesc efectiv 2,34 lei/kWh până la finalul anului. 4,68 lei/kWh achită consumatorii pentru energia furnizată de FEE Nord (în nordul țării), tarif compensat la 2,84 lei/kWh.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO