SUA ar putea aproba cea mai urgentă solicitare a Ucrainei: ”Fără acestea, nu vom putea”

27 Mai 2022, 07:39
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
27 Mai 2022, 07:39 // Actual //  Lupu Eduard

Cea mai urgentă nevoie a Ucrainei o reprezintă MLRS (sistem de lansare de rachete multiple) pentru a contrabalansa superioritatea Rusiei în ceea ce priveşte armamentul greu, a spus ministrul de Externe ucrainean Dmitro Kuleba, potrivit CNN. SUA discută despre trimiterea de sisteme avansate în Ucraina.

Situaţia militară în regiunile din est este „atât de disperată pe cât spun oamenii – chiar mai rea decât spun oamenii”, a afirmat Kuleba într-o sesiune live de întrebări şi răspunsuri pe Twitter, din Polonia.

Singurul răspuns care ar funcţiona, a spus el, ar fi cu „mai multe arme grele. Fără acestea, nu vor putea să-i împingem înapoi”.

El a numit decizia Washingtonului pe această problemă „crucială”.

Potrivit CNN, administraţia Biden se pregăteşte să crească nivelul armelor pe care le oferă Ucrainei, trimiţând sisteme avansate, de rachete cu rază lungă de acţiune, având în vedere că aceasta devine principala solicitare a ucrainenilor, potrivit mai multor oficiali.

Administraţia înclină spre a trimite sistemele ca parte dintr-un pachet mai mare de asistenţă militară şi de securitate pentru Ucraina, care ar putea fi anunţat deja săptămâna viitoare.

Pe lângă ministrul de Externe, şi alţi înalţi oficiali ucraineni, inclusiv preşedintele Volodimir Zelenski, au cerut în ultimele săptămâni SUA şi aliaţilor să asigure MLRS. Sistemul de arme fabricat în SUA poate lansa o ploaie de rachete la sute de kilometri – mult mai departe decât orice sistem pe care Ucraina îl are deja – ceea ce, susţin ucrainenii, ar putea fi revoluţionar în războiul cu Rusia.

Un alt sistem pe care Ucraina l-a cerut este HIMARS (sistem de rachete de artilerie de mare mobilitate), care este mai uşor şi este montat pe cadru de camion, fiind capabil să lanseze muniţii similare cu MLRS.

În ultimele săptămâni, Rusia a lovit greu Ucraina în est, unde ucrainenii sunt depăsiţi numeric şi din punctul de vedere al armelor, au spus oficiali ai acestui stat.

Totuşi, administraţia Biden a ezitat timp de mai multe săptămâni să trimită sistemele, în contextul îngrijorărilor ridicate în Consiliul Naţional de Securitate conform cărora Ucraina ar putea folosi aceste sisteme să atace în Rusia, au spus oficialii.

Problema a fost pe agenda celor două şedinţte de săptămâna trecută de la Casa Albă, la care membri adjuncţi ai cabinetului au stabilit să discute politica de securitate naţională, au afirmat oficialii. În centrul problemei a fost aceeaşi îngrijorare cu care se confruntă administraţia de la începutul războiului – dacă trimiterea de arme tot mai grele în Ucraina va fi privită de Rusia ca o provocare care ar putea declanşa vreun fel de ripostă la adresa SUA.

Se crede că Ucraina a dat deja mai multe lovituri peste graniţă, în Rusia, ceea ce oficialii ucraineni nici nu confirmă şi nici nu neagă. Oficiali ruşi au afirmat public că orice ameninţare la adresa ţării ar constitui o escaladare majoră şi au spus că ţările occidentale se transformă singure în ţinte legitime în război continuând să îi înarmeze pe ucraineni.

O altă îngrijorare majoră a administraţiei Biden a fost dacă SUA îşi poate permite să dea atâtea arme scumpe din stocurile militare, au spus sursele.

Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește contul nostru de INSTAGRAM!

Realitatea Live

30 Apr. 2024, 17:30
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
30 Apr. 2024, 17:30 // Actual //  Lupu Eduard

După ce Ucraina a restricționat mișcarea capitalului, în urma invaziei Rusiei din februarie 2022, Banca Națională (NBU) este în proces de finalizare a unui amplu pachet de liberalizare. Măsurile sunt menite să susțină companiile locale și să atragă noi investitori, costul estimat fiind de 5,5 miliarde de dolari. Oficialii nu au furnizat o dată certă pentru adoptarea măsurilor.

Mai mulți oficiali ai băncii centrale au vorbit cu Reuters despre relaxarea restricțiilor pe mișcările de capital, conform Agerpres. În urmă cu doi ani, NBU a impus restricţii dure asupra ieşirilor de capital şi a înăsprit controlul asupra schimburilor de valută, în ideea de a menţine stabilitatea financiară. În paralel, economia Ucrainei s-a contractat cu aproape o treime în primul an de război.

Pe măsură ce companiile ucrainene s-au adaptat la război au existat solicitări pentru relaxarea restricţiilor vizând mişcările de capital. Graţie ajutoarelor financiare, în valoare de mai multe miliarde de dolari, venite de la partenerii occidentali, economia ucraineană a înregistrat un avans de 5,3%, anul trecut, în timp ce prognozele pentru acest an arată un avans de 3%.

„Va fi cel mai mare pachet de liberalizare a mişcărilor de capital de la debutul invaziei”, a precizat departamentul de comunicare al Băncii Naţionale a Ucrainei.

Printre măsuri ar urma să se afle: acordarea permisiunii de a plăti, parţial, noi dividende non-rezidenţilor, autorizarea plăţilor pentru importurile de servicii şi plata dobânzilor pentru vechile datorii.

O decizie este aşteptată să fie adoptată în curând, au precizat oficialii de la NBU, însă nu au furnizat şi o dată exactă, precizând că se mai lucrează încă la ultimele detalii care vor fi discutate şi cu Fondul Monetar Internaţional, un important susţinător financiar al Ucrainei.

Banca Naţională a Ucrainei a început anul trecut să relaxeze restricţiile impuse mişcărilor de capital. Unul din primii paşi a fost introducerea unui curs de schimb mai flexibil, relaxând cursul de schimb fix pentru hrivna ucraineană. De asemenea, banca centrală a publicat o foaie de parcurs pentru noi măsuri de relaxare, atunci când războiul şi situaţia economică o vor permite.

Printre restricţiile cu care se confruntă, în prezent, companiile din Ucraina se regăseşte atât accesul limitat la achiziţiile de valută, cât şi limite la derularea anumitor plăţi operaţionale.

Guvernatorul Băncii Naţionale a Ucrainei, Andri Pişni, a afirmat anterior că banca centrală este aproape de a finaliza prima etapă a liberalizării, în condiţiile în care ajutorul financiar extern vital pentru acest an a fost asigurat.

La data de 1 aprilie 2024, rezervele valutare ale NBU au atins un nivel-record de 43,76 miliarde de dolari. Banca centrală estimează costul noilor măsuri de liberalizare la aproximativ 5,5 miliarde de dolari.

Una dintre cele mai cerute măsuri este posibilitatea firmelor de a plăti pentru importurile de servicii, precum marketing, publicitate şi consultanţă de business, în contextul în care companiile ucrainene încearcă să intre pe noi pieţe şi să urmărească noi oportunităţi de creştere, pentru a contracara pierderile suferite acasă din cauza războiului.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău