KFC Australia a fost nevoită să înlocuiască salata verde cu varză. Motivul

07 Iun. 2022, 09:53
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
07 Iun. 2022, 09:53 // Actual //  MD Bani

Gigantul de fast-food KFC a fost forțat să pună varză în burgeri și wrap-uri în Australia, deoarece țara se confruntă cu o penurie de salată verde.

Firma le-a spus clienților că folosește un amestec de salată verde și varză după ce inundațiile au distrus culturile de salată.

Se întâmplă în momentul în care cumpărătorii din Australia au fost afectați de prețurile în creștere pentru unele fructe și legume proaspete.

Utilizatorii rețelelor sociale au postat fotografii cu salate verde care costă peste 10 USD, de trei ori  mai scump decât prețul obișnuit.

Pe site-ul său, KFC Australia a spus: „Din cauza recentelor inundații din NSW [New South Wales] și QLD [Queensland], în prezent, ne confruntăm cu o penurie de salată verde. Așadar, folosim un amestec de salată verde și varză pentru toate produsele care conțin salată verde. până la noi informatii.”

Nu este pentru prima dată în acest an când compania este lovită de penurie de produse alimentare.

În ianuarie, KFC Australia a trebuit să-și modifice meniul din cauza lipsei ingredientului său cheie, puiul.

Acest lucru a fost cauzat de lipsa de personal la cel mai mare furnizor de pui din Australia, Ingham’s, din cauza „răspândirii rapide a variantei Omicron în statele din estul Australiei” la sfârșitul anului trecut.

Între timp, cea mai mare companie de fast-food din lume, McDonald’s, a suferit o penurie de chipsuri în unele dintre magazinele sale asiatice, inclusiv cele din Japonia și Singapore, din cauza crizei lanțului global de aprovizionare.

La fel ca țările din întreaga lume, Australia a fost afectată de problemele lanțului de aprovizionare cu alimente cauzate de războiul din Ucraina și de pandemie.

Producția alimentară proprie a Australiei a fost, de asemenea, afectată de evenimente meteorologice extreme, cum ar fi inundațiile majore de pe coasta de est la începutul acestui an.

Acest lucru a contribuit la creșterea costului vieții pentru australieni, prețurile de consum crescând cu 5,1% în primele trei luni ale anului 2022.

A fost cea mai mare rată a inflației din țară în ultimii 20 de ani, cu așteptări că ar putea crește și mai mult.

Marți, banca centrală a Australiei a majorat costul împrumuturilor cu mai mult decât se aștepta, încercând să controleze creșterea inflației.

Reserve Bank of Australia și-a majorat dobânda principală cu jumătate de punct procentual, până la 0,85%.

Decizia a fost luată din cauza creșterii prețurilor cauzate de o serie de probleme, inclusiv întreruperile lanțului de aprovizionare legate de Covid, războiul din Ucraina și inundațiile din Australia.

Realitatea Live

22 Nov. 2024, 12:32
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
22 Nov. 2024, 12:32 // Actual //  Ursu Victor

Deși sistemul bancar din Republica Moldova oferă dobânzi competitive, 90% din creditele noi accesate de agenții economici sunt destinate să acopere datoriile anterioare, iar doar 10% reprezintă finanțări noi. Mai mult, valoarea acestora este semnificativ mai mică decât depozitele bancare ale acestora, ceea ce indică o problemă economică profundă.

În cadrul emisiunii „Analize economice cu Veaceslav Ioniță”, expertul în politici economice a explicat că agenții economici au mai multe depozite decât credite, ceea ce este un semnal îngrijorător pentru economia țării. „Acest fenomen nu a mai fost înregistrat vreodată și reflectă o temere profundă a mediului de afaceri față de investiții”, a declarat Ioniță.

Analizând evoluția creditelor accesate, expertul a menționat că, deși volumul acestora a crescut semnificativ în ultimii ani, creditarea reală a fost extrem de scăzută. Astfel, din 2020 până în prezent, agenții economici au luat credite noi de 157,5 miliarde de lei, dar au întors datoriile vechi în valoare de 141,3 miliarde de lei, ceea ce face ca creditarea reală să fie de doar 16,2 miliarde de lei.

În ceea ce privește creditarea netă, Ioniță a subliniat faptul că în 2024, în primele trei trimestre, agenții economici au efectuat depozite bancare de 2,8 miliarde de lei, ceea ce a făcut ca creditarea netă să devină negativă, adică agenții economici au depozitat mai mulți bani în bănci decât au luat sub formă de credite.

„Această tendință de creditare netă negativă a persistat în 12 trimestre consecutive din 2020 până în prezent, ceea ce reflectă o fragilitate a mediului de afaceri și o lipsă de încredere în economia locală”, a adăugat expertul.

Veaceslav Ioniță a subliniat că acest fenomen este un semn clar al unei economii vulnerabile, în care agenții economici nu sunt dispuși să facă investiții, iar acest lucru se reflectă în creditarea netă scăzută și volumul în creștere al depozitelor bancare. În acest context, Ioniță a avansat prognoza că este nevoie de cel puțin zece ani pentru ca economia Moldovei să se restabilească la nivelul înregistrat înainte de criza bancară din 2014.

„În ciuda creșterii creditării, situația nu va începe să se îmbunătățească semnificativ până când creditarea netă nu va deveni pozitivă, ceea ce poate să se întâmple abia în 2025, dar cu o tendință clară de însănătoșire a economiei”, a concluzionat Ioniță.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală