BAC-ul fără emoții! Opt sfaturi care te vor ajuta să susții examenul cu brio

07 Iun. 2022, 10:12
 // Categoria: Oameni şi Idei // Autor:  MD Bani
07 Iun. 2022, 10:12 // Oameni şi Idei //  MD Bani

„Ai de susținut Bacalaureatul” este expresia pe care a auzit-o măcar o dată fiecare absolvent. O spun profesorii, părinții și prietenii. Deși nu sunt decât niște examene, emoțiile joacă festa, iar gândurile că ar putea pica și că este dificil le sunt transmise adolescenților pe tot parcursul anilor de studii. Uite-așa, în loc de valorificare a cunoștințelor, Bacalaureatul devine sperietoare națională.

Vrem să încurajăm adolescenții și să le oferim sugestii despre cum să depășească frica înainte de examen. Întâi de toate recomandăm să nu încercați să copiați și să vă sugerăm că nopțile fără somn, 50 de grame, bocetele și casca din urechi nu ajută. Din contra, veți deveni mai stresați și veți pierde concentrarea.

  1. Studiați cu măsură! Toți absolvenții știu că programul, exemplele de teste și de itemi, structura și informațiile despre punctaj se aprobă și se publică preliminar. Repetați doar informațiile de care aveți nevoie și nu petreceți non-stop învățând, pentru că oboseala pe care o să o acumulați nu o să vă facă bine.
  2. Relaxați-vă și odihniți-vă suficient. Orele de somn vă vor ajuta să vă concentrați, să fiți atenți, să vă amintiți mai ușor informația studiată și să aveți dispoziție bună pentru examene, dar și pentru petrecerile de după ele.
  3. Comunicați și spuneți ce simțiți. Este important să împărtășiți emoțiile cu cei din jur. Așa scăpați mai ușor de ele.
  4. Mâncați bine înainte de examen. Veți avea nevoie de suficientă energie, iar stresul și emoțiile vă pot face să pierdeți o parte din ea. Așadar, mâncați bine înainte de a merge la examen.
  5. Organizați-vă timpul eficient. Cu siguranță va trebuie să ajungeți la centrul de examinare mai devreme, pentru a trece toate procedurile. Rezervați câteva zeci de minute, astfel încât să evitați situații neplăcute, care vă pot afecta emoțional.
  6. Fiți optimiști și încrezuți! Nimeni nu vă poate motiva mai mult decât vă puteți motiva voi înșivă. Uitați de toate sperietorile despre examene și încercați să transmiteți mesaje pozitive, să fiți în preajma colegilor mai curajoși și nu vă gândiți că puteți pica.
  7. Pregătiți din timp tot de ce aveți nevoie și nu luați la examen obiecte în plus. Așa vă asigurați că dimineața nu veți uita pixul, buletinul sau sticla cu apă, iar responsabilii care verifică să nu aveți ceva interzis nu o să vă rețină.
  8. Uitați de barem și nu estimați punctele pe care le puteți acumula. Canalizați energia spre ce scrieți, nu cum ar putea fi evaluat testul. Momentul potrivit pentru a vă gândi la barem și punctaj vine după ce primiți rezultatele.

Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește contul nostru de INSTAGRAM!

Dragi absolvenți, examenele sunt doar o etapă pe care o depășiți și deschideți un nou capitol al vieții. Cineva își va continua studiile în Moldova, altcineva a fost acceptat deja sau se pregătește să aplice la universități de peste hotare, iar unii s-ar putea pregăti să meargă la o altă sesiune de examene. Indiferent de situația în care sunteți, țineți minte că viață după BAC există.

Vă îndemnăm să vă faceți planuri mari și să munciți pentru a le realiza. Gândiți-vă unde vreți să ajungeți peste cinci, 10 sau 15 ani, dar țineți cont de faptul că lumea și tehnologiile evoluează rapid și ne dictează direcții de dezvoltare. Visați cât mai mult, purcedeți la realizarea dorințelor cu pași mici și măriți-i câte puțin în fiecare zi. Viitorul e în mâinile voastre!

 

Realitatea Live

01 Iul. 2025, 09:35
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  Ursu Victor
01 Iul. 2025, 09:35 // Bănci şi Finanţe //  Ursu Victor

Banca Națională a Moldovei (BNM) a înregistrat în 2024 un profit net de 6,005 miliarde de lei, după pierderi de peste 5,2 miliarde în anul precedent. Datele apar în raportul financiar oficial al instituției, care indică o redresare a poziției financiare a Băncii.

O parte semnificativă a câștigului, în valoare de 2,75 miliarde de lei, provine din venituri nerealizate din diferențe de curs valutar, iar alte 30 milioane de lei — din reevaluarea metalelor prețioase. Aceste venituri au fost redirecționate în rezerve, conform legislației, iar profitul disponibil pentru distribuire a fost de 3,22 miliarde de lei, în creștere spectaculoasă față de doar 274 milioane în 2023.

Totuși, pentru că nivelul capitalului statutar era, la final de an, sub pragul minim legal de 4% din totalul datoriilor monetare (mai exact 3,39%), întregul profit disponibil a fost alocat pentru recapitalizare. Capitalul a fost astfel adus la 6,85% din totalul datoriilor monetare, depășind nivelul minim impus de lege.

Această consolidare financiară permite BNM să anunțe că nu va solicita în 2025 niciun sprijin din partea Guvernului, spre deosebire de anul precedent, când era planificată o contribuție de 620 milioane lei sub formă de valori mobiliare, care nu a mai fost efectuată.

În ceea ce privește filiala „Depozitarul central unic al valorilor mobiliare” (DCU), aceasta își va putea utiliza profitul doar pentru acoperirea pierderilor anterioare și pentru dezvoltare, în conformitate cu statutul său, în primii zece ani de funcționare.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO