Cum să economisești banii sigur?

30 Mai 2022, 10:06
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  MD Bani
30 Mai 2022, 10:06 // Bănci şi Finanţe //  MD Bani

Una dintre carențele mari ale sistemului educațional din întreaga lume este lipsa educației financiare. Nu suntem învățați din școală cum să economisim banii și acest lucru se resimte la nivelul deciziilor pe care le luăm zi de zi, în privința propriilor finanțe. Pentru a te ajuta cu adevărat să economisești zilnic, am decis să stăm de vorbă cu echipa companiei Împrumut.md și iată ce sfaturi avem pentru tine.

1.    Gândește prin economisire

Este ușor să arunci repede un obiect defect sau să faci plinul frigiderului, chiar dacă mai ai alimente pe care le poți reutiliza în mâncare. Cu toții o facem, măcar din când în când, iar acest lucru provoacă, de facto, o risipă. Încearcă să gândești prin economisire. Acest lucru presupune să revezi atitudinea pe care o ai față de bani. De exemplu, dacă ai accesat împrumuturi online fără să ții cont de capacitatea ta financiară de a le rambursa, atunci un prim pas ar fi să optezi pentru refinanțare credit, operațiune financiară care permite recalculul și închiderea relativ mai rapidă a creditelor luate.

2.    Determină limpede care sunt motivele economisirii

Acest aspect ține nemijlocit de psihologia consumatorului, care, de cele mai multe ori, funcționează pe principiul: pot cheltui azi, pentru că mâine rambursezi. Această abordare e, însă, greșită, deoarece te privează de posibilitatea de a obține o pernă de rezerve financiare pentru momente mai complicate.

Iată de ce este comod să setezi motivele economisirii. De exemplu, vreau să merg la mare în acest an, dar nu în cort, ci la un resort ultra all inclusive. Sună bine? Cu siguranță. În acest fel, motivul ales va fi suficient cât să te motiveze să pui bani deoparte.

3. Ajustează nivelul de trai sub ceea ce îți permiți

Știm că este plăcut și confortabil să trăiești la turații maxime, să mergi prin restaurante scumpe sau în călătorii inopinate. Doar că, în situația când vrei să faci economii, acest lucru nu te prea ajută. Dimpotrivă, este potrivit să alegi un fel modest sau auster de trai. De exemplu, să gătești acasă, să utilizezi transportul public în locul mașinii personale sau să înlocuiești ieșirile la cinematograf cu vizionarea filmelor pe diferite stream-uri (abonamentele pe aceste canale pot fi chiar mai ieftine decât un bilet de film).

4. Monitorizează cheltuielile

Știi cum făceau părinții sau bunicii noștri? Aveau un caiețel în care-și notau fiecare cheltuială sau venit. Sună desuet? Posibil, dar de fapt e chiar o metodă eficientă. De exemplu, poți să-ți instalezi pe telefon un tracker pentru cheltuieli și să ții pulsul cheltuielilor la zi.

Însă dacă ești pus în situația de a face rost de bani rapid nu uita de orice micro credit online pe care-l poți cere de la Împrumut.md. La ei găsești credite convenabile cu care chiar să economisești.

P.

Realitatea Live

03 Mai 2024, 09:51
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
03 Mai 2024, 09:51 // Actual //  Lupu Eduard

De la un profit de 29 miliarde de dolari în 2021, înainte de izbucnirea războiului din Ucraina, gigantul energetic rus Gazprom a ajuns în 2023 la pierderi totale de 6,9 miliarde de dolari, din cauza pierderii exporturilor pe piața europeană ca sancțiune pentru declanșarea războiului de către Moscova.

Gazprom a anunțat joi că a trecut pe o pierdere netă de 629 de miliarde de ruble (6,9 miliarde de dolari) în 2023, aceasta fiind prima sa pierdere anuală în mai bine de 20 de ani, pe fondul scăderii comerţului cu gaze naturale cu Europa, cândva principala sa piaţă de vânzare, transmite CNBC.

Rezultatele evidenţiază declinul dramatic al Gazprom, care de la prăbuşirea Uniunii Sovietice a fost una dintre cele mai puternice companii ale Rusiei, adesea folosită ca pârghie pentru a rezolva disputele cu vecinii săi, precum Ucraina şi Republica Moldova Moldova.

Analiştii se aşteptau la un profit net de 447 de miliarde de ruble, potrivit agenţiei de presa Interfax.

Conform analizei Reuters, a fost prima pierdere anuală a Gazprom de la sfârşitul anilor 1990/începutul anilor 2000, când Alexei Miller, un aliat al preşedintelui Vladimir Putin, a preluat compania în 2001.

Pierderea Gazprom din 2023 a urmat unui profit net de 1.200 miliarde de ruble în 2022.

Compania, cu sediul în prezent la Sankt Petersburg, a înregistrat pierderi mari la sfârşitul anilor 1990, după ce a acumulat datorii în valută, umflate în ruble de criza financiară din 1998.

Acţiunile Gazprom la Moscova au scăzut cu aproximativ 3,3% în urma publicării rezultatelor.

Exporturile de gaze ale Rusiei către Europa, cândva piaţa sa primară de export, s-au redus din cauza consecinţelor politice ale conflictului din Ucraina, în timp ce Gazprom, care deţine monopolul conductelor de gaze în străinătate, a fost cea mai tangibilă victimă a sancţiunilor occidentale.

Gazprom a fost, de asemenea, implicată într-un program amplu de aducere a gazelor naturale în gospodăriile locale.

Compania a declarat joi că a înregistrat o pierdere netă de 364 de miliarde de ruble din vânzări în 2023, în contrast cu un profit de 1.900 miliarde de ruble în 2022.

Veniturile sale totale au scăzut la 8.500 miliarde de ruble anul trecut, de la 11.700 miliarde de ruble în 2022.

Profitul de bază, sau câştigul înainte de dobânzi, impozite, depreciere şi amortizare (EBITDA), a scăzut la 618,38 miliarde de ruble anul trecut, de la 2.790 miliarde de ruble în 2022, conform calculelor Reuters.

„EBITDA pe întregul an, de 7,2 miliarde de dolari, a fost cel mai rău din ultimii 22 de ani, de când compania a raportat 7,6 miliarde de dolari în 2002”, a declarat Ronald Smith, de la agenţia de brokeraj BCS Global Markets din Moscova.

Potrivit calculelor Reuters, livrările de gaze naturale ale Gazprom către Europa au scăzut cu 55,6%, până la 28,3 miliarde de metri cubi, în 2023. Gazprom nu şi-a publicat propriile statistici de export de la începutul anului 2023.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău