Relațiile de cooperare moldo- turce discutate la CCI a RM

27 Mai 2022, 17:55
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
27 Mai 2022, 17:55 // Actual //  MD Bani

La data de 27 mai curent, CCI a RM a găzduit o delegație din partea Consiliului pentru Afaceri Economice Externe (DEIK) Turcia-Moldova.

În cadrul întrevederii, Președintele CCI a RM Sergiu HAREA, l-a felicitat pe noul Președinte al Consiliului pentru Afaceri Economice Externe (DEIK) Turcia-Moldova, Burak Burçin KILIÇOĞLU, și au discutat perspectivele intensificării comerțului bilateral și a cooperării economice între oamenii de afaceri din ambele țări.

„În baza relaţiilor excelente pe care CCI a RM le are cu Consiliul pentru Afaceri Economice Externe (DEIK) Turcia-Moldova, cu Uniunea Camerelor şi Burselor de Mărfuri din Turcia, Ambasada Republicii Turcia în Republica Moldova, invit pe această cale întreaga comunitate de afaceri din Turcia să investească în Republica Moldova. Oferim oportunităţi de afaceri în mai multe domenii economice, cum ar fi: energie – drept sector prioritar, protecţia mediului, agricultură, construcţii etc. CCI a RM este un partener de dialog extrem de util atunci când vine vorba să reunească la aceeaşi masă comunităţile de business din cele două ţări”, a declarat preşedintele CCI RM, în cadrul reuniunii.

La rândul său, noul Președinte al Consiliului pentru Afaceri Economice Externe (DEIK) Turcia-Moldova a vorbit despre necesitatea colaborărilor comerciale între cele două țări.

„Republica Moldova a devenit, de-a lungul timpului, un adevărat partener de afaceri pentru Turcia, investitorii din ambele state fiind, de fapt, adevăraţii ambasadori comerciali. Această întâlnire ne oferă, încă o dată, posibilitatea de a creşte volumul schimburilor comerciale bilaterale,”  a adăugat Burak Burçin KILIÇOĞLU.

Ca urmare a discuțiilor purtate, părțile au convenit de a face schimb de informații privind proiectele inițiate precum și licitațiile publice organizate în Republica Moldova în sectoarele: eficiență energetică, apă și canalizare, construcții, agricultură, etc. în vederea participării companiilor turcești.

În contextul preluării bunelor practici și schimbului de experiență, CCI a RM a intervenit cu propunerea, cu suportul DEIK de a examina posibilitatea organizării unui Program de sporire a calificării managerilor Republica Moldova – Republica Turcia, care ar include ca primă etapă organizarea de training-uri specializate (Management, Finanțe, HR, Business Development, Marketing, etc.) cu experți din Turcia, iar ca etapa a doua – organizarea vizitei de studiu în Turcia în diverse regiuni cu program de afaceri, B2B pe interesele de colaborare, vizită de expoziții, etc.

Volumul comerțului exterior (fără a se ține cont de activitatea comercială a agenților economici din raioanele de est) al Republicii Moldova cu Turcia în anul 2021 a înregistrat suma de 857 624,03 mii USD.

Soldul balanței comerciale înregistrat în anul 2021 a constituit 229 704,84 mii USD și a fost în favoarea Turciei. În perioada lunilor ianuarie – februarie ale anului 2022 soldul balanței comerciale a constituit 10 491,40 mii USD care de asemenea a fost în favoarea Turciei. În pofida situației pandemice, în anul 2021, exportul din Republica Moldova în Turcia a crescut cu 142 272,46 mii USD față de anul 2020, iar importul s-a majorat cu 155 479,72 mii USD.

Realitatea Live

22 Nov. 2024, 12:32
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
22 Nov. 2024, 12:32 // Actual //  Ursu Victor

Deși sistemul bancar din Republica Moldova oferă dobânzi competitive, 90% din creditele noi accesate de agenții economici sunt destinate să acopere datoriile anterioare, iar doar 10% reprezintă finanțări noi. Mai mult, valoarea acestora este semnificativ mai mică decât depozitele bancare ale acestora, ceea ce indică o problemă economică profundă.

În cadrul emisiunii „Analize economice cu Veaceslav Ioniță”, expertul în politici economice a explicat că agenții economici au mai multe depozite decât credite, ceea ce este un semnal îngrijorător pentru economia țării. „Acest fenomen nu a mai fost înregistrat vreodată și reflectă o temere profundă a mediului de afaceri față de investiții”, a declarat Ioniță.

Analizând evoluția creditelor accesate, expertul a menționat că, deși volumul acestora a crescut semnificativ în ultimii ani, creditarea reală a fost extrem de scăzută. Astfel, din 2020 până în prezent, agenții economici au luat credite noi de 157,5 miliarde de lei, dar au întors datoriile vechi în valoare de 141,3 miliarde de lei, ceea ce face ca creditarea reală să fie de doar 16,2 miliarde de lei.

În ceea ce privește creditarea netă, Ioniță a subliniat faptul că în 2024, în primele trei trimestre, agenții economici au efectuat depozite bancare de 2,8 miliarde de lei, ceea ce a făcut ca creditarea netă să devină negativă, adică agenții economici au depozitat mai mulți bani în bănci decât au luat sub formă de credite.

„Această tendință de creditare netă negativă a persistat în 12 trimestre consecutive din 2020 până în prezent, ceea ce reflectă o fragilitate a mediului de afaceri și o lipsă de încredere în economia locală”, a adăugat expertul.

Veaceslav Ioniță a subliniat că acest fenomen este un semn clar al unei economii vulnerabile, în care agenții economici nu sunt dispuși să facă investiții, iar acest lucru se reflectă în creditarea netă scăzută și volumul în creștere al depozitelor bancare. În acest context, Ioniță a avansat prognoza că este nevoie de cel puțin zece ani pentru ca economia Moldovei să se restabilească la nivelul înregistrat înainte de criza bancară din 2014.

„În ciuda creșterii creditării, situația nu va începe să se îmbunătățească semnificativ până când creditarea netă nu va deveni pozitivă, ceea ce poate să se întâmple abia în 2025, dar cu o tendință clară de însănătoșire a economiei”, a concluzionat Ioniță.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală