Relațiile de cooperare moldo- turce discutate la CCI a RM

27 Mai 2022, 17:55
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
27 Mai 2022, 17:55 // Actual //  MD Bani

La data de 27 mai curent, CCI a RM a găzduit o delegație din partea Consiliului pentru Afaceri Economice Externe (DEIK) Turcia-Moldova.

În cadrul întrevederii, Președintele CCI a RM Sergiu HAREA, l-a felicitat pe noul Președinte al Consiliului pentru Afaceri Economice Externe (DEIK) Turcia-Moldova, Burak Burçin KILIÇOĞLU, și au discutat perspectivele intensificării comerțului bilateral și a cooperării economice între oamenii de afaceri din ambele țări.

„În baza relaţiilor excelente pe care CCI a RM le are cu Consiliul pentru Afaceri Economice Externe (DEIK) Turcia-Moldova, cu Uniunea Camerelor şi Burselor de Mărfuri din Turcia, Ambasada Republicii Turcia în Republica Moldova, invit pe această cale întreaga comunitate de afaceri din Turcia să investească în Republica Moldova. Oferim oportunităţi de afaceri în mai multe domenii economice, cum ar fi: energie – drept sector prioritar, protecţia mediului, agricultură, construcţii etc. CCI a RM este un partener de dialog extrem de util atunci când vine vorba să reunească la aceeaşi masă comunităţile de business din cele două ţări”, a declarat preşedintele CCI RM, în cadrul reuniunii.

La rândul său, noul Președinte al Consiliului pentru Afaceri Economice Externe (DEIK) Turcia-Moldova a vorbit despre necesitatea colaborărilor comerciale între cele două țări.

„Republica Moldova a devenit, de-a lungul timpului, un adevărat partener de afaceri pentru Turcia, investitorii din ambele state fiind, de fapt, adevăraţii ambasadori comerciali. Această întâlnire ne oferă, încă o dată, posibilitatea de a creşte volumul schimburilor comerciale bilaterale,”  a adăugat Burak Burçin KILIÇOĞLU.

Ca urmare a discuțiilor purtate, părțile au convenit de a face schimb de informații privind proiectele inițiate precum și licitațiile publice organizate în Republica Moldova în sectoarele: eficiență energetică, apă și canalizare, construcții, agricultură, etc. în vederea participării companiilor turcești.

În contextul preluării bunelor practici și schimbului de experiență, CCI a RM a intervenit cu propunerea, cu suportul DEIK de a examina posibilitatea organizării unui Program de sporire a calificării managerilor Republica Moldova – Republica Turcia, care ar include ca primă etapă organizarea de training-uri specializate (Management, Finanțe, HR, Business Development, Marketing, etc.) cu experți din Turcia, iar ca etapa a doua – organizarea vizitei de studiu în Turcia în diverse regiuni cu program de afaceri, B2B pe interesele de colaborare, vizită de expoziții, etc.

Volumul comerțului exterior (fără a se ține cont de activitatea comercială a agenților economici din raioanele de est) al Republicii Moldova cu Turcia în anul 2021 a înregistrat suma de 857 624,03 mii USD.

Soldul balanței comerciale înregistrat în anul 2021 a constituit 229 704,84 mii USD și a fost în favoarea Turciei. În perioada lunilor ianuarie – februarie ale anului 2022 soldul balanței comerciale a constituit 10 491,40 mii USD care de asemenea a fost în favoarea Turciei. În pofida situației pandemice, în anul 2021, exportul din Republica Moldova în Turcia a crescut cu 142 272,46 mii USD față de anul 2020, iar importul s-a majorat cu 155 479,72 mii USD.

Realitatea Live

02 Mai 2024, 10:18
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
02 Mai 2024, 10:18 // Actual //  Lupu Eduard

Consumatorii casnici urmează să achite un tarif de 13,126 (cu TVA) lei metrul cub de gaz, cu 10,3% mai puțin față de tariful actual, potrivit deciziei ANRE aprobată în cadrul ședinției de astăzi, 2 mai.

Pentru consumatorii racordați de la rețele de presiune înaltă, tariful aprobat este de 8,49 lei metrul cub, iar pentru cei racordați la rețeaua de presiune medie tariful cerut este de 9,58 lei metru cub (cu TVA).

Principalii factori, care au determinat necesitatea revizuirii tarifelor, sunt reducerea prețurilor de achiziție pentru gaze naturale pe platforma TTF, și micșorarea semnificativă a volumelor de realizare a gazelor naturale consumatorilor.

Ultima dată, tariful la gaz pentru consumatorii casnici s-a redus cu 19,9%, la 14,47 cu TVA inclus, în data de 21 februarie.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău