BAC-ul fără emoții! Opt sfaturi care te vor ajuta să susții examenul cu brio

07 Iun. 2022, 10:12
 // Categoria: Oameni şi Idei // Autor:  MD Bani
07 Iun. 2022, 10:12 // Oameni şi Idei //  MD Bani

„Ai de susținut Bacalaureatul” este expresia pe care a auzit-o măcar o dată fiecare absolvent. O spun profesorii, părinții și prietenii. Deși nu sunt decât niște examene, emoțiile joacă festa, iar gândurile că ar putea pica și că este dificil le sunt transmise adolescenților pe tot parcursul anilor de studii. Uite-așa, în loc de valorificare a cunoștințelor, Bacalaureatul devine sperietoare națională.

Vrem să încurajăm adolescenții și să le oferim sugestii despre cum să depășească frica înainte de examen. Întâi de toate recomandăm să nu încercați să copiați și să vă sugerăm că nopțile fără somn, 50 de grame, bocetele și casca din urechi nu ajută. Din contra, veți deveni mai stresați și veți pierde concentrarea.

  1. Studiați cu măsură! Toți absolvenții știu că programul, exemplele de teste și de itemi, structura și informațiile despre punctaj se aprobă și se publică preliminar. Repetați doar informațiile de care aveți nevoie și nu petreceți non-stop învățând, pentru că oboseala pe care o să o acumulați nu o să vă facă bine.
  2. Relaxați-vă și odihniți-vă suficient. Orele de somn vă vor ajuta să vă concentrați, să fiți atenți, să vă amintiți mai ușor informația studiată și să aveți dispoziție bună pentru examene, dar și pentru petrecerile de după ele.
  3. Comunicați și spuneți ce simțiți. Este important să împărtășiți emoțiile cu cei din jur. Așa scăpați mai ușor de ele.
  4. Mâncați bine înainte de examen. Veți avea nevoie de suficientă energie, iar stresul și emoțiile vă pot face să pierdeți o parte din ea. Așadar, mâncați bine înainte de a merge la examen.
  5. Organizați-vă timpul eficient. Cu siguranță va trebuie să ajungeți la centrul de examinare mai devreme, pentru a trece toate procedurile. Rezervați câteva zeci de minute, astfel încât să evitați situații neplăcute, care vă pot afecta emoțional.
  6. Fiți optimiști și încrezuți! Nimeni nu vă poate motiva mai mult decât vă puteți motiva voi înșivă. Uitați de toate sperietorile despre examene și încercați să transmiteți mesaje pozitive, să fiți în preajma colegilor mai curajoși și nu vă gândiți că puteți pica.
  7. Pregătiți din timp tot de ce aveți nevoie și nu luați la examen obiecte în plus. Așa vă asigurați că dimineața nu veți uita pixul, buletinul sau sticla cu apă, iar responsabilii care verifică să nu aveți ceva interzis nu o să vă rețină.
  8. Uitați de barem și nu estimați punctele pe care le puteți acumula. Canalizați energia spre ce scrieți, nu cum ar putea fi evaluat testul. Momentul potrivit pentru a vă gândi la barem și punctaj vine după ce primiți rezultatele.

Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește contul nostru de INSTAGRAM!

Dragi absolvenți, examenele sunt doar o etapă pe care o depășiți și deschideți un nou capitol al vieții. Cineva își va continua studiile în Moldova, altcineva a fost acceptat deja sau se pregătește să aplice la universități de peste hotare, iar unii s-ar putea pregăti să meargă la o altă sesiune de examene. Indiferent de situația în care sunteți, țineți minte că viață după BAC există.

Vă îndemnăm să vă faceți planuri mari și să munciți pentru a le realiza. Gândiți-vă unde vreți să ajungeți peste cinci, 10 sau 15 ani, dar țineți cont de faptul că lumea și tehnologiile evoluează rapid și ne dictează direcții de dezvoltare. Visați cât mai mult, purcedeți la realizarea dorințelor cu pași mici și măriți-i câte puțin în fiecare zi. Viitorul e în mâinile voastre!

 

Realitatea Live

01 Mai 2024, 14:53
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
01 Mai 2024, 14:53 // Actual //  Lupu Eduard

O parte dintre recenzorii lucrează și astăzi, 1 mai – Ziua Muncii, însă în funcție de cum și-au panificat activitatea, a declarat pentru BANI.MD, șeful Biroului Național de Statistică, Oleg Cara.

„Unii dintre ei își pot lua zile libere în cursul săptămânii și lucrează în weekend. Orarul e flexibil pentru fiecare în parte”, a mai spus Cara.

Întrebat dacă de Paștele Blajinilor, recenzorii vor merge prin cimitire, Oleg Cara a spus că: „ este exclus acest lucru. Sunt stabilite locuri speciale unde populația este intervievată: în fața blocului, în fața porții casei”.

Aproape 600 de mii de locuinţe şi 860 de mii de persoane din Republica Moldova au fost recenzate, până acum, în cadrul Recensământului populaţiei şi locuinţelor.

Recensământul populației și locuințelor 2024 în Republica Moldova se desfășoară în perioada 8 aprilie – 7 iulie, în întreaga țară. Conform legislației, cetățenii sunt obligați să răspundă la întrebările recenzorilor și să ofere răspunsuri corecte. La rândul lor, autoritățile sunt obligate să asigure confidențialitatea răspunsurilor acordate.

Recenzorul va efectua 5 vizite la domiciliu. În cazul în care recenzorul nu găsește pe nimeni acasă, el va lăsa în căsuța poștală, în poartă sau la ușă o înștiințare privind participarea la recensământ care va conține datele de contact ale recenzorului pentru a stabili împreună o zi și o oră convenabilă pentru recenzare.

Recensământul din 2024 este al treilea la număr efectuat în Republica Moldova.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău