Rusia câştigă de pe urma crizei alimentare mondiale la a cărei declanşare a ajutat

25 Mai 2022, 05:34
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
25 Mai 2022, 05:34 // Actual //  bani.md

Războiul purtat împotriva Ucrainei a făcut ca Rusia să se numere printre cei mai mari câştigători ai crizei alimentare mondiale declanşate de acesta, scrie Bloomberg.

Războiul a blocat exporturile de cereale ale Ucrainei pe cale mari­timă, această perturbare, dublată de temperaturile ridicate şi secetele care afectează culturile de grâu din alte părţi ale lumii, trimiţând preţurile grâului la maxime aproape record.
Rusia a continuat să-şi exporte grâul la preţuri acum mai ridicate, găsind cumpărători dornici şi generând venituri mai mari pe tonă. Ţara se aşteaptă de asemenea la o recoltă bună de grâu în sezonul următor, sugerând că aceasta va continua să profite de pe urma acestei situaţii.

Preţurile grâului au crescut cu peste 50% în acest an, iar Kremlinul a colectat venituri de 1,9 miliarde de dolari de pe urma taxelor pe exporturile de grâu până  în acest sezon, potrivit estimărilor com­paniei de consultanţă în agricultură SovEcon.

Deşi a întâmpinat unele probleme imediat după invazie, Rusia îşi exportă acum produsele agricole într-un ritm mai alert decât anul trecut. Aceasta a livrat chiar unele volume către Israel, care adesea cumpără din Ucraina.

Rusia a reuşit practic să-şi pună pe tuşă un rival cheie, potrivit lui Hugo Boudet, analist la AgFlow, acesta remacând că între 1 aprilie şi 23 mai aceasta şi-a crescut semnificativ exporturile de cereale către ţări ca Turcia şi Iran faţă de anul trecut.

Trendurile actuale se vor menţine probabil în viitorul apropiat. În Ucraina, fermierii plantează pentru sezonul viitor sub ameninţarea bombelor, în timp ce Rusia este aşteptată să aibă o recoltă record în noul sezon graţie vremii favorabile. Rusia domină de asemenea exporturile de ulei de floarea-soarelui de la începutul războiului.

În timp ce vistieria statului rus se umple cu venituri de pe urma exporturilor de materii prime, cetăţenii ţării suferă de pe urma inflaţiei în accelerare. Rusia este autosuficientă în materii prime ca cerealele şi zahărul, dar depinde de importuri pentru orice altceva, de la ambalaje la alimente procesate şi ingrediente esenţiale.

Inflaţia alimentară se situează la cel mai ridicat nivel din 2004 cel puţin.
Economiştii avertizează că aprecierea puternică înregistrată în ultima vreme de rublă riscă să afecteze veniturile la budget şi competitivitatea la export a ţării.

Rubla îşi continuă raliul ce a împins-o către cel mai ridicat nivel în raport cu dolarul din ultimii patru ani. Moneda rusească a avansat ieri pentru a cincea zi consecutiv în raport cu dolarul chiar şi după ce ţara a relaxat controalele de capital prin reducerea volumului de valută pe care exportatorii trebuie să-l convertească.

Moneda rusească este de departe cea mai performantă la nivel mondial în acest an, cu un avans de aproximativ 30% în raport cu dolarul. Însă revenirea sa de la invazia Ucrainei a fost atât de rapidă, încât economiştii avertizează că aprecierea sa va eroda veniturile bugetare şi competitivitatea la export.

Realitatea Live

10 Apr. 2025, 17:37
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
10 Apr. 2025, 17:37 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Casa italiană de modă Prada a ajuns la un acord pentru achiziționarea brandului rival Versace de la holdingul american Capri Holdings, într-o tranzacție evaluată la 1,375 miliarde de dolari, sumă care include și datoriile Versace, potrivit agenției Reuters.

Tranzacția unește două dintre cele mai mari nume din moda italiană, consolidând astfel poziția Italiei pe piața globală a luxului. Acordul vine într-un moment de reconfigurare a industriei, unde marii jucători își consolidează portofoliile pentru a face față competiției internaționale intense.

„Ne propunem să ducem mai departe moștenirea Versace, să celebrăm și să reinterpretăm estetica sa îndrăzneață și atemporală”, a declarat Patrizio Bertelli, președintele Consiliului de Administrație al Prada.

Achiziția va permite formarea unui conglomerat italian cu o cifră de afaceri estimată la aproximativ 6 miliarde de euro, ceea ce îl va poziționa ca un jucător competitiv față de giganții francezi LVMH și Kering, relatează agenția AFP.

Versace a fost fondat în 1978 de către Gianni Versace, devenind rapid un simbol al opulenței și nonconformismului. După asasinarea creatorului în 1997, conducerea artistică a fost preluată de sora sa, Donatella Versace. În martie 2025, aceasta a anunțat că părăsește funcția de director creativ al casei de modă.

Prada, la rândul său, a fost fondată în 1913 și este condusă în prezent de Miuccia Prada. Aproximativ 80% din companie se află încă în proprietatea familiei Prada.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | CHIȘINĂUL, ÎN PREGĂTIRI PENTRU SĂRBĂTORILE PASCALE
NO COMMENT | CHIȘINĂUL, ÎN PREGĂTIRI PENTRU SĂRBĂTORILE PASCALE
NO COMMENT | Agențiile Teritoriale dotate cu 55 de mașini noi
NO COMMENT | Agențiile Teritoriale dotate cu 55 de mașini noi
NO COMMENT | 16 ANI DE LA REVOLUŢIA DIN APRILIE 2009
NO COMMENT | 16 ANI DE LA REVOLUŢIA DIN APRILIE 2009
NO COMMENT | IGSU a primit 19 autospeciale de intervenție, donate de Guvernul Japoniei
NO COMMENT | IGSU a primit 19 autospeciale de intervenție, donate de Guvernul Japoniei
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU